Az allergiások egy része jól ismeri azt, hogy – különösen a főszezonban – jobb, ha bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket vagy más ételeket kerül, mert az allergiás tünetei fokozódhatnak tőle. Ennek hátterében a keresztallergia áll…

Keresztallergiára gondolhatunk, ha allergiás reakciót okoz egy  ártalmatlan  zöldség, gyümölcs vagy egyéb étel. Ilyen esetben az allergiát kiváltó pollen egészen kicsi fehérje szakasza megegyezik a rendszertanilag távol álló növény hasonló kisebb fehérjerészletével. Mivel ezek az anyagok szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, így maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Minél közelebbi két faj között a rokonság, annál jobban hasonlítanak különböző antigénjeik. Pl. aki egyfajta rákra allergiás, az nagy valószínűséggel minden rákra, a homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is. Aki allergiás a tyúktojásra, az valószínűleg minden madár tojására allergiás, vagy a tejfehérje-allergiában a marhaszőr is tüneteket okozhat. Egyik leggyakoribb és legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhatnak, hasonlóan ahhoz, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna. A betegség az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár. Keresztallergiát provokálhat bármely gyümölcs, így a hazánkban egyre inkább elterjedő kivi, papaya, mangó, banán, füge, ananász is.

Fő tünetek a garatban és a szájon…

A légúti allergia legismertebb tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, a torokkaparás és rosszabb esetben az asztmatikus panaszok. Mindez az allergének miatt nagy adagban felszabaduló hisztaminra kialakuló helyi gyulladásos elváltozás következménye, ami nyálkahártya-duzzanattal, váladékképződéssel és viszketéssel jár együtt. Keresztallergiáknál a szájüregben lép fel először az allergiás reakció: kellemetlen viszketés, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán allergiás sokk is előfordul.

A keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása esetükben megközelíti a 30 százalékot. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán. Számos gyógynövény esetében is tapasztalható keresztreakció, ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág. A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ezért a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Panaszt okozhat és kerülni kell a mézet és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztását illetve alkalmazását is.

Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. A pollenallergiát is erősíthetik a magas hisztamin tartalmú ételek és italok.

Ilyen hisztaminbombák:

  • zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
  • alkoholos italok
  • érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
  • kávé
  • halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
  • gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
  • olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
  • a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
  • csokoládé

Keresztallergének lehetnek

  • különböző állati eredetű allergének
  • a pollen és különböző növények – (zöldség, gyümölcs, fűszer) vagy más pollen
  • a latex – amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori – és egyes gyümölcsök, valamint
  • a különböző növények

 

alma – burgonya, sárgarépa, nyírpollen

babfélék – földimogyoró, szentjánoskenyérmag                                   

diófélék – szezámmag, szója, gabonaliszt

Éger – mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller               

fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi                               

fekete ürömnyírfa – zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, fűszerek   

fokhagyma – vöröshagyma, spárga

Földimogyoró – babfélék, szenna                                                         

fűfélék – burgonya, szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, paradicsom                                                                                

gabona – az összes többi gabona, szója                                               

gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek pollenjei                                      

hal – az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei                               

kapor: zeller, nyírfa, üröm                                                                     

kesudió – kakaó, kávé                                                                          

latex – citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya, spenót

Méz – tamarindus, virágpor, méhpempő, méhészeti termékek

mogyoró – dió-mandula, az összes többi olajos mag

Növényi gumik – földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.                                                    

nyírfa – körte, paradicsom, sárgarépa, alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller                                           

olajos magvak – hüvelyesek                                                                

őszibarack – sárgabarack, banán, szilva, guava                                  

parlagfű – dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm                     

pázsitfű pollen – kukorica pollen                                                          

pázsitfüvek – rozs                                                                                  

poratka – kivi, rákfélék és egyéb ízeltlábúak

Rozspollen – rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab                                

sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász, uborka, petrezselyem, paradicsom

Szója – szentjánoskenyérmag                                                                                               

Tej: a más állatok tejével (pl kecske, juh, szamár), szója, marhahús, marhabőr, kecsketej

Tenger gyümölcsei – különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip                  

Tojás: más szárnyasok tojásával, szárnyasok húsával, szárnyasok tollával                                                                

Üröm – banán

Zeller ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregánó

zöldborsó – hüvelyesek                                                                        

 

Mit tehetünk?

Keresztallergia esetén mellőzzük a keresztallergiát kiváltó, vagy kiváltható ételeket illetve anyagokat. A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.

A gyümölcsök allergén mivoltát csökkenthetjük hőkezeléssel, sajnos a mogyoróféléknél ezzel nem érünk el kedvezőbb hatást. Pollenszezonban, allergiás egyének inkább gyümölcslevest, gyümölcsmártást fogyasszanak, mint nyers gyümölcsöt!

 

Leghatékonyabb megoldás azonban mégis az emésztőszervek regenerálásától és a nyirokrendszer tehermentesítésétől várható (ld. még a többi allergiára vonatkozó írásomat is).

Ebben segíthetnek:

  • a tisztító salaktalanító kúrák,
  • a rendszeres szaunázás,
  • a béltisztítás,
  • a baktériumflóra rendezése,
  • a vitamin-és ásványi anyagszint rendezése,
  • az akupunktúra,
  • a homeopátia…

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!