create counter

Ártalmatlan adalékok

Főoldal/E-számok/Ártalmatlan adalékok

Ártalmatlan adalékok

E 100 = curcumin, turmeric
Narancssárga, aromatikus ízesítő, a Hátsóindiában honos Curcuma longa (Zingiberaceae: gyömbér család) gyökeréből kivonatolt anyag.
Sok ételhez adagolják (pl. curry), természetes antioxidáns.

E 101 = riboflavin = lactoflavin = vitamin B2 – (C17 H20 O6 N4)
Napi 2 mg-ra van szüksége az emberi szervezetnek.
Narancssárgás pigment és emiatt ételszínezésre is használják.

E 104 = quinoline yellow – (C18 H9 NNa2 O8 S2)
Vegyileg szintetizált zöldessárga színező és mint ilyen, használt süteményekben, némely hús- és hal ételekben, valamint üdítőkben

E 132 = indigotin = (C16 H10 N2 O2) = FD&C Blue No.2 = indigo kármin
Az indigofera növénynemzetség különböző fajából kivonatolt sötétkék-bíbor pigment, manapság kémiailag állítják elő. Főleg sült ételekben, süteményekben és lekvárokban használják színesítőként.
Némely emberekben intoleranciás reakciót válthat ki!

E 140 = klorofil (chlorophyll) és klorofilin
Növényből (főleg fűből és lucernából) kivonatolt zöld pigment. A zsírban oldódó klorofillal (klorofil -a és klorofil -b), zsíros, olajos ételeket színeznek (margarin, sajtok, virsli bőre), míg a vízben oldódó klorofilinekkel sajtot, süteményeket és fagylaltokat színeznek.

E 151 = black PN = (C28 H17 N5 Na4 O14 S4) = brilliant black PN = brilliant black BN
Vegyileg előállított, vízben oldódó, fekete festék.
Barna szószok, sütemények és némely tejtermék festésére használják.

E 160 = karotinok
Eredetileg a sárgarépából kivonatolt narancs-sárga szín, ma vegyi úton állítják elő.
E 160(a): alfa-, béta- és gamma karotin (C40 H56)

[a béta-karotin = provitamin A];
E 160(b): bixin és norbixin (C25 H30 O4);
Egy trópusi fa, a Bixa orellana magjaiból kivonatolt, zsírban oldódó, vörös-barna pigment.
Bixinnel gyakran színezik a reggelire fogyasztott gabonaféle-termékeket, vajat, margarint, sajtot, némely fűszereket, saláta ‘dresszing’-et, növényi olajokat, de ruhaanyagot és bútor-fényesítőt is.
Norbixinnel főleg sült ételeket, fűszeroldatokat, fagylaltot, saláta-’dresszing’-et és ‘üdítőket’ színeznek. Egy, roucou néven forgalmazott, kevésbé tisztított kivonata ennek a Bixa fának, szintén használt mint ételszínező, és némely emberben intoleranciás reakciót válthat ki.
E 160(c): kapsanthin, a paprika piros színe (C40 H58 O3), meg kapsorubin (C40 H56 O);
E 160(d): lykopin (C40 H56);
Természetes előfordulása sárgarépa-, érett paradicsom-, paprika-, hecsedlibogyóban és még a sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.
E 160(e): beta-apo-8′-karotenal, és annak az észterje =
E 160(f);
Az ételszínezésre használt karotinokat vegyileg állítják elő.

E 161 = xanthophyllok: a természetben előforduló narancs-sárgás színek;
E 161(a): flavoxanthin (C40 H56 O3), sárga pigment;
E 161(b): lutein (C40 H56 O2), narancs-sárga pigment;
E 161(c): cryptoxanthin (C40 H56 O), sárga pigment;
E 161(d): rubixanthin (C40 H56 O), sárga pigment;
E 161(e): violaxanthin (C40 H56 O4), sárga pigment;
E 161(f): rhodoxanthin (C40 H50 O2), sárga pigment;
E 161(g): canthaxanthin (C40 H52 O2), narancs-sárga pigment
Manapság, ételszínezéshez xanthophyllok helyett legtöbbször mesterségesen előállított színeket használnak.

E 162 = betanin (C24 H26 O13 N2):
a céklarépából (Beta vulgaris) kivonatolt, vízben oldódo, bíbor-vörös szín
Használják sütemények-, tejtermékek- és ‘üdítők’ színezésére.

E 163 = anthocyanok, vizben oldható, növényekben (pl. szőlőben) megtalálható vörös, ill. kék, avagy bíbor pigmentet tartalmazó színek;
E 163(a): cyanidin (C15 H11 ClO6) (vörös);
E 163(b): delphinidin (C15 H11 ClO7) (kék);
E 163(c): malvidin (C17 H15 ClO7) (bíbor vörös);
E 163(d): pelargonidin (C15 H11 ClO5) (vörös);
E 163(e): peonidin (C16 H13 ClO6) (vörös);
E 163(f): petunidin (C16 H13 ClO7) (vörös)

E 170 = kálcium karbonát (= mész[kő]) (CaCO2)
Sokféleképpen használják, süteményekben, konyha-sóban, bébiételekben, fagylaltokban, bor készítésnél.

E 174 = (elemi) ezüst (Ag)
Mint felszíni szinező sütemények és torták díszítésére.

E 175 = (elemi) arany (Au)
Hasonlóan használt mint az elemi ezüst.

E 180 = lithol rubin BK (pigment rubin)
Mesterséges piros szín, főleg sajtkéreg színezésére alkalmazzák.

E 200 = szorbin sav (szorbinat) (C6 H8 O2)
Használt mint sav, ízesítő és tartósító (penészgomba elkerülésére) sokfajta ételben (pékételek, tejtermékek, szárított gyümölcsök, hal termékek, cukrozott gyümölcs, lekvár, stb.).
A termeszétben előfordul a berkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében.

E 201 = nátrium szorbát (C6 N7 NaO2):
a szorbin sav nátrium sója;
Mint tartósító használt penészgombák ellen sült ételekben, sajtokban, szárított gyümölcsökben, gyümölcslében és margarinban.

E 202 = kálium szorbát (C5 H6 KO2):
vizben oldódó kálium sója a szorat savnak
Mint baktériumok és penész-gombák elleni tartósítószer használt, sütő-, tej-, és húsipari termékekben, margarinban és saláta dresszingekben.

E 203 = kálcium szorbát (CaC12 H14 O4)
Vízben kevésbé oldható tartósítószer, baktericid és fungicid hatással, főleg felszíni használatban (sajtkéreg, zsírpapir).

E 236 = hangyasav (formiát) (HCOOH)
Erősen maró sav, a természetben előfordul hangyákban.
Mint tartósító és néha mint ízesítő használt süteményekben, lekvárokban, gyümölcstermékekben és üdítőkben;
Angliában tilos a használata!!

E 237 = nátrium formiát (HCOONa): a hangyasav nátrium sója
Mint tartósító és ízesítő használt sült ételekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, zselékben és némely tartósított zöldségben.

E 238 = kálcium formiát [Ca(CHO2)2]:a hangyasav kálcium sója
Fehér, vízben oldható, enyhén ‘ecetes szagú’ por,
főleg állati takarmány tartósítására használják.

E 260 = ecetsav (acetát) (CH3 COOH)
Mint tartósító használt savanyított ételekben.

E 261 = kálium acetát (CH3 COOK): az ecetsav kálium sója
Színtelen, kristályos por, sós, alkáli ízzel.
Főleg mint sav-regulátor használt konzervlevesekben, és mint színezés-fixáló.

E 262 = nátrium diacetát (nátrium hidrogén acetát) (C2 H3 NaO2 . C2 H4 O2 . xH2O)
Főleg mint tartósító használt penészgomba és bizonyos baktériumok ellen, valamint sav- és ízesítőként sült ételekben (kenyérben is).

E 263 = kálcium acetát [Ca(C2H3O2)2] Fehér, szagtalan, vízben oldódó por.
Bevált élesztőgombák és baktériumok ellen, kevésbé penészgombák esetében. Sült ételekben használják tartósítóként.

E 270 = tejsav (lactát) (C3 H6 O3)
A természetben előfordul a szénhidrátok tejsavas erjedésénél’ (tejben, húsban, sörben).
Gyakran használjak sav-, ízesítő-, tartósító és antioxidáns-szinergisztájaként (bor- és tejiparban, tartósítószerként savanyított “befőtt” zöldségeknél).

E 280 = propionsav (propionat) (C3 H6 O2):
bakteriális erjedés mellékterméke
Mint tartósító használt penészgombák és bizonyos baktériumok ellen (többnyire egyik sójának alakjában), sült ételekben és tejtermékekben.

E 281 = nátrium propionát (C3 H5 NaO2)
Fehér, vízben oldódó, kristályos por.
Penészgomba elleni tartósítószerként használják sült ételekben.
Leginkább savas ételekben hatásos.

E 282 = kalcium propionát (CaC6 H10 O4)
Penészgomba ellen használják élesztős kelt tésztákban, valamint táp-pótlóként is (kalcium forrás).

E 290 = széndioxid (CO2)
“Pezsgő-gáz”-ként használt sörben és üdítőkben, valamint “hajtó-gáz”-ként spray-ként forgalmazott ételekben (tejszínhab).

E 300 = aszkorbinsav (= C-Vitamin) (C6 H8 O6):
vitamin és antioxidáns, mely sok gyümölcs- és zöldségben előfordul

E 301 = nátrium aszkorbát (C6 H7 NaO6):
az aszkorvinsav nátrium sója
Antioxidáns-, színmegőrző- és C-vitamin forrásként használják, főleg hústermékekben, fagyasztott hal- és tengeri termékekben, gabona termékekben és dobozos bébi-ételekben.

E 306 = természetes, tocopherol-bő kivonatok (tocopherol =E-Vitamin)
Természetben előfordul gabonafélékben, olajdús növényekben és zöldségekben.
Tocopherol-okat általában antioxidánsként használják zsíros ételekben (margarin, növényi olajok, virslik).

E 307 = mesterségesen előállított alfa-tocopherol

E 308 = mesterségesen előállított gamma-tocopherol

E 309 = mesterségesen előállított delta-tocopherol

E 322 = lecithin (= phosphatidyl-cholin)
Természetben előfordul tojássárgájában és magvakban. Előállítják szójabab hulladékból.
Az egyik leggyakrabban használt ételadalék, mint emulzifikáló, stabilizáló és szinergiszta antioxidánsok számára.

E 325 = nátrium lactát (C3 H5 NaO3): a tejsav nátriumsója;
Használt mint sav-szabályozó, nyirkosító és antioxidánsok szinergisztája süteményekben, sajtokban, lekvárban és margarinban;

E 326 = kálium lactát (C2 H5 COOK . xH2O)
Sav-szabályozó-, nyirkosító- és antioxidánsok szinergisztájaként használt süteményekben, lekvárban, zselékben és margarinban.

E 327 = kálcium lactát (CaC6 H10 O6, vagy : CaC6 H10 O6 . 5H2O)
Fehér, kristályos por.
Használt sav-szabályozó-, nyirkositó-, emulzifikáló-, antioxidánsok szinergisztájaként és ‘keményítő’-szerként lekvárban, konzerv gyümölcsben és zöldségekben, süteményekben, sajtokban.

E 330 = citromsav (C6 H8 O7): természetesen előforduló sav, főleg citrusfélékben
Többnyire melasz fermentálása útján állítják elő.
Nagyon sok ételben és italban használt, mint sav, antioxidáns szinergiszta.
Szájpenész, szájgyulladás ellenszere.

E 331 = nátrium citrátok
Sűrűn használják antioxidáns-, sav-szabályozó, emulzifikáló sók-, ízesítők-, szekvesztrálók- és antioxidáns szinergisztájaként (tejtermékekben, üdítőkben).
E331(a): natrium dihidrogen citrat (C6 H7 O7 Na)
E331(b): dinatrium citrat (C6 H5 O7 HNa2)
E331(c): trinatrium citrat (C6 H5 O7 Na3)

E 332 = kálium citrátok [trikalium citrat (C6 H5 K3 O7) és kálium dihidrogén citrát (C6 H7 KO7) ] A citromsav két káliumsója gyakran használt sav-szabályozóként alkoholos- és üdítőitalokban, süteményekben és lekvárokban, mint emulzifikáló sok sajtban.
A trikalium citrat mint antioxidáns és szekvesztráló is használt.

E 333 = kálcium citrátok:
monokálcium citrát [CaH4(C6 H5 O7)2 .H2O];
dikálcium citrát [Ca2 H2(C6 H5 O7)2 . 3H2O];
trikálcium citrát [Ca3(C6H5O7)2 . 4H2O] Használják gyümölcs- és zöldségtermékekben és növényi olajokban, mint keményítő és ropogósító szert és mint szekvesztrálót.
Lekvárokban, üdítőkben és borokban mint sav-szabályozót, emulzifikálóként, ízesítőként süteményekben. Sajtokban a dikalcium citrátot emulzifikáló sóként.

E 334= borsav (L-tartrát) (C4 H6 O6)
Természetben előfordul szőlőben.
Használják savként, antioxidánsként, ízesítőként, pektin szélesítését elősegítő-, szekvesztráló és antioxidáns szinergisztájaként, borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, -zöldségekben és -levesekben.

E 335 = nátrium tartrátok:
mononátrium tartrát (C4 H5 O6 Na . H2O);
dinatrium tartrat (C4 H4 O6 Na2 . 2H2O)
Használják antioxidánsként, sav-szabályozóként, emulzifikáló sóként, szekvesztrálóként és antioxidáns szinergisztájaként, süteményekben, lekvárokban és üdítőkben.

E 336 = kálium tartrátok:
kálium hidrogén tartrát (C4 H5 KO6) (=tartrat krém);
Fehér, kristályos por, kellemesen savanyú ízű.
Sav-szabályozóként használják lekvárban és nátrium bikarbonáttal kelt-tésztában, valamint borkészítésnél.
dikálium tartrat (C4 H4 K2 O6)
Sós ízű, fehér, kristályos por, mint antioxidáns használt sajtban és sajttermékekben.

E 337 = kálium-nátrium tartrát (= nátrium kálium L-tartrát, Rochelle so’k) (C4 H4 KNaO6 . 4H2O);
Tej- és hústermékekben használják sav-szabályozó-, emulzifikáló só-, szekvesztráló-, stabilizáló- és antioxidáns szinergisztájaként.

E 400 = algás sav (alginic acid) (C6 H8 O6)
Sárgás-fehér, szálas por, vízben csak részben oldódik.
Különböző fajtájú barna algákból kivonatolt, stabilizátorként használják fagylaltban, tejes pudingokban, sörben és üdítőkben (utóbbiakban: hab-stabilizátor), sűrítőnek üdítőkben és levesekben, bevonókent hal- és hústermékekben, valamint mesterséges virsli-bőrként, (az orvostudományban pedig [égési-]sebek befedésére).

E 401 = nátrium alginát (C6 H7 O6 Na)n (= algin, sodium polymannuronate)
Vízben jól oldódó, sárgás por.
Használják bevonóként süteményeken, mint emulzifikálót és sűrítőt pudingokban, szószokban és üdítőkben.
Fagylaltban megakadályozza a jégkristályok képződését.

E 402 = kálium alginát (C6 H7 O6 K)n (= algin)
Vízben könnyen oldódik.
Emulzifikáló-, zselésítő-, stabilizáló- és sűrítőszerként használják, főtt sonkához, túrókhoz, krémes sajtokhoz, süteményekhez, savanyított zöldségekhez, kevesebb cukorral eltett lekvárokhoz, konzerv gyümölcshöz és -zöldséghez, virslibőrhöz, tejszínhabhoz.

E 403 = ammónium alginát (C6 H7 O6 NH4)n
Sárgás-fehér, szálas por, vízben könnyen oldódik.
Emulzifikáló-, stabilizáló-, sűrítő- és zselé-szerként használják sajtban, fagylaltban, savanyított zöldségekben, konzerv zöldségekben és joghurtban.

E 404 = kálcium alginát [(C6 H7 O6)2Ca]n
Fehér-sárgás, szálas por,vízben nem teljesen oldódik.
Mint emulzifikálót, stabilizálót, sűrítőt és zselésítőt használják mesterséges krémekben, édes zselékben és fagylaltban.

E 405 = propylén glykol alginát (= hydroxypropyl alginat) (C9 H14 O7)n
Vízben jól oldódik.
Használják emulzifikáló-, zselésítő szer-, oldószer-, stabilizáló- és sűrítőként, saláta-szószok- (‘dressing’) és más szószokhoz, sör- és üdítőkben, és különböző ételízesítők- és színezőkhöz.

E 406 = agar (= agar-agar; növényi zselé)
Különböző fajta vörös algákból kivonatolt,
sűrítő- és zselésítő szerként használják, sült ételekhez, tej- és hústermékekhez, befőtt gyümölcsökhöz és lekvárokhoz.
Az emberi emésztőrendszeren keresztülhalad anélkül, hogy lebomolna vagy felszívódna.

E 410 = carob enyv/gummi/gyanta (= locust bean gum)
A szentjánoskenyér fa (Ceartonia siliqua) magjának természetes kivonata. Használják sűrítőként, stabilizálóként és anyagszerkezet módosítóként, fagylaltokhoz, péksüteményekhez és más zselékhez.

E 412 = guar enyv/gumi/gyanta
Az Indiában honos Cyamopsis tetragonolobus fa magjának kivonata.
Enyhén sárga, vízben könnyen oldódó por,
mint stabilizáló és sűrítő használt savanyú szószok, sült ételek, sajtok, levespor, fűszer oldatok, fagylalt és üdítők készítéséhez, valamint használt a kozmetika- festék- és gyógyszeriparban.

E 413 = traganth (=tragacanth; gum dragon)
A Kis-Ázsiában, Görögországban és Dél-Amerikában honos Astragalus fajok [főleg: A.gummifer] (Fabaceae)-ből kivonatolt gyanta.
Már jó 2000 éve használják, állítólag anti-cancerogén hatása is van.
Mint emulzifikálót, stabilizálót és sűrítőt használják a porra őrölt gyantát.

E 414 = gummiarabicum (= Kordafan gum, acacia, gum senegal)
Különböző akácfajták (főleg az Acacia senegal)-ból kivonatolt gyanta,
szárított, őrölt állapotban vízben könnyen oldódik, színtelen, íztelen, szagtalan vegyületté. Gyakran használt emulzifikálóként, stabilizálóként és sűrítőként, süteményekben, kenyérben, sörben, zselékben.
Nagy általában nem mérgező, de van feljegyzés vele szembeni intolerancia reakciókról.

E 420 = szorbitol (= D-glucitol; D-szorbit) (C6 H14 O6)
Használt mint nyirkosító-, oldó- és édesítő szer.
A természetben előfordul gyümölcsökben (pl. alma, körte).
Mint ételadalékot viszont főleg vegyileg állítják elő, glukózból.
Felhasználják péksütemények, édességek (főleg cukormentes ragógumik), kávépor, fagylalt, üdítők, szárított gyümölcsök és reszelt kókuszdió gyártásához

E 421 =mannitol (C6 H14 O6)
Fehér, kristályos, vízben oldható cukor.
A természetben előfordul sok növényben, az élelmiszeriparban használtat algákból vonják ki, vagy vegyileg állítják elő invert cukorból (=glukóz és fruktóz vegyülete).
Felhasználják nyirkosító-, édesítő- és ‘tömeget-képző’ (bulking agent) szerként, édességekben és rágógumi bevonóként.
Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat!

E 422 = glycerol (= glicerin) (C3 H8 O3)
Mint nyirkosító, kikristályosodást meggátló, kenő- és oldószer és édesítő használt.
Természetben előfordul sok növényben.
Nagy mennyiségben vegyileg állítják elő különböző eljárásokkal,
felhasználják péksütemények, édessségek, őrölt kókuszdió gyártásához, oldószerként színezőkhöz, ízesítőkhöz és kenőszerként élelmiszert kezelő gépekben.
Nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vér cukor szintjét, fejfájást és rosszullétet okozhat!

E 440 = pektinek és pektátok (= természetes polysaccharidok; cukrok)
Természetben előfordulnak növényekben, főleg gyümölcsökben.
Kivonatolják alma-, citrom-, narancs- és répa hulladékából.
Használják emulzifikáló-, zseléző-, stabilizáló- és sűrítő adalékként.
Magát a pektint használják, vagy annak sóit
E440(a) = kálium- és nátrium pektát, vagy
E440(b) = amidált pektint.
Felhasználják édességek-, lekvár-, fagylalt-, üdítők- és tartósított (konzerv) ételek gyártásához.
Az orvostanban hasmenés és vérzések ellen használják.

E 471 = zsírsavak mono- és digliceridjei [pl.: gliceril monostearat (C21 H42 O4) ] Gyakran használják emulzifikáló- stabilizáló- és ízesítőszerkent, péksütemények- (inc. kenyér), fagylalt-, lekvár-, margarin-, saláta krémek- és felvert krémek készítésekor.
Lehetnek enyhén folyékonytól kemény, viasz-szerűig. Hideg vízben nem oldhatók, forró vízben szétáznak és oldhatók növényi olajokban.

E 472 = zsirsavak mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és diacetyltartar-savnak a sav-észterjei
E 472(a) = acetogliceridek,
E 472(b) = lactogliceridek,
E 472(c) = citrogliceridek,
E 472(c) = tartarogliceridek és
E 472(e) = acetyltartargliceridek
emulzifikálók és stabilizálók
Hasonló az oldódási- és fizikai adottságuk az ‘E471′-es anyagokéhoz.
Felhasználják védő bevonórétegként húsokon, diókon, gyümölcsökön, szekvesztrálóként olajokban és zsírokban, emulzifikáló- és stabilizálóként csomagolt porokban (levespor, stb.), kenőszerként élelmet kezelő gépekben, és oldószerként ételízesítőkhöz és ételszínezőkhöz.

E 473 = zsírsavak szaharóz észterjei
Emulzifikálóként és stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban.

E 474 = szaharóz-gliceridek
(zsírsavak mono- és digliceridjeinek szaharózzal alkotott észterjei)
Emulzifikálóként, stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban.

E 475 = zsírsavak poliglicerol észterjei
Szintetikus emulzifikáló és stabilizáló anyagok.
Vízben és olajban is oldódnak, felhasználják kétszersültek, sütemények, torták, margarin, lecsomagolt por alakú, édes utóételek (pl. pudingpor) készítéséhez és saláta dresszingben.

A listát összeállította: Pajor István
(Pietermaritzburg, KwaZulu/Natal, 1998)

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:28+00:00 2013-11-05|Categories: E-számok|