Az alábbi táblázatban a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek átlagos fruktóz-, szorbit- és glukóztartalmát találhatja. Segítségével könnyebben meg tudja ítélni, hogy ha valamelyik cukorfélére intoleráns, akkor mit fogyaszthat.

A fruktózfelszívódási zavarban szenvedők javíthatják panaszaikat, ha a gyümölcsöt kevés glukózzal (szőlőcukor) is meghintik vagy turmixolva, párolva fogyasztják a választott élelmiszert. Ha a fruktóz/glukóz arány 1 vagy az alatti, akkor az adott élelmiszer jobban tolerálható, ezért amikor a teljes megvonásos diéta után ismét elkezd fruktóztartalmú dolgokat is fogyasztani, akkor elsőként ezeket válassza.

Élelmiszer (g/100g élelmiszer) FRUKTÓZ SZORBIT GLUKÓZ FRUKTÓZ/GLUKÓZ                ARÁNY
Áfonya    7,95   7,58 1,05
Áfonya – kompót    2,17   1,6 1,36
Áfonyalekvár            19,9   22,4 0,89
Alkoholmentes sör 0,33
Alma      5,74 0,51 2,03 2,83
Almalé  6,4 0,56 2,4 2,67
Almalekvár             27,1   26,1 1,04
Almapüré     7,5   4,2 1,79
Ananász, szárított 5,2   5,2 1
Ananász, friss     2,44   2,13 1,15
Ananászlé   2,59   2,6 1
Árpa     0,1      
Articsóka      1,73   0,76 2,28
Aszalt alma   28,6 2,56 10,12 2,83
Aszalt őszibarack   0,6    
Aszalt sárgabarack          4,88 4,6 9,69 0,5
Aszalt szilva 9,37 6,57 15,67 0,6
Avocado 0,2      
Bambuszrügy         0,41   0,35 1,17
Banán     3,4   3,55 0,96
Birsalmalekvár             17,7   17,6 1,01
Bodzaszörp/lé         0,02    
Brokkoli 1,04   0,94 1,1
Brokkoli főve 0,8   0,75 1,07
Búzaszem   0,04
Búzacsíra     0,5   0,7 0,71
Búzakorpa 0,05 0,05
Búzaliszt T 405              0,02
Búzaliszt T 630    0,03
Búzaliszt T 812            0,03
Búzalisztes kevert kenyér     0,42      
Búzasör  0,11      
Cékla       0,52      
Champignon (konzerv)  0,02
Champignon gomba 0,21      
Cikória    0,68   1,12 0,61
Citrom     1,35   1,4 0,96
Citromlé      1,03   1 1,03
Cola      2,08   2,85 0,73
Cukkini        1,02   0,9 1,13
Csemegekukorica    0,38      
Cseresznye     6,14   6,93 0,89
Cseresznyebefőtt  5,1   6,9 0,74
Cseresznyelekvár            21,68   27,84 0,78
Csicseriborsó   0,09
Csipekebogyó   7,3   7,3 1
Csipkebogyólekvár (Hecsedli) 8,9   12,2 0,73
Datolya  24,92 1,35 25,02 1
Édesburgonya     0,66   0,79 0,84
Édesköménygumó   1,06   1,26 0,84
Egres    3,33   3,02 1,1
Endivia     0,16      
Eper                6,5 0,03 6,5 1
Eperlekvár             18,66   21,92 0,85
Fehér ribizli   3   3,1 0,97
Fehérbab (száraz) 0
Fehérbor       0,41   0,38 1,08
Fehérrépa     1,51   1,92 0,79
Fejes saláta                0,53   0,41 1,3
Fekete áfonya      3,35   2,47 1,36
Fekete ribizli            4,65 0,02 4,55 1,02
Feketegyökér  0,07
Feketegyökér – főve 1,93      
Fekete ribizli 2,35
Fekete ribizlilé  3,07      
Feketetea  0,7      
Földi szeder 3,11   2,96 1,05
Földiszeder dzsem         20,1   22 0,91
Füge (szárított)             23,5   25,7 0,91
Galambbegysaláta   0,2   0,47 0,43
Gomba 0,07
Görögdinnye  3,92   2,02 1,94
Graham kenyér        0,74   1 0,74
Gránátalma    7,9   7,2 1,1
Grapefruit  2,1   2,38 0,88
Grapefruitlé (dobozos) 4,2   4,3 0,98
Grapefruitlé (frissen facsart)   2,3   2,4 0,96
Hagyma  1,34   1,63 0,82
Kaki gyümölcs    8   7 1,14
Kaktuszgyümölcs        0,6   6,5 0,09
Káposzta – fehér     1,76   2,02 0,87
Karalábé    1,23   1,39 0,88
Karfiol   0,86   0,95 0,9
Karfiol főve 0,76   0,88 0,86
Kelbimbó    0,79   0,88 0,9
Kelbimbó főve 0,54   0,51 1,06
Kelkáposzta    0,92   0,62 1,5
Kínai kel       0,51   0,65 0,79
Kiwi  4,6   4,32 1,06
Krumpli 0,17      
Kukorica  0,09
Lencse 0,07
Lilakáposzta    1,28   1,68 0,76
Limett 0,8   0,8 1
Litchi  3,2   5 0,64
Malátaital    5,77
Málna   6,7 0,01 6,45 1,04
Málnadzsem     18,2   18,8 0,97
Málnalé  3,08   2,4 1,28
Málnalekvár          13,8   16,54 0,83
Mandarin  1,3   1,7 0,76
Mandarinlé (frissen facsart)  3,02   1,55 1,95
Mangó  2,6   0,85 3,06
Mangold 0,27      
Marhahús (sovány) 0,17      
Mazsola (szárított szőlő)    31,6 0,85 31,2 1,01
Mazsola szárítva           31,2
Meggy   4,28   5,18 0,83
Meggylé  5,3   6,5 0,82
Metélőhagyma     0,76   0,65 1,17
Méz              38,8   33,9 1,14
Narancs      2,58   2,27 1,14
Narancsdzsem             15,35   17,4 0,88
Narancslé (dobozos)  2,6   2,5 1,04
Narancslé (frissen facsart)   2,8   2,3 1,22
Okra  0,8   0,7 1,14
Őszibarack  1,23 0,89 1,03 1,19
Őszibarack kompót   3,8   4,33 0,88
Őszibarack szárítva       6,26
Padlizsán       1,03   1,04 0,99
Papaya 0,33   0,99 0,33
Paprika  1,25   1,38 0,91
Paradicsom  1,36   1,08 1,26
Paradicsom konzerv      1,25   1,2 1,04
Paradicsomlé      1,51   1,31 1,15
Paszternák       0,16      
Petrezselyemgyökér            0,66   0,56 1,18
Petrezselyemzöld   0,32   0,53 0,6
Póréhagyma 1,23   0,94 1,31
Rebarbara         0,39   0,41 0,96
Retek     0,72   1,29 0,56
Ribizli vörös      2,49   2,01 1,24
Ribizlilé vörös   2,87      
Ribizlilekvár              15,95   17,8 0,9
Ringlószilva    4,3   5,1 0,84
Rozs (mag) 0,05
Rozskenyér   0,38   0,52 0,73
Rozskenyér teljes kiőrlésű      1,06   0,72 1,47
Rozsos kenyér   0,45      
Sárgabarack  0,87 0,82 1,73 0,5
Sárgabaracklekvár         13,46   17,36 0,78
Sárgadinnye 1,3   0,62 2,1
Sárgarépa       1,31   1,4 0,94
Sárgarépa főve     0,94   1,06 0,89
Sárgarépa konzerv     0,41   0,49 0,85
Savanyú káposzta kifacsarva 0,21   0,42 0,5
Sör   0,25   0,38 0,66
Sör, világos szűretlen 0
Spárga          0,99   0,81 1,23
Spárga, főve        0,56   0,42 1,33
Spárga, konzerv     0,57   0,38 1,5
Spenót   0,13      
Spenót, főve 0,09
Sütőtök     1,32   1,51 0,87
Szilva 2,01   3,36 0,6
Szilvalekvár                16,24   17,7 0,92
Szőlő       7,44 0,2 7,18 1,04
Szőlőlé              8,3   8,1 1,02
Tojás  0,34
Tojásfehérje 0,41
Torma    0,6   1,16 0,52
Uborka  0,86   0,89 0,96
Vargánya      0,26      
Vörös áfonya (konzerv)              20,55   20,9 0,98
Vörös ribizli lekvár          14,1   19,7 0,72
Vörös áfonya    2,93   3,03 0,97
Vörösbor            0,25 0,01    
Zabliszt     0,03
Zeller  0,1      
Zöldbab   1,31   0,96 1,36
Zöldbab, konzerv      0,5      
Zöldborsó  0,07
Zöldborsó, konzerv        0,04
Zsemlye 0,21      
Fruktózintolerancia esetén a fruktózt és szorbitot is érdemes kerülni!

A megadott értékek a Medpharm Food composition and Nutrition táblázatból származnak.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!