Az alábbi táblázatban a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek átlagos fruktóz-, szorbit- és glukóztartalmát találhatja. Segítségével könnyebben meg tudja ítélni, hogy ha valamelyik cukorfélére intoleráns, akkor mit fogyaszthat.
A fruktózfelszívódási zavarban szenvedők javíthatják panaszaikat, ha a gyümölcsöt kevés glukózzal (szőlőcukor) is meghintik vagy turmixolva, párolva fogyasztják a választott élelmiszert. Ha a fruktóz/glukóz arány 1 vagy az alatti, akkor az adott élelmiszer jobban tolerálható, ezért amikor a teljes megvonásos diéta után ismét elkezd fruktóztartalmú dolgokat is fogyasztani, akkor elsőként ezeket válassza.
Élelmiszer (g/100g élelmiszer) | FRUKTÓZ | SZORBIT | GLUKÓZ | FRUKTÓZ/GLUKÓZ ARÁNY |
Áfonya | 7,95 | 7,58 | 1,05 | |
Áfonya – kompót | 2,17 | 1,6 | 1,36 | |
Áfonyalekvár | 19,9 | 22,4 | 0,89 | |
Alkoholmentes sör | 0,33 | |||
Alma | 5,74 | 0,51 | 2,03 | 2,83 |
Almalé | 6,4 | 0,56 | 2,4 | 2,67 |
Almalekvár | 27,1 | 26,1 | 1,04 | |
Almapüré | 7,5 | 4,2 | 1,79 | |
Ananász, szárított | 5,2 | 5,2 | 1 | |
Ananász, friss | 2,44 | 2,13 | 1,15 | |
Ananászlé | 2,59 | 2,6 | 1 | |
Árpa | 0,1 | |||
Articsóka | 1,73 | 0,76 | 2,28 | |
Aszalt alma | 28,6 | 2,56 | 10,12 | 2,83 |
Aszalt őszibarack | 0,6 | |||
Aszalt sárgabarack | 4,88 | 4,6 | 9,69 | 0,5 |
Aszalt szilva | 9,37 | 6,57 | 15,67 | 0,6 |
Avocado | 0,2 | |||
Bambuszrügy | 0,41 | 0,35 | 1,17 | |
Banán | 3,4 | 3,55 | 0,96 | |
Birsalmalekvár | 17,7 | 17,6 | 1,01 | |
Bodzaszörp/lé | 0,02 | |||
Brokkoli | 1,04 | 0,94 | 1,1 | |
Brokkoli főve | 0,8 | 0,75 | 1,07 | |
Búzaszem | 0,04 | |||
Búzacsíra | 0,5 | 0,7 | 0,71 | |
Búzakorpa 0,05 | 0,05 | |||
Búzaliszt T 405 | 0,02 | |||
Búzaliszt T 630 | 0,03 | |||
Búzaliszt T 812 | 0,03 | |||
Búzalisztes kevert kenyér | 0,42 | |||
Búzasör | 0,11 | |||
Cékla | 0,52 | |||
Champignon (konzerv) | 0,02 | |||
Champignon gomba | 0,21 | |||
Cikória | 0,68 | 1,12 | 0,61 | |
Citrom | 1,35 | 1,4 | 0,96 | |
Citromlé | 1,03 | 1 | 1,03 | |
Cola | 2,08 | 2,85 | 0,73 | |
Cukkini | 1,02 | 0,9 | 1,13 | |
Csemegekukorica | 0,38 | |||
Cseresznye | 6,14 | 6,93 | 0,89 | |
Cseresznyebefőtt | 5,1 | 6,9 | 0,74 | |
Cseresznyelekvár | 21,68 | 27,84 | 0,78 | |
Csicseriborsó | 0,09 | |||
Csipekebogyó | 7,3 | 7,3 | 1 | |
Csipkebogyólekvár (Hecsedli) | 8,9 | 12,2 | 0,73 | |
Datolya | 24,92 | 1,35 | 25,02 | 1 |
Édesburgonya | 0,66 | 0,79 | 0,84 | |
Édesköménygumó | 1,06 | 1,26 | 0,84 | |
Egres | 3,33 | 3,02 | 1,1 | |
Endivia | 0,16 | |||
Eper | 6,5 | 0,03 | 6,5 | 1 |
Eperlekvár | 18,66 | 21,92 | 0,85 | |
Fehér ribizli | 3 | 3,1 | 0,97 | |
Fehérbab (száraz) | 0 | |||
Fehérbor | 0,41 | 0,38 | 1,08 | |
Fehérrépa | 1,51 | 1,92 | 0,79 | |
Fejes saláta | 0,53 | 0,41 | 1,3 | |
Fekete áfonya | 3,35 | 2,47 | 1,36 | |
Fekete ribizli | 4,65 | 0,02 | 4,55 | 1,02 |
Feketegyökér | 0,07 | |||
Feketegyökér – főve | 1,93 | |||
Fekete ribizli | 2,35 | |||
Fekete ribizlilé | 3,07 | |||
Feketetea | 0,7 | |||
Földi szeder | 3,11 | 2,96 | 1,05 | |
Földiszeder dzsem | 20,1 | 22 | 0,91 | |
Füge (szárított) | 23,5 | 25,7 | 0,91 | |
Galambbegysaláta | 0,2 | 0,47 | 0,43 | |
Gomba | 0,07 | |||
Görögdinnye | 3,92 | 2,02 | 1,94 | |
Graham kenyér | 0,74 | 1 | 0,74 | |
Gránátalma | 7,9 | 7,2 | 1,1 | |
Grapefruit | 2,1 | 2,38 | 0,88 | |
Grapefruitlé (dobozos) | 4,2 | 4,3 | 0,98 | |
Grapefruitlé (frissen facsart) | 2,3 | 2,4 | 0,96 | |
Hagyma | 1,34 | 1,63 | 0,82 | |
Kaki gyümölcs | 8 | 7 | 1,14 | |
Kaktuszgyümölcs | 0,6 | 6,5 | 0,09 | |
Káposzta – fehér | 1,76 | 2,02 | 0,87 | |
Karalábé | 1,23 | 1,39 | 0,88 | |
Karfiol | 0,86 | 0,95 | 0,9 | |
Karfiol főve | 0,76 | 0,88 | 0,86 | |
Kelbimbó | 0,79 | 0,88 | 0,9 | |
Kelbimbó főve | 0,54 | 0,51 | 1,06 | |
Kelkáposzta | 0,92 | 0,62 | 1,5 | |
Kínai kel | 0,51 | 0,65 | 0,79 | |
Kiwi | 4,6 | 4,32 | 1,06 | |
Krumpli | 0,17 | |||
Kukorica | 0,09 | |||
Lencse | 0,07 | |||
Lilakáposzta | 1,28 | 1,68 | 0,76 | |
Limett | 0,8 | 0,8 | 1 | |
Litchi | 3,2 | 5 | 0,64 | |
Malátaital | 5,77 | |||
Málna | 6,7 | 0,01 | 6,45 | 1,04 |
Málnadzsem | 18,2 | 18,8 | 0,97 | |
Málnalé | 3,08 | 2,4 | 1,28 | |
Málnalekvár | 13,8 | 16,54 | 0,83 | |
Mandarin | 1,3 | 1,7 | 0,76 | |
Mandarinlé (frissen facsart) | 3,02 | 1,55 | 1,95 | |
Mangó | 2,6 | 0,85 | 3,06 | |
Mangold | 0,27 | |||
Marhahús (sovány) | 0,17 | |||
Mazsola (szárított szőlő) | 31,6 | 0,85 | 31,2 | 1,01 |
Mazsola szárítva | 31,2 | |||
Meggy | 4,28 | 5,18 | 0,83 | |
Meggylé | 5,3 | 6,5 | 0,82 | |
Metélőhagyma | 0,76 | 0,65 | 1,17 | |
Méz | 38,8 | 33,9 | 1,14 | |
Narancs | 2,58 | 2,27 | 1,14 | |
Narancsdzsem | 15,35 | 17,4 | 0,88 | |
Narancslé (dobozos) | 2,6 | 2,5 | 1,04 | |
Narancslé (frissen facsart) | 2,8 | 2,3 | 1,22 | |
Okra | 0,8 | 0,7 | 1,14 | |
Őszibarack | 1,23 | 0,89 | 1,03 | 1,19 |
Őszibarack kompót | 3,8 | 4,33 | 0,88 | |
Őszibarack szárítva | 6,26 | |||
Padlizsán | 1,03 | 1,04 | 0,99 | |
Papaya | 0,33 | 0,99 | 0,33 | |
Paprika | 1,25 | 1,38 | 0,91 | |
Paradicsom | 1,36 | 1,08 | 1,26 | |
Paradicsom konzerv | 1,25 | 1,2 | 1,04 | |
Paradicsomlé | 1,51 | 1,31 | 1,15 | |
Paszternák | 0,16 | |||
Petrezselyemgyökér | 0,66 | 0,56 | 1,18 | |
Petrezselyemzöld | 0,32 | 0,53 | 0,6 | |
Póréhagyma | 1,23 | 0,94 | 1,31 | |
Rebarbara | 0,39 | 0,41 | 0,96 | |
Retek | 0,72 | 1,29 | 0,56 | |
Ribizli vörös | 2,49 | 2,01 | 1,24 | |
Ribizlilé vörös | 2,87 | |||
Ribizlilekvár | 15,95 | 17,8 | 0,9 | |
Ringlószilva | 4,3 | 5,1 | 0,84 | |
Rozs (mag) | 0,05 | |||
Rozskenyér | 0,38 | 0,52 | 0,73 | |
Rozskenyér teljes kiőrlésű | 1,06 | 0,72 | 1,47 | |
Rozsos kenyér | 0,45 | |||
Sárgabarack | 0,87 | 0,82 | 1,73 | 0,5 |
Sárgabaracklekvár | 13,46 | 17,36 | 0,78 | |
Sárgadinnye | 1,3 | 0,62 | 2,1 | |
Sárgarépa | 1,31 | 1,4 | 0,94 | |
Sárgarépa főve | 0,94 | 1,06 | 0,89 | |
Sárgarépa konzerv | 0,41 | 0,49 | 0,85 | |
Savanyú káposzta kifacsarva | 0,21 | 0,42 | 0,5 | |
Sör | 0,25 | 0,38 | 0,66 | |
Sör, világos szűretlen | 0 | |||
Spárga | 0,99 | 0,81 | 1,23 | |
Spárga, főve | 0,56 | 0,42 | 1,33 | |
Spárga, konzerv | 0,57 | 0,38 | 1,5 | |
Spenót | 0,13 | |||
Spenót, főve | 0,09 | |||
Sütőtök | 1,32 | 1,51 | 0,87 | |
Szilva | 2,01 | 3,36 | 0,6 | |
Szilvalekvár | 16,24 | 17,7 | 0,92 | |
Szőlő | 7,44 | 0,2 | 7,18 | 1,04 |
Szőlőlé | 8,3 | 8,1 | 1,02 | |
Tojás | 0,34 | |||
Tojásfehérje | 0,41 | |||
Torma | 0,6 | 1,16 | 0,52 | |
Uborka | 0,86 | 0,89 | 0,96 | |
Vargánya | 0,26 | |||
Vörös áfonya (konzerv) | 20,55 | 20,9 | 0,98 | |
Vörös ribizli lekvár | 14,1 | 19,7 | 0,72 | |
Vörös áfonya | 2,93 | 3,03 | 0,97 | |
Vörösbor | 0,25 | 0,01 | ||
Zabliszt | 0,03 | |||
Zeller | 0,1 | |||
Zöldbab | 1,31 | 0,96 | 1,36 | |
Zöldbab, konzerv | 0,5 | |||
Zöldborsó | 0,07 | |||
Zöldborsó, konzerv | 0,04 | |||
Zsemlye | 0,21 | |||
Fruktózintolerancia esetén a fruktózt és szorbitot is érdemes kerülni! |
A megadott értékek a Medpharm Food composition and Nutrition táblázatból származnak.
dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!