A magas fruktóz (gyümölcscukor) tartalmú élelmiszerek sokaknak okoznak erős puffadást, teltségérzést, hígabb székletet, esetleg naponta többszöri vizes hasmenést. Fruktóz – a nevétől eltérően – nemcsak a gyümölcsökben található.
Az alábbi összefoglaló segít eligazodni abban, hogy mit és milyen mennyiségben szabad enni egy fruktózintoleráns betegnek, amíg a bél állapota nem javul és átmenetileg szigorúbb diétát kell tartani…
Általában kevés vagy semmi fruktózt nem tartalmaznak az alábbiak
- gabonafélék és a belőlük származó ételek (tészták, pékáruk…)
- rizs, burgonya
- tiszta tejtermékek (a tejes ételek és turmixok már nem)
- gyömölcsök és zöldségek közül: csicseriborsó (puffasztó!), borsó, krumpli, spenót, mángold, retek, kínai kel, karfiol, saláta, uborka, kaktuszgyümölcs, avokádó, rebarbara, …
- olajos magvak (kivéve földimogyoró -> Szorbit!)
- húsok, szárnyasok, halak
- tojás
- víz
- kávé és tea
- csapvíz
Sok fruktóz, mannit vagy szorbit található az alábbi termékekben:
- majdnem minden gyümölcsféle (alma, szilva, körte, …)
- minden szárított, aszalt gyümölcs
- gyümölcslevek – frissen préseltek és dobozosak is!
- ízesített „ásványvizek” wellness-italok, a legtöbbet fruktózzal édesítik!
- „Soft” italok (limonádék, szénsavas üdítők, Cola)
- méz, invertcukrok (glükóz-fruktóz szirup, fruktóz-glükóz-szirup, kukorica-szirup (dextrin))
- borok (főleg az édes borok)
- must
A glukóz (szőlőcukor) javítja a fruktóz bélből történő felszívódását, ha nem túl nagy adagban kerül be fruktóz egy étkezés során! Tehát a gyümölcscukor és szőlőcukor aránya a döntő a jobb felszívódáshoz.
Figyelem! Tartósan és rendszeresen nagy adag glukózt sem szabad fogyasztani, mert túlterheli a hasnyálmirigyet, és cukorbetegség kialakulását indíthatja el…
FRUKTÓZTÁBLÁZAT
Ebben a táblázatban sokféle élelmiszer, pl. húsok, gyümölcsök és zöldségek is megtalálhatók – a teljesség igénye nélkül…
Hogy kell helyesen értelmezni a táblázatot?
A táblázatban található számok átlagértékek, így ha más táblázatokban találtaktól eltérnek, akkor annak ez az oka. Mivel az egyes élelmiszerek fruktóztartalma az érettségétől, az állástól, feldolgozástól… is függ, ezek az értékek csak iránymutatók és nem abszolút számok. Csak ott talál számokat, ahol történtek már mérések. Ahol nincsenek értékek, az nem jelenti azt, hogy azoknak az élelmiszereknek a gyümölcscukortartalma nulla (0), hanem csak azt jelzi, hogy még nincs róla adat! Ha valamiben nincs fruktóz, akkor ott nulla (0) szerepel.
Az értékeket g-ban adtuk meg 100 g élelmiszerre vonatkoztatva. Ha a fruktóz/glukóz arányszám (utolsó hasáb) kisebb 1-nél vagy egyenlő 1-gyel, akkor az az étel a fruktózintoleráns betegek számára relatív jól tolerálható, kisebb adagban fogyasztható.
A baloldali hasábokban szimbólumokkal jeleztük az elhagyásos diéta alatti fogyaszthatóságot (EF) és a tartós fogyaszthatóságot (TF). Ezek a piktogramok akkor is segítenek eligazodni, ha a glukóz/fruktóz arányszám nem elég jó iránymutató, mert pl. a szacharóz- és szorbittartalom is beleszól a fogyaszthatóságba. Ezért az összfruktóz- és összglukóztartalmat is megadtuk. Ez egyúttal a fél szacharóztartalmat is jelzi, ugyanis 1 molekula szacharóz (kristálycukor) 50%-a glukózból és 50%-a fruktózból áll.
Elhagyásos fázis (EF): Az első napokban minden gyümölcsöt és zöldséget el kell hagyni, vagyis semennyi cukrot nem szabad fogyasztani A 2. fázisban aztán a tolerálhatóbb zöldségeket kell először visszavenni az étrendbe.
A tesztfázisban az alábbi táblázat segítségével meg lehet tanulni az egyes ételek tolerálhatóságát. Viszont hosszú távon nem a kiszámított fruktóz-és glukózmennyiségek szerint kell étkezni.
FIGYELEM! Az ételek fogyaszthatóságát nagyfokban befolyásolja a bélrendszer, az emésztőszervek aktuális állapota, a baktériumflóra, a stresszeltség, az elfogyasztott ételmennyiség… Ezért előfordulhatnak akár egyik napról a másikra meglepő eltérések jó és rosszabb irányban is.
Rövidítések:
EF = Elhagyásos fázis TF = tartós fogyasztás
FRU = Fruktóz, gyümölcscukor GLU = Glukóz, “szőlőcukor”
NT = Néha tolerálható
N = Nem tolerálható
T = Jól Tolerálható
Élelmiszer | EF | TF | FRU | GLU | T F/G |
Acerolacseresznye | NT | T | 1,9 | 1,6 | 1,2 |
Agavészirup (általában) | N | N | 55,6 | 12,4 | 4,5 |
Alma (általában) | N | N | 6,9 | 3,4 | 2 |
Almaecet | T | T | 0 | 0 | – |
Amaránt | T | T | 0,8 | 0,8 | 1 |
Ananász | N | N | 5,1 | 4,7 | 1,1 |
Árpa | NT | T | 0,2 | 1,4 | 0,1 |
Articsóka | NT | T | 1,7 | 0,8 | 2,3 |
Aszalt szilva | N | N | 12,5 | 25,5 | 0,5 |
Avokádó | T | T | 0,2 | 0,3 | 0,5 |
Bab (konzerv) | N | NT | 1,2 | 1 | 1,2 |
Balzsamecet | N | N | 7,4 | 7,6 | 1 |
Bambuszrügy | NT | T | 0,5 | 0,5 | 1,1 |
Banán | N | NT | 7,2 | 7,4 | 1 |
Bazsalikom | T | T | – | 0 | 0 |
Birsalma | N | NT | 4,9 | 3,2 | 1,5 |
Bor – fehér | N | NT | 0,4 | 0,4 | 1,1 |
Borecet | N | NT | 0 | 0 | – |
Bors | T | T | 0,2 | 0,3 | 1 |
Borszőlő | N | N | 8,2 | 7,3 | 1,1 |
Brie sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Brokkoli | NT | T | 1,1 | 0,7 | 1,7 |
Búza | T | T | 0,2 | 0,2 | 1,3 |
Búzasör | N | N | 0 | 0 | 0,5 |
Camembert sajt | T | T | – | – | – |
Cashew dió | NT | T | 2,9 | 3 | 1 |
Cékla | NT | NT | 4,3 | 4,3 | 1 |
Champignon gomba | NT | T | 0,3 | 0,3 | 1 |
Cheddar sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Cherimoya sajt | N | N | 6,6 | 6,3 | 1,1 |
Chester sajt | T | T | 0 | 0,3 | 0 |
Chia mag | T | T | – | – | – |
Chicoreé | T | T | 0,9 | 1,5 | 0,6 |
Cirokmag | T | T | 0,4 | 1,3 | 0,3 |
Citrom | NT | T | 1,1 | 1,2 | 0,9 |
Cola | N | N | 5 | 5 | 1 |
Cola light | NT | NT | 0 | 0 | – |
Cukkini | T | T | 1,2 | 1,1 | 1,1 |
Cukorrépa | NT | N | 1,8 | 2,3 | 0,8 |
Csemegekukorica | N | NT | 1,1 | 1,2 | 0,9 |
Cseresznye | N | N | 12 | 13 | 0,9 |
Csicseriborsó | NT | NT | 0,1 | 0,1 | 1 |
Csillaggyümölcs | NT | T | 1,7 | 2 | 0,9 |
Csirke | T | T | 0 | 0 | – |
Datolya, friss | N | N | 31 | 34 | 0,9 |
Datolya, szárított | N | N | 31,7 | 31,8 | 1 |
Desszertbor, édes | N | N | 2,5 | 2,6 | 1 |
Edami sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Édesburgonya | NT | T | 2,3 | 2,4 | 0,9 |
Édeskömény | T | T | 1,3 | 1,5 | 0,9 |
Egres | N | NT | 4,2 | 3,9 | 1,1 |
Élesztő | T | T | 0 | 0 | – |
Élesztőkivonat | T | T | 0 | 0 | – |
Ementali sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Energia ital, cukormentes | N | N | 0 | 0 | – |
Energia ital, cukrozott | N | N | 0 | 0 | – |
Eper | N | NT | 2,9 | 2,7 | 1 |
Fahéj | T | T | 1,1 | 1,1 | 1,1 |
Fejes saláta | T | T | 0,3 | 0,5 | 0,6 |
Fekete áfonya | N | NT | 4,2 | 3,8 | 1,1 |
Fekete gyökér | NT | NT | 0,9 | 0,8 | 1,1 |
Feta sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Fokhagyma | N | NT | 4,9 | 3,8 | 1,3 |
Földi szeder | N | NT | 3,2 | 3,1 | 1 |
Földimogyoró | N | NT | 1,3 | 1,3 | 1 |
Füge, friss | N | NT | 5,9 | 7,2 | 0,8 |
Füge, szárított | N | N | 26,5 | 28,7 | 0,9 |
Fürjhús | T | T | – | – | – |
Gabona | N | T | – | – | – |
Gesztenye | N | NT | 5,7 | 5,7 | 1 |
Görögdinnye | N | N | 4,1 | 2,2 | 1,9 |
Gránátalma | N | NT | 8,5 | 7,9 | 1,1 |
Grapefruit | N | NT | 3,5 | 3,4 | 1 |
Guave | N | N | 3,7 | 2,2 | 1,7 |
Gyermekláncfű levél | NT | T | 0,8 | 1,5 | 0,5 |
Gyömbér | NT | T | 4,5 | 4,5 | 1 |
Gyümölcstea | N | NT | 0 | 0 | – |
Hagyma | N | NT | 2,3 | 2,6 | 0,9 |
Hajdina | T | T | 0,2 | 0,2 | 1 |
Hegyi sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Hering | T | T | 0 | 0 | – |
Író | T | T | 0 | 0 | – |
Jalapeño paprika | N | T | 2,6 | 1,5 | 1,8 |
Jégsaláta | NT | T | 1 | 0,9 | 1,1 |
Joghurt, natúr kb. 3,5% Fett | T | T | 0 | 0 | – |
Juharfaszirup (általában) | N | NT | 29,8 | 30,1 | 1 |
Kakaó | NT | NT | 1,1 | 1,1 | 1 |
Kaki gyümölcs | N | N | 10 | 9 | 1,1 |
Kaktuszgyümölcs | N | N | 4,6 | 5,6 | 0,8 |
Kancatej | T | T | 0 | 0 | – |
Káposzta – fehér | N | NT | 1,9 | 2,2 | 0,9 |
Káposzta – lila | NT | NT | 1,5 | 1,9 | 0,8 |
Karalábé | NT | NT | 1,8 | 1,9 | 0,9 |
Karfiol | NT | NT | 0,9 | 1 | 0,9 |
Karórépa | NT | T | 1,9 | 2,6 | 0,7 |
Kávé | NT | T | 0 | 0 | – |
Kecsketej | T | T | 0 | 0 | – |
Kelbimbó | NT | NT | 1,2 | 1,2 | 1 |
Kelkáposzta | N | T | 1,8 | 2 | 0,9 |
Kínai kel | NT | T | 0,6 | 0,7 | 0,8 |
Kiwi | N | NT | 5,2 | 5,1 | 1 |
Kókuszdió | NT | NT | 2,3 | 2,5 | 0,9 |
Kókusztej | NT | T | 1,5 | 1,7 | 0,9 |
Körte | N | N | 7,2 | 2,8 | 2,6 |
Krumpli | T | T | 0,4 | 0,5 | 0,8 |
Kukorica (konzerv) | N | NT | 2,9 | 3,1 | 0,9 |
Kurkuma, őrölt | T | T | 1,6 | 1,6 | 1 |
Laskagomba | N | N | 0,1 | 0,1 | 1 |
Lazac | T | T | 0 | 0 | – |
Lencse | N | NT | 1 | 0,7 | 1,4 |
Lenmag | T | T | 0,6 | 1 | 0,6 |
Limabab | N | NT | 0,5 | 0,1 | 7,1 |
Limette | NT | T | 1,1 | 1,1 | 1 |
Litchi | N | N | 7,7 | 9,3 | 0,8 |
Lucerna | T | T | 0,1 | 0,1 | 1,8 |
Mák | T | T | 1,5 | 1,5 | 0,9 |
Makadámdió | N | NT | – | 2,3 | 0 |
Malátasör | N | N | 0 | 0 | – |
Málna | N | NT | 3,1 | 2,5 | 1,2 |
Mandarin | N | NT | 5 | 4,7 | 1,1 |
Mandula | NT | NT | 2,1 | 2,1 | 1 |
Mangó | N | N | 8,2 | 5,5 | 1,5 |
Mángold | T | T | 0,4 | 0,3 | 1,2 |
Marhahús | T | T | 0 | 0 | – |
Marhamáj | T | T | 0 | 0 | – |
Mazsola | N | N | 31,6 | 31,2 | 1 |
Medvehagyma | N | NT | 1,5 | 1,4 | 1,1 |
Meggy | N | N | 3,9 | 4,6 | 0,9 |
Méz | N | N | 40,2 | 35,2 | 1,1 |
Mogyoró | NT | T | 1,6 | 1,6 | 1 |
Mozzarella sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Napraforgómag | T | T | 1,4 | 1,4 | 1 |
Narancs | N | NT | 4,4 | 4,3 | 1 |
Naspolya | N | N | 4,6 | 4,8 | 1 |
Nektarin | N | NT | 3,8 | 3,9 | 1 |
Okra (hölgyujj) | NT | T | 0,9 | 0,6 | 1,4 |
Olívabogyó | T | T | 0,3 | 0,3 | 1 |
Oregánó | T | T | 1,6 | 2,4 | 0,7 |
Osztriga | T | T | 0 | 0 | – |
Őszibarack | N | NT | 4 | 4,1 | 1 |
Padlizsán | N | NT | 1,2 | 1,2 | 1 |
Pálinka | N | NT | 0 | 0 | – |
Papaya | NT | NT | 3 | 2,9 | 1 |
Paprika, piros | N | NT | 3 | 2,7 | 1,1 |
Paprika, sárga | N | NT | 2,2 | 2,6 | 0,8 |
Paprika, zöld | N | NT | 1,4 | 1,5 | 0,9 |
Paradicsom | N | NT | 1,5 | 1,2 | 1,3 |
Parmezán sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Paszternák | NT | T | 1,5 | 1,5 | 1 |
Pekándió | N | NT | – | 2 | 0 |
Petrezselyemgyökér | NT | T | 0,7 | 0,6 | 1,2 |
Petrezselyemzöld | T | T | 2,4 | 2,7 | 0,9 |
Pezsgő | N | NT | 0 | 0 | – |
Pisztácia | N | T | 3,7 | 3,8 | 1 |
Pisztráng | T | T | 0 | 0 | – |
Póréhagyma | N | T | 1,7 | 1,5 | 1,1 |
Pulyka | T | T | 0 | 0 | 1 |
Quinoa | T | T | 0,9 | 0,9 | 1 |
Rebarbara | T | T | 0,7 | 0,7 | 0,9 |
Retek | NT | NT | 0,8 | 1,4 | 0,6 |
Ribizli – fekete | N | N | 3,3 | 3,3 | 1 |
Ribizli – vörös | N | N | 3,8 | 3,5 | 1,1 |
Rizs – hántolt, fehér | T | T | 0,1 | 0,1 | 1,2 |
Rizstej | N | NT | 2,2 | 2,2 | 1 |
Rókagomba | NT | T | 0,1 | 0,1 | 0,7 |
Roquefortsajt | T | T | 0 | 0 | – |
Rozsliszt | T | T | 0,4 | 0,4 | 0,9 |
Rukkola | T | T | 0,6 | 1,2 | 0,5 |
Saláta | T | T | 0,6 | 0,5 | 1,2 |
Sárgabarack | N | NT | 3,5 | 4,5 | 0,8 |
Sárgabarack, aszalt | N | N | 16,4 | 37 | 0,4 |
Sárgadinnye | N | NT | 4,2 | 3,9 | 1,1 |
Sárgarépa | NT | T | 2,4 | 2,5 | 1 |
Savanyú káposzta | N | N | 0,2 | 0,4 | 0,5 |
Savanyú uborka | NT | T | 0 | 0 | – |
Sertéshús | T | T | 0 | 0 | – |
Sonka | T | T | 0 | 0 | – |
Sör | N | NT | 0 | 0 | 2 |
Spárga | NT | T | 1,1 | 0,9 | 1,2 |
Spenót | T | T | 0,2 | 0,2 | 1 |
Sütőtök | NT | T | 0,8 | 1,1 | 0,7 |
Szalámi | NT | T | 0 | 0 | – |
Szardella | T | T | 0 | 0 | – |
Szardínia | T | T | 0 | 0 | – |
Szilva | N | N | 3,9 | 5,2 | 0,7 |
Szójabab | NT | NT | 2,8 | 2,8 | 1 |
Szójatej | T | T | 0,8 | 0,8 | 1 |
Szőlő | N | N | 7,4 | 7,2 | 1 |
Tej – sovány | NT | T | 0 | 0 | – |
Tej – teljes | T | T | 0 | 0 | – |
Tejpor | T | T | 0 | 0 | 0 |
Tejsavó | T | T | 0 | 0 | – |
Tejsavó por | T | T | 0 | 0 | – |
Tejszín | T | T | 0 | 0 | 1 |
Tésztafélék | T | T | 0,1 | 0,1 | 0,9 |
Tojásfehérje | T | T | 0 | 0,4 | 0,1 |
Tojássárgája | T | T | 0 | 0,2 | 0,2 |
Torma | N | NT | 3,5 | 4,8 | 0,7 |
Tőkehal | T | T | 0 | 0 | – |
Tökmag, szárított | T | T | 0,7 | 0,7 | 1 |
Tönköly | T | T | 0,5 | 1,1 | 0,5 |
Túró | T | T | 0 | 0 | – |
Uborka | T | T | 0,9 | 0,8 | 1,1 |
Vaj | T | T | 0 | 0 | – |
Vargánya | NT | T | 0,3 | 0,3 | 1 |
Vörös áfonya | T | T | 0,7 | 3,3 | 0,2 |
Vörös áfonyalé | T | T | – | – | – |
Vörös sárkány gyümölcs | N | N | 10,1 | 22,9 | 0,4 |
Vörösbor | N | NT | 0 | 0 | – |
Vöröskáposzta | NT | T | 1,6 | 1,9 | 0,8 |
Whisky | T | NT | 0 | 0 | – |
Zabpehely | T | T | 0,4 | 0,4 | 1 |
Zeller | NT | T | 0,4 | 0,4 | 0,9 |
Zöldbab | NT | NT | 1,7 | 1,2 | 1,4 |
Zöldborsó | N | NT | 3,1 | 3,1 | 1 |
Zsázsa | T | T | 0,5 | 0,1 | 5 |
Egyes élelmiszernél különféle okokból nem lehet pontos értékeket megadni. Ennek oka, hogy sokféle komponenst tartalmaznak. Más ételeknél igen nagy az egyes alkotók mennyiségi ingadozása, ezért nem lehet egyértelmű számokat megadni. Ráadásul a termelés helyszíne, az érettség foka, a szüretelés/aratás, a tárolás módja is igen nagy szerepet játszanak az egyes zöldség – és gyümölcsfélék cukortartalmának alakulásában.
dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!