Fáradt lesz, fáj a feje vagy görcsöl a hasa egy szelet finom sütitől vagy egy tálka egészségesnek hitt müzlitől? Időnként fura kiütések, ízületi panaszok jelentkeznek egy csésze kávétól vagy valamelyik citrusfélétől? Lehet, hogy még az összefüggést fel sem fedezte, s nem tudja, mitől érzi magát rosszul bizonyos időszakokban, mert még nem hívta fel senki a figyelmét rá, hogy ennek oka lehet bizony a még a legfinomabb étel vagy sokat reklámozott gyümölcslé is…

Fáradt lesz, fáj a feje vagy görcsöl a hasa egy szelet finom sütitől vagy egy tálka egészségesnek hitt müzlitől? Időnként fura kiütések, ízületi panaszok jelentkeznek egy csésze kávétól vagy valamelyik citrusfélétől? Lehet, hogy még az összefüggést fel sem fedezte, s nem tudja, mitől érzi magát rosszul bizonyos időszakokban, mert még nem hívta fel senki a figyelmét rá, hogy ennek oka lehet bizony a még a legfinomabb étel vagy sokat reklámozott gyümölcslé is…

Korábbi számainkban már többször is ejtetünk szót az egyre halmozódó élelmiszerallergiáról, a hisztamin-túlérzékenység okairól és esetleges kezelési lehetőségeikről. Most elsősorban arra szeretnénk fókuszálni, hogy mely adalékanyagok és miért okozhatnak problémát az arra érzékenyeknél. S persze, hogy mindez milyen fura tüneteket provokálhat.

Mivel a szervezetet a fokozódó testi és lelki stressz mellett egyre nagyobb mértékben éri a környezetből vegyianyag terhelés is, gyakran képtelen már az élelmiszerekben található újabb és újabb adalékokhoz is igazodni.

Az élelmiszeripar egyre bonyolultabb technológiáinak köszönhetően testünk épsége óriási veszélyben van, hiszen szinte minden, amit megeszünk, megiszunk, bejut a bélnyálkahártyán keresztül a vérbe és a szövetekbe is. A sejtek, szervek működését pedig nagyon hamar és könnyen károsítják a számukra idegen és feldolgozhatatlan anyagok. Az agysejtek tevékenysége nagyfokban függ az elfogyasztott étel összetételétől és minőségétől, s így a központi irányítás, a mindent összehangoló idegi szabályozás nagyon hamar kibillenhet megszokott ritmusából. Emiatt a pedig felborul az egyes szervek működése, vagyis beindul egy bonyolult, sokszor nehezen feltérképezhető láncreakció.

Miről ismerhető fel?

A táplálék-túlérzékenység tünetei igen szerteágazóak, ezért még jól képzett szakemberek számára sem azonnal azonosíthatók. Nem ritkán különféle kiválasztó szervi zavar formájában jelennek meg (például bőrkiütések, vesepanaszok, májfunkciós eltérések…), ami nem véletlen, hiszen a szövetek ezúton próbálnak megszabadulni a feleslegben felhalmozott, s őket terhelő vegyi anyagoktól. Tehát ez az automatikus salaktalanítási folyamat arra próbálja ráirányítani az érintettek és a szakemberek figyelmét, hogy a szövetekben túlzott mértékben rakódott le mindenféle kóros anyag. Ilyenkor csak a tüneti terápiától nem lehet tartós eredményt várni, sőt egyes esetekben akár hosszú távon többet árthat, mint amennyit könnyít a beteg állapotán.

Nem ritka, hogy a rejtett táplálék-túlérzékenység tünetei nem is az étel elfogyasztása után, jelentkeznek – sőt ekkor gyakran átmenetileg enyhülnek is –, hanem csak 2-5 nap múlva okoznak mindenféle panaszt. A kórkép legtöbbször évek alatt, igen kis lépésekben alakul csak ki, s eközben a beteg egyre nagyobb mennyiségben kívánja vagy eszi ösztönösen a későn jelentkező tüneteket kiváltó élelmiszert (pl. csokit, cukorkát, sütit, chipset…). Többen szinte függőségbe kerülnek a kártékony ételtől, s állandóan tartanak belőle maguknál kisebb adagot, hogy ezzel „javítsanak” átmenetileg állapotukon.

Árulkodó jelek

Bőrtünetek

  • Viszketés: gyakran a genitáliák és a végbél tájékán is
  • Ekcéma, ekcémára emlékeztető nedvező és viszkető foltok (neurodermitisz)
  • Kiütés: erősen viszkető, rendszeresen fellépő

Emésztési panaszok

  • Afták és fekélyek a szájüregben
  • Puffadás, teltségérzet, émelygés és hányinger
  • Crohn-betegség, fekélyes bélgyulladás
  • Székrekedés és/vagy hasmenés különösebb ok nélkül
  • Colitis ulcerosa és irritábilis bélszindróma (érzékeny bélrendszer)

Keringési tünetek

  • Heves szívdobogás és/vagy magas vérnyomás étkezés után
  • Nagyon alacsony vérnyomás és/vagy alacsony pulzusszám (nagyfokú levertség, esetleg ájulás) étkezés után
  • Mellkasi szorító fájdalom evés után – EKG eltérés nélkül!

Légzési panaszok

  • Orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás
  • Fulladás, nehézlégzés

Ízületi panaszok

  • Izomfájdalmak – különösen étkezés után fokozódó
  • Ízületi fájdalmak – kopásos vagy gyulladásos tünetek nélkül

Idegrendszeri panaszok

  • Fülcsengés
  • Erős fájdalmak, migrén, krónikus fejfájás – különösen étkezés után
  • Koncentrációs zavarok
  • Alvászavarok

Idegrendszeri panaszok

  • Ingerlékenység, labilis hangulat
  • Hiperaktivitás
  • Szorongás
  • Lehangoltság, depresszió

 

Hogyan jön létre?

A káros anyagok behatolási helyén – bélnyálkahártya, hörgők, bőr – olyan speciális immunsejtek (hízósejtek) találhatók, melyek allergiás tünetet előidéző anyagokat (hisztamint, prosztaglandint leukotriént) raktároznak el. Ha ezek a sejtek az allergizáló anyag hatására esnek szét, akkor jóval nagyobb mennyiségben szabadulnak ki belőlük a felsorolt vegyületek, mintha csak spontán bomlanak le. Ettől:

  • megváltozik a nyálkahártyák áteresztő képessége – így még több idegen anyag  (köztük allergén is) képes bejutni, a szövetek ödémásak lesznek
  • fokozódik a nyáktermelés, a könnykiválasztás – orrfolyás, hasmenés, könnyezés, nyáktermelődés a hörgőkben…
  • a sima- és harántcsíkolt izmok görcsösen összehúzódnak – bélgörcsök, köhögési rohamok, fulladás, izomfájdalmak, vérnyomás emelkedés
  • értágulat – vérnyomásesés, ájulás
  • viszketés, gyulladás
  • megváltozik a fehérvérsejtek funkciója – gyengül az ellenállóképesség
  • beidegzési és más idegrendszeri zavarok keletkeznek.

A kialakuló panaszok súlyosságát fokozhatja, ha az élelmiszer mag is tartalmaz jelentősebb mennyiségű hisztamint, vagy keletkezik belőle a bélrendszerben az ott található baktériumok vagy erjedési folyamatok során. Ezért sokat segíthetne az érintetteknek, ha legalább ráírnák a gyártók az élelmiszerek csomagolására azok hisztamin tartalmát. 5 mg-nál nagyobb adagot senkinek sem tanácsos étkezésenként fogyasztania, mert még viszonylag egészséges felnőtteknél is kialakulhatnak a fent leírt tünetek ennél nagyobb mennyiség bejutása esetén.

Megtévesztő laborértékek

Túlérzékenységi reakciók esetén többnyire az IgG- és az IgE-immunglobulinok (míg valódi allergiáknál csak az IgE!) mennyisége emelkedik meg. Az utóbbi elsősorban gyomor-bélrendszeri és légúti nyálkahártya érintettsége esetén növekszik meg, ám az sem ritka, hogy szintje teljesen normális és mégis tipikus túlérzékenységi tünetekben szenved a beteg.

A túlérzékenység kimutatása nem könnyű, a következő lehetőségek állnak még a szakemberek rendelkezésére:

  • bőrteszt
  • Prick-teszt
  • Medi-teszt, Voll-teszt, Vega-teszt, Mora-teszt, Bicom
  • rotációs és elhagyásos diéta szoros megfigyeléssel és naplóvezetéssel

A vizsgálatokat érdemes kiterjeszteni a hiányzó vitaminok, ásványok és enzimek meghatározására(hazánkban ez sajnos nem túl könnyen oldható meg!).

Továbbá nem árt tudni, hogy az emésztőrendszeri nyálkahártya milyen állapotban van (ehhez érdemes legalább fájdalommentes 3D hasi ulrahangot végeztetni), mert annak irritáltsága jelentősen rontja az allergiára vagy túlérzékenységre való hajlamot.

Érdemes felmérni a normál baktériumflórát, annak zavara ugyanis fokozza a hisztamin-érzékenységet.

Sokat segíthet a sav-bázis háztartás állapotának megítélése is, mert a túlzottan savi irányú eltolódás növeli az allergia kialakulási kockázatát.

A felsorolt vizsgálatok eredményei akár hónapról hónapra változhatnak – attól függően, hogy az érintett hogyan él, mennyit tett egészsége rendezéséért vagy mennyire rontotta helytelen életmódjával tovább a helyzetet, milyen gyógyszereket szed, s milyen betegségek, stresszhatás érték.

 

Túlérzékenyítő, allergizáló élelmiszerek

  • Tej: tejcukor, tejfehérje
  • Tojás: sárgája, fehérje
  • Gabonák: búza, rozs, árpa, tönköly, zab, kukorica, rizs, hajdina, szezám – főleg a bennük található gliadin
  • Olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, földi mogyoró
  • Zöldségek: paprika, bab, borsó, hagyma, uborka, paradicsom, sárgarépa, burgonya (ritkábban)
  • Gyümölcsök: citrusfélék, déligyümölcsök, szőlő, barack, bogyósok, eper, málna, alma, körte, dinnye
  • Húsok: sertés, marha, borjú, birka, csirke
  • Halak: bármelyik
  • Fűszerek: bors, paprika, fokhagyma, cukor, méz, só, keleti fűszerek
  • Élvezeti szerek: kóla, szénsavas üdítők, dobozos gyümölcslevek, feketekávé, fekete tea, kakaó, csokoládé, marcipán, minden alkoholféle (főleg a sör, a vörösborok és a tömény szeszek)

 

Túlérzékenyítő, allergizáló élelmiszerek adalékok

  • Konzerváló szerek (E200-290): szorbinsav (E200-203), benzoesav (210-13), nátrium-benzoát (E211), p-hydroxi-benzoesavészter (E 214-19), nitritek és nitrátok (E250-52), biphenylek (E230-33), szulfitok (E220-27), kéndioxid (E220), fenol, thiabendazol (E233), káliumnitrát (E252),
  • Emulgeátorok: foszfátok (E338-41, 45, 544-45), glutamátok (E620-23)
  • Színezékek (E100180): különösen a tetracin (E102), tartarazin (E102), kinolinsárga (E104), kármin (E120), azorubin (E122), amaranth (E123), indigotin (E132), brillantkék (E133), brillantfekete (E151),
  • Aromaanyagok: mindegyik
  • Édesítőszerek: szacharin, szorbit, aszpartám, laktóz, ciklamát, mannit, fruktóz
  • Antioxidánsok: alkilgallátok (E310-12, E320), butylhydroxianisol
  • Egyéb: nátriumfluorid, szalicilsav, citromsav, gummi-arabicum, kobaltnitrát, szulfaguanidin, nikkelszulfát

Javasolt kezelési módok

  • Sajátvér-kezelés: Ilyenkor a vénából levett kis mennyiségű vért vagy önmagában, vagy valamilyen előzetes kezelés után (oxigenizálás, ózonizálás, UV-C besugárzás), illetve különféle homeopátiás szerekkel kombináltan adja vissza megadott intervallumokban az orvos. Gyerekeknél a vénából vagy ujjbegyből levett vért homeopátiás hígítások után különféle erősségben és ritmusban kell szedni.
  • baktériumflórarendezés: a ma már hazánkban is kapható probiotikus készítmények megfelelő ideig és adagban történő fogyasztása elősegíti a túlérzékenységi tünetek enyhülését. A tartós hatás érdekében azonban érdemes betartani a kúra precíz és többlépcsős menetét, amit az erre képzett szakemberek megadnak.
  • vitaminés ásványi anyagpótlás: kúraszerűen nagy adagban adott vitaminokkal és ásványokkal könnyebb stabilizálni az immunfolyamatokat. Legfontosabb anyagok: béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, B-vitamincsoport, Ca, Mg, Zn, Se.
  • homeopátiás kezelés: leghatékonyabb az alkati kezelés, ám sokat segíthetnek azok az átmenetileg alkalmazott komplex szerek is, melyek elsősorban a nyirokrendszert tehermentesítik és az anyagcserét, a kiválasztást aktiválják.
  • Akupunktúra: a kezelés hatására kiegyensúlyozottabbá válik az energiakeringés és a túlingerelt zónák megnyugszanak, az energiahiányosak pedig újra feltöltődnek. A pontkombinációkat mindig az orvos állítja össze az aktuális állapotnak megfelelően. Szerencsére ma már azoknak is elérhető ez a módszer, akik félnek a tűszúrástól, mert fájdalommentes kezelés is lehetséges a hatékonyság csökkenése nélkül.

 

Info

  • Ajánlott irodalom: S. Flade: Allergiák természetes gyógymódja, Nékám-Szemere: Táplálkozási allergiák, ideál 02. jan. Intelligens has, 02. április és május Fatális utánzat c. cikkek
  • Fájdalommentes allergiaszűrés és komplex kezelés: 315-2018, 315-2069
  • 3 dimenziós ultrahangvizsgálat: 345-8562, 345-8569

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!