A cékla vérvörös gumói ritkán kerülnek asztalunkra, pedig jótékony hatásai évezredek óta ismertek. Leginkább a Breuss-kúrát ismerők fogyasztják tudatosan és előszeretettel daganatos betegségek kiegészítő kezelése során. De nemcsak rákkezelésre használható…

Tisztító kúra – Tele van értékes vitális anyagokkal

A céklát szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották.  Egészségvédő és regeneráló hatása a benne található sok A-, B- és C- vitaminnak, folátnak, kalciumnak, mangánnak, káliumnak, vasnak, betaninnak, malonsavnak, fitoszterolnak, szaponinnak, fehérjéknek és rostoknak köszönhető. 

Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatású

A friss sárgarépából és céklából készített zöldséglé kitűnő tisztító kúra ,májtisztító. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk közérzetünket, és esetleges gyomorpanaszokat is megszünteti.
A cékla segít a szervezetnek nagyobb mennyiségű oxigént felvenni, mélyvörös festéke a vérszegénység és fehérvérűség gyógyításában játszik fontos szerepet. Magas B-vitamin tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása. A B-vitamin elengedhetetlen a magzat optimális növekedéséhez, ezért a cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthető a születési rendellenességek esélye. Magas foláttartalma pedig a nyitott gerinc esetleges kialakulását csökkenti.

A céklagumók intenzív színét a betanin adja, amely tumorellenes hatású. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalé-kúra után.

Tisztító kúra – A cékla gyógyító hatásai

  • Lúgosít, kivalló antioxidáns
  • Segíti a vörösvérsejtek képzését
  • Méregteleníti a szervezetet
  • Gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását
  • Tisztítja a gyomrot és a bélcsatornát, regenerálja a nyálkahártyát
  • Szabályozza az anyagcserét
  • A hagyományos indiai gyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolják.

Hogyan fogyasszuk?

A nyártól őszig termő céklát fogyaszthatjuk nyersen, salátaként, főzve, köretként, készíthetünk belőle levest vagy akár céklachipszet, de ehetjük csak magában is.

A lékúrára alkalmas cékla viszont kizárólag biotermesztésű lehet, amikor a talajt nem kezelik műtrágyával, és a növény leveleit folyamatosan éri napfény. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják.

TIPP: Aki nem szereti a cékla ízét, az keverje össze sárgarépa, alma vagy narancs levével. De tehet bele uborka- illetve zellerlevet is.

Tisztító kúra

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!