A daganatos betegségek száma sajnos egyre nő; megelőzésük mindenki számára egyszerűbb és eredményesebb, mint a kialakult elváltozások rendezése. Az alábbiakban olyan információkhoz juthat, melynek segítségével egyedül is sokat tehet egészsége megőrzéséért.

Azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása egészséges és fontos, mindenki tudja. Az utóbbi időben azonban egyre több tudományos adat is szól fogyasztásuk mellett; a legújabb sztárok például a bioflavonoidok, közülük elsőként a paprikában található kapszaicinről és a káposztafélékben előforduló indolinról derítették ki, hogy daganatellenes hatásúak. nem csoda hát, ha a chilit bőven használó mexikóiak között sokkal ritkább a gyomor-, béldaganatok előfordulása, mint Európában.

  • A kapszaicin állatkísérletes adatok szerint is jelentősen blokkolja a daganatsejtek növekedését. Ráadásul lebontja a sejtkárosító hatású nitrózaminokat (elsősorban a dohányfüstben és a füstölt, hővel kezelt élelmiszerekben fordulnak elő).
  • Az indolin a káposztafélékben fordul elő; korábban azt hitték, hogy a több káposztát fogyasztóknál nagy valószínűséggel a bőséges rostbevitelnek köszönhetően ritkábbak a daganatos betegségek, ám a kutatások során kiderült, hogy ez az indolin daganatsejtek osztódását gátló hatásának köszönhető javarészt.

Időközben kiderült, hogy rengeteg a bioflavonoidokhoz hasonló hatású anyag létezik még, és a vitaminok, nyomelemek, valamint egyes növényi enzimek is nélkülözhetetlenek a jól működő immunrendszer számára. Mivel ezek nevei rendkívül idegenül hangzanak, nem érdemes őket megjegyezni, inkább csak azt kell tudni, hogy mely növényekben találhatók, és ezért melyek fogyasztása ajánlott.

  • Az ellagsav a fekete és zöldtea egyik alkotója, de magas koncentrációban fordul elő mindenféle szőlőben is. Azokat az enzimeket blokkolja, melyek elősegítik a daganatsejtek szaporodását.
  • A limonin a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút…) egyik illóolaja és ízanyaga. Nem direkt daganatblokkoló hatású, hanem azokat az immunsejteket aktiválja, amelyek védik a szervezetet a daganatos elfajulástól.
  • A genistein a szójabab egyik ösztrogénszerű vegyülete, mely különösen a nők számára fontos védőfaktor, hiszen rendszeres fogyasztása csökkenti a mell-, és a petefészekrák kialakulását. Ma már tudjuk, hogy genistein nemcsak a szójában, hanem a mogyoróban és más olajos magvakban is található.
  • A vöröshagymában található illóolajok, flavonoidok és fokhagymában található allicin sokféle hatással rendelkező anyagok: csökkentik az érelmeszesedési hajlamot, a vérzsírokat és a magas vérnyomást, valamint a kapszaicinhoz hasonlóan lebontják a gyomorban található nitrózaminokat, és ezáltal védik a daganatos elfajulástól.
  • A kvercetin a sárga és a zöldbab festékanyaga; fontos szabadgyökfogó hatású vegyület, vagyis védi a sejteket a degenerációtól, ezenkívül pedig aktiválja az immunrendszert, és segíti eltávolítani a hibás sejteket.
  • A lektinek elsősorban a fehérfagyöngyben találhatók nagyobb mennyiségben. Legfontosabb hatásuk az immunrendszer daganatsejtekre gyakorolt hatásának (sejt felismerés, eltávolítás) az erősítése. Tea formájában sajnos csak kevés jut a szervezetünkbe, ezért érdemes injekciós kúrákat alkalmazni.
  • A bromelain és a papain az ananászban és a papayában fordul elő legnagyobb mennyiségben. Ám a szervezet számára fontos és hasznos enzimek más zöldfélékben is megtalálhatók. Hatásukra a daganatsejtek felszínén található álcázó fehérjeburok lebomlik, és ennek köszönhetően a daganatsejtek felismerhetősége javul, illetve az áttétképződési hajlam is csökken.
  • A bétakarotin nagyobb mennyiségben a sárgaszínű zöldségek és gyümölcsök (sárgabarack, dinnye, sárgarépa, sütőtök…) tartalmazzák. Szabadgyökfogó, azaz sejtvédő hatású, de védi a nyálkahártyákat is a rosszindulatú elfajulástól, illetve elősegíti a hámregenerálódást.
  • A C- és az E-vitamin szintén gyökfogó, immunstimuláló hatásúak, és a sejtek saját regenerációs mechanizmusai támogatják. Más vitaminokkal együtt a legtöbb zöldség és gyümölcstartalmazza őket: különösen sok E-vitamin van a növényi olajokban, az olajos magvakban, brokkoliban, spenótba és a kelbimbóban; C-vitamin főleg a citrusfélékben, a bogyós termésekben, a paprikában és a leveles zöldfélékben fordul elő. A felsorolt vitaminok a fent említett bioflavonoidokkal, természetes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együtt sokkal hatékonyabbak. Ha télen vagy koratavasszal csökken a természetes vitaminhordozók fogyasztása, érdemes rövidebb tablettás kúrákat tartani.
  • A cink nélkülözhetetlen a sejtek regenerálódásához és a normális anyagcsere- illetve immunfolyamatokhoz. A cinkben – és szelénben – szegény termőtalajú vidékeken gyakoribb a daganatos betegségek előfordulása. Elsősorban a búzacsírából, sörélesztőből és a tökmagból juthatunk nagyobb mennyiségekhez.
  • A szelén az E-vitamin hatásnak fontos kiegészítője; nemcsak gyökfogó és sejtvédő, hanem közömbösít is néhány daganatkeltő hatású anyagot. Fő forrása a búzacsíra- és korpa, a hagymafélék, a paradicsom és a brokkoli.

A fenti anyagokat nagyobb koncentrációban vehetjük magunkhoz, ha frissen préselt leveket készítünk belőlük. Fontos tudni azonban, hogy a levek fél óra után nagyon sokat veszítenek biológiai értékükből. Ezért célszerű őket frissen fogyasztani, tehát nem érdemes előre sokat lepréselni.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!