Óvatosan a tyraminnal migrén és depresszió esetén!

A tyramin természetesen is előfordul bizonyos élelmiszerekben. Ha azonban sok jut be a szervezetbe belőle, akkor „táplálkozási betegségeket” és különféle gyógyszerekkel fura kölcsönhatásokat okozhat. Különösen a migrén és depresszió esetén kell óvatosnak lenni a tyramindús ételekkel!

Tyramin – igen sok bajért felelős biogén amin

Az fehérjék építőköveinek, az aminosavak baktériumok hatására történő – vagyis nem normális enzimatikus úton – lebomlása során keletkező anyagcsere-termékeket biogén aminoknak nevezzük.

A biogén aminok általában álallergiát okoznak, nagy adagban pedig toxikusak, sejtkárosítóak is. A biogén aminok közé tartoznak a következő legfontosabb anyagok:

  • Hisztamin
  • Tyramin
  • Phenylethylamin
  • Putrescin
  • Cadaverin
  • Spermidin és
  • Serotonin.

Ezek az anyagok nagy adagban mérgezésszerű tüneteket tudnak előidézni, a hisztamin és a tyramin migrént, kiütéseket, allergiaszerű reakciókat is. Ezeknek a biogén aminoknak a dezaminálását (lebontását) és inaktiválását egy monoamino-oxydase (MAO) nevű enzim végzi. Ha a MAO-t valami blokkolja (egyes gyógyszerek, alkoholok…), akkor a biogén aminok felhalmozódnak és valóságos betegségtüneteket idéznek elő.

Tyramintartalmú élelmiszerek

A tyramin különféle ételekben és italokban más-más koncentrációban fordul elő. Különösen tyramindúsak:

  • sör, likőr, vörösbor, sherry és wermut
  • érett sajtok und ömlesztett sajtok
  • máj-és húskonzervek
  • szójaszósz
  • élesztő(vel készült ételek), élesztő tartalmú tabletták
  • datolya
  • diók
  • szalámik és a
  • hering.

Bár a banánban, avokádóban, fügében, csokiban, kakaóban, koffeines italokban és vaníliatartalmú ételekben, édességekben is van tyramin, ám jóval kevesebb a fentieknél.

Egy tanulmány során kiderült, hogy a migrénesek szinte azonnal rohamot kapnak, ha csokoládét (a megkérdezettek 75%-a), sajtot (48%), vörösbort fogyasztanak. Ehhez a hatáshoz már akár 25 mg csoki is elegendő – ez is igazolja, hogy a tyramin mennyire fontos és figyelemreméltó anyag, amire nagyon érdemes odafigyelni.

A sajtokban azok érlelési és készítési módjától (erjesztéstől, baktérium-és gombatartalmától) függően igen eltérő mennyiségben van jelen tyramin (ill. hisztamin v. más biogén amin). Így 1 g sajtban 70-1400 mikrogrammnyi tyramin is előfordulhat. Ez a variábilitás a többi élelmiszerre – gyümölcsökre, zöldségekre és a borra is jellemző.

Gyógyszerkölcsönhatások

A depresszióban szenvedők – főleg, ha gyógyszert is szednek! – a táplálkozásuk során is körültekintőek kell egyenek. Nemcsak az alkoholt, kávét kell kerülniük, mert az ronthatja az állapotot. A tyraminban dús ételek ugyanis kölcsönhatásba léphetnek azokkal a gyógyszerekkel, pl. szorongásoldókkal és antidepresszánsokkal, melyek a MAO-t blokkolják.

Ennek a következményei többek között a következők lehetnek:

  • görcsök, idegrendszeri tünetek
  • kiugró magas vérnyomás – akár agyvérzést is okozóan magas
  • heves szívdobogás,
  • orrvérzés és
  • fejfájás

Összegzés: Akinél hisztaminra vagy más biogén aminra való túlérzékenység jelei (álallergiás tünetek, ízületi fájdalmak, fejfájás, heves szívdobogás és ugráló, néha nagyon magas vérnyomás…) is előfordul, annak nagyon oda kell figyelnie az étkezésére, ill. ha gyógyszert is szed, akkor a kölcsönhatásokra.

A biogén aminok szintje jelentősen csökkenhet, ha rendezzük az emésztést, csökkentjük az erjedést és rothadási folyamatokat a bélben, valamint kiegyensúlyozzuk a baktériumflóránkat.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!