create counter

Fruktóz-és szorbit túlérzékenység

Főoldal/Allergia és túlérzékenység/Fruktóz-és szorbit túlérzékenység

Fruktóz-és szorbit túlérzékenység

A szorbit az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, melynek édessége fele a cukorénak, ám ugyanannyi energiát szolgáltat elégetésekor. Eredetileg a kukoricalisztből nyerik. Fruktózt pedig minden gyümölcs tartalmaz, ez adja édes ízüket. Sokakat azonban e két édes anyag is megbetegít, ráadásul hosszabb ideig nem is tudják, mitől vannak rosszul, mert hát ki is gondolna az egészséges gyümölcsökre…

Vannak, akik mindent elkövetnek, hogy egészségesen étkezzenek, hogy ne puffadjanak fel minden falattól, s mégis minden teljesen hiába. Elég egy-két maroknyi cseresznye vagy egy kis édesség, s máris kész a baj. Ma szinte mindenkinek azonnal a Candida-gomba fertőzés jut róla eszébe, s ha nem is sikerült kimutatni a bajt kiváltó gombát, jön a szigorú szénhidrát és gyümölcs megszorító diéta, a gombaölő szer. S ha ettől azonnal könnyebben érzi magát, már senki el nem tántoríthatja a gyakran téves diagnózistól: Candida-fertőzött. Pedig nem is, csak érzékeny a gyümölcscukorra és az ételekbe, italokba vagy gyógyszerekbe kevert szorbitra! Már több cikkemben is foglalkoztam a bél áteresztőképességének megváltozásából adódó puffadásos panaszokkal, a valódi és álallergiákkal és a bélflóra egyensúlyának zavarával. Ugyanis sokkal több esetben van ezekkel dolgunk, mint a divattá vált Candida-fertőzéssel. Ha pedig a helyes terápiás út helyett mégis a nem létező gombákat akarja valaki „kiéheztetni”, többet árthat magának, mint amennyit használ. Hiszen a drasztikus fogyás előbb-utóbb olyan fokban lerontja a szervezet ellenálló képességét, hogy már nem csak a gombák, de más kórokozók is könnyedén elszaporodhatnak szöveteinkben.

 

Stabilizátor = az elrejtett „kórokozó”

A pékáruk és édességek, például a marcipán nedvességét megőrző anyagai közé tartozik a szorbit. Paraffin helyett ma már az aszalt gyümölcsök felületét is ezzel vonják be, hogy ne tapadjon össze (pl. a mazsolát), és a sütőporok egyik adalékanyaga is a szorbit. Ezért a szorbit-érzékenység esetén feltétlen érdemes az élelmiszerekhez kevert, azok állagának javítására alkalmazott összes anyagot gondosan átnézni, a szorbit száma: E420. Sajnos vannak olyan esetek is, amikor nem kötelező feltűntetni a szorbit jelenlétét, ilyenek a gyümölcsadalékok, pl. joghurtokban, szörpökben, rágógumiban, cukorkákban, stb. Gyakran pedig csak összefoglalónéven szerepel: „stabilizátorok”, ilyenkor a sütik és pékáruk frissességéről, puhaságáról gondoskodik. S hogy még nehezebb legyen a dolog, még a jónak vélt étrend kiegészítő vagy gyógynövény kapszulákban és oldatokban is előfordulhat szorbit – ebben az esetben sem kell az előírások szerint feltűntetni. Tehát sem a fogyasztó, sem az orvos nem tudja eldönteni, mit vesz be a páciens…

Szorbit a természetes élelmiszerek egyes fajtáiban is előfordul: csonthéjas magvú gyümölcsökben (cseresznye, meggy, barack, nektarin, szilva…), illetve az algának is alkotója.

A szorbitérzékenység tünetei egyénről egyénre eltérő intenzitásúak – s ez jelentősen függ a bevitt szorbitadagtól is. Ezért nagyon fontos egyénre szabottan kikísérletezni a még tolerálható mennyiséget.

Általában 10-20 g/nap a még tolerálható mennyiség, a túlérzékenységi küszöbadag 0,5 g/testsúlykg.

 

Szorbitot tartalmazhatnak

  • Pékáruk, sütemények
  • Sütőporok
  • Kész ételek
  • Konzervek
  • Édességek
  • Rágógumi
  • Vitamin-és gyógynövény kapszulák, oldatok
  • Csonthájas magvú gyümölcsök

 

 

Ha a gyümölcs a hibás

A fruktóz is egy cukorféleség, ami 20%-kal édesebb a glukóznál, égésekor pedig ugyanannyi energia termelődik belőle. Számtalan gyümölcs és élelmiszer természetes alkotója, melyeket a túlérzékenység alatt igen erősen korlátozni kell, de különösen a kombinált használatot kell kerülni. Mivel a glukóz (szőlőcukor) könnyebben felszívódik, mint a fruktóz, ezért annak felszívódását gyorsítani lehet glukóz hozzáadásával. Vagyis, ha a tüneteket valaki csökkenteni szeretné, tegyen egy kis természetes szőlőcukrot a gyümölcsre, s így jobban tolerálja majd azt.

 

Jó tudni!

Fruktóz-érzékenység esetén kerülni kell a következőket:

  • háztartási (nád, répa) cukor, invert cukor
  • méz
  • mindenféle édesség, csokoládé, marcipán
  • mindenfajta gyümölcs (kompótként, bonbonban, gyümölcsléként is),
  • olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió…)
  • készételek, leves porok, salátaöntetek, majonéz, ketchup
  • kevert fűszerek és ételízesítők
  • szörpök, limonádék, üdítők, bor, sör, likőr…

 

Fogyasztható élelmiszerek:

  • tej, író, kefir, joghurt, sajtok (De tilos! Gyümölcsjoghurt, gyümölcsös túró, kondenz tej, édesített tejtermékek…)
  • tojás
  • húsfélék: hal és baromfi elsősorban (De tilos! Pácolt és füstölt áru, bolti hússaláták, aszpikos ételek, sült hering, paradicsomos halkonzerv, konzerv áru)
  • fehér lisztből készült tésztafélék, fehér rizs (Figyelem! A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és a hántolatlan rizs fokozhatja a hasmenést, tehát a kórkép jelentősebb javulásáig inkább ne vagy csak mértékkel fogyaszthatók!)
  • fehér lisztből készült kenyér és pékáru – ha nem tartalmaz adalékanyagokat, stabilizátort, cukrot.
  • szőlőcukor, malátacukor, keményítő, tejcukor, maltodextrin
  • burgonya 150g/nap főve
  • fruktózban szegény zöldségek: retek, fejes saláta, spenót, uborka, cukkini, paradicsom és más bő nedvesség tartalmú zöldségek

 

Mit tehetünk túlérzékenység esetén?

  • A túlérzékenység hátterében leggyakrabban a bélnyálkahártya megváltozott áteresztőképessége és a fruktóz intoleranciánál a csökkent bontóenzim termelés (a fruktóz-1-foszfát-aldoláz) áll. Emiatt igen fontos, hogy alaposan járjunk panaszaink okának utána, s ne nyugodjunk bele a gyakran felületesen és tévesen felállított „irritált bél” (ISB) vagy a „Candida-fertőzés” diagnózisokban. Érdemes feltétlen egy részletes túlérzékenységi tesztet készíttetni, amiből kiderülhet, hogy milyen ételek, adalékanyagok vagy tartósító szerek jelenthetnek problémát.
  • Egyes székletvizsgálatok segítségével is elég pontos képet kaphatunk az emésztőszervek állapotáról. A calprotectin, alfa-1-antitripszin, az IgA és a zonulin szintjei tükrözés nélkül is jelezhetik, ha irritált, gyulladt és áteresztővé vált a bélfal. (Ezeket a vizsgálatokat hazánkban még csak részlegesen lehet sajnos elvégeztetni.)
  • A 3 dimenziós ultrahang segítségével könnyebben ábrázolható a bélfal, s fájdalom nélkül is elég jól megítélhető, hogy a bélnyálkahártya milyen állapotban van. Ha a bélfal ödémás, vastag, akkor nagy eséllyel krónikus gyulladás zajlik, amitől a bélfali szűrőfunkció csökken, s banális anyagok is kiválthatnak túlérzékenységet.
  • Ha kiderült a baj, tartson szigorú diétát, de a nap során egyen többször kevesebbet (alaposan rágjon meg minden falatot), nehogy túlzottan lefogyjon. Majd 4-5 hónap múlva végeztessen el egy újabb tesztet, és nézze meg, hogy nincs-e javulás, s mivel bővítheti az étrendet.
  • Igyon gyomor-bélregeneráló gyógyteákat: kamilla, cickafark, körömvirág, apróbojtorján, cickafark…
  • Menjen el kolon-hidroterápiára: a kezelés hatására gyorsabban kitisztul és regenerálódik a bélfal, gyorsabban visszanyeri szűrőképességét – különösen, ha a kezelést bélflóra-rendezés is követi.
  • Szedjen bélfalregeneráló aminosavakat és esszenciális zsírsavakat. Egyen sok sárga festéket tartalmazó élelmiszert, mert a béta-karotin is támogatja a nyálkahártyák regenerálódását. Öntsön a salátáira hidegen sajtolt lenmag- és szőlőmagolajat bőven, mert ezek is csökkentik a gyulladást.
  • Tartson vitaminkúrát, mert a felszívódás zavarából adódóan bizonyosan hiánytünetekkel is kell számolni: legjobbak a természetes eredetű komplex multivitaminok 2-3 hónapos ciklusokban.
  • Hatásos segítséget nyújthatnak még: tisztító kúrák, homeopátia, akupunktúra, Mayr-féle hasi kezelés, talpmasszázs, köpölyözés.
  • receptek szorbit-és fruktóz intoleranciásoknak: http://www.lecker-ohne.de/rezepte-fructoseintoleranz,

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:00+00:00 2014-02-16|Categories: Allergia és túlérzékenység|