Gyanús adalékok

E 150 = karamella
Úgy készítik, hogy különböző cukrokat: sacharóz, glükóz, maltóz vagy keményítőt megfelelően felhevítik, vagy ammóniummal kezelik.

E 153 = carbo medicinalis, azaz: faszén, növényi eredetű szén
Erről – érdekes módon – azt írják, hogy több államban, köztük az USA-ban is, tilos a használata, mert feltételezetten rákkeltő. (?)

E 171 = titanium-dioxid (fehér festék alapanyaga)

E 172 = vas hidroxid (FeHO2), vas oxid (Fe2 O3), vas oxidul (FeO) = “rozsdás vas”

E 173 = alumínium (festék sütemények tetejére)
Talán mégsem egészen veszélytelen –> Alzheimer kór!

E 241 = nátrium tetraborát (Na2 B4 O7)
Fehér por, antioxidáns.

E 477 = zsírsavak propylen-glikol észterje
Mint emulzifikáló és stabilizáló használt.

Veszélyes adalékok

E 102 = tartrazine
Nagyban használt, kémiailag előállított narancssárga festőanyag.

E 110 = ‘sunset yellow FCF’ (C16 H10 N2 Na2)7 S2)
Kémiailag előállított vöröses-sárga festékanyag.

E 120 = cochineal = kármin, kármin-sav (C22 H20 O13)
Egy bíbor-vörös anyag, melyet a Coccus cacti-ból nyernek (ez egy pajzstetű).

E 124 = Ponceau 4R (C20 H11 N2 NaO10 S3)
Kémiailag előállított sötétvörös festék.
Japánban már 1977 óta be van tiltva.

Egészségkárosító adalékok:

Bélpanaszokat okozók:

E 220 = kén dioxid (SO2) valamint kénes sav (H2 SO3)
Gyakran mint antioxidáns, tartósító használt.

E 221 = nátrium szulfit (Na2 SO3)
Tartósítószerként használják, vízben kéndioxiddá bomlik.

E 222 = kálium hidrogén szulfit (KHSO3)
Tartósító szer.

E 223 = nátrium metabiszulfit (Na2 S2 O5)
Tartósító, antioxidáns. Oldatban kéndioxidot ad le.

E 224 = kálium metabiszulfit (K2 S2 O5)
Tartósító, antioxidáns.

Emésztési zavarokat okozók:

E 338 = foszforsav, ortofoszforsav (H3 PO4)
Sav-regulátorként használt.

E 339 = nátrium ortofoszfátok: 3 alakban használt:
E339(a) nátrium dihidrogén ortofoszfát = (NaH2 PO4),
E339(b) dinátrium hidrogén ortofoszfát = (Na2 H PO4) és
trinátrium ortofoszfát= (Na3 PO4)
Sav-regulátor-, emulzifikáló-, stabilizátor- és antioxidáns szinergistának használják.

E 340 = kálium ortofoszfátok:
E 340(a) kálium dihidrogén ortofoszfát = (KH2PO4),
E 340(b) dikálium hidrogén ortofoszfát = (K2 HPO4),
E 340(c) trikálium ortofoszfát = (K3 PO4),
Sav-regulálók, emulzifikáló sók és antioxidáns szinergisták.

E 341 = kálcium ortofoszfátok:
E 341(a)= [Ca(H2 PO4)2],
E 341(b)= (CaHPO4),
E 341(c)= [Ca3(PO4)2 . H2O] Emulzifikáló sók, keltetők (tésztában), nedvesség-elnyelők pl. cukorban.

E 450 =
E 450(a) es (b) =kálium di- és bifoszfátok
Sav-regulátorok, emulzifikáló sók, antioxidáns szinergisták, és
E450(c) = nátrium polifoszfátok =[(NaPO3)n] Emulzifikáló sók és stabilizátorok, főleg hal, hús és tejtermékekben.

E 461 = metil cellulóz
Emulzifikáló, sűrítő, zselé-szer sült ételekben, fagylaltban saláta dresszing-ben, valamint a gyógyszeriparban is használt hashajtóként.

E 463 = hidroxi propil cellulóz
Emulzifikáló, stabilizáló, sűrítő, bevonó anyag.

E 465 = MEC = metil-etil cellulóz
Emulzifikáló, zselé-szer, stabilizáló, sűrítő.

E 466 = CMC = nátrium karboximetil-cellulóz
Zselé-szer, stabilizáló és sűrítő.
Gyakran használt ételekben, a farma- és kozmetikai iparban is.
Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő!

E 407 = carrageenan = chondrus kivonat = Irish moss
A Chondrus crispus nevű tengeri moszat (alga) kivonata.
Sűrítő, tejtermékekben, italokban, levesekben, lekvárban.
1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem ‘biztonságos’.

Bőrbetegségeket okozók:

E 230 = difenil (C6 H5 C6 H5)
Fehér por gombairtó hatással.
Tartósítószer, főleg friss citrus gyümölcsök csomagolásában használt.

E 231 = 2-hidroxi-bifenil (C6 H5 C6 H4 OH)
Baktericid, fungicid hatású.

E 232 = natrium-bifenil-2-il oxid (C6 H5 C6 H5 ONa)
Fungicid tartósító, főleg friss citrus gyümölcsön használt.

E 233 = thiabendazol (C10 H7 N3 S)
Fungicid tartósító, több fajta friss gyümölcs külsején, valamint némely húsételekben is használt.

B12 vitamint károsítók:

E 200 = szorbit-sav (C6 H8 O2)
A madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsének kivonata, avagy kémiai úton előállított.
Mint sav, ízesítő és tartósító szer használt (fungicid hatású).

Koleszterin károsítók:

E 320 = butilált hidroxi-anizol (C11 H16 O2) = BHA
Kémiailag előállított antioxidáns, sokféle ételben használt (olaj, margarin, sütemények).
Angliában tilos csecsemő-ételben használni.
USA eredmények (állatkísérletek) azt sugallják, hogy bizonyos karcinomák ellen védhet?!?

Idegérzékenységet okozók:

E 311 = octil gallat (C15 H22 O5)
Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és növényi olajokban használt.
Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki.
Angliában tilos csecsemő-ételben használni.

E 312 = dodecil gallat (C19 H30 O5)
Kémiailag előállított antioxidáns, használt sajt-, margarin-, állati zsírok- és növényi olajok előállításakor.
Gyomor- és bélirritációt okozhat egyeseknél.
Angliában tilos csecsemő-ételben használni.

Rákkeltő adalékok

E 131 = patent blue V =(C27 H31 N2 NaO7 S2)
Kémiailag előállított, zöldes-kék színező.
Használt színezőként süteményekben, lekvárokban és némely hús készítményben.
Használata megengedett a legtöbb európai államban, de betiltott az USA-ban.

E 142 = green S =(C27 H25 N2 NaO7 S2)
Mesterségesen előállított zöldes-kék festék.
Használják színezőnek többek között lekvárokban és zöldborsó konzervekben.
Valószínűleg enyhe karcinogén hatású!

E 210 = benzoesav =(C6 H5 COOH)
Gyakran használt tartósítószer, baktericid es fungicid hatással.
A természetben előfordul sok növényben és azoknak magjaiban, főleg ánizs magban, fahéjban, szegfűszegben és szilvában.
Iparilag toluinból állítják elő oxidációval.
Némely emberben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy ‘hiperaktivitás’ oka gyerekekben! Mivel vízben kevésbé oldódik, gyakran inkább nátriumos sóját, a nátrium-benzoátot használják.

E 211 = nátrium benzoát =(C7 H5 NaO2)
Baktericid és fungicidos tartósító szer.
Savanyú ételek tartósítására használják (lekvár, befőttek, savanyú uborka, gyümölcslevek).
Némely emberben intoleranciát válthat ki!

E 213 = kálcium benzoát =[Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O] Baktériumok és penészgombák (főleg élesztő) elleni tartósítószer, melyet halételekben, lekvárok-, margarin, savanyított zöldségfélékben és italokban használnak. Vízben oldva benzoesavat képez.
Némely embereknél intoleranciát válthat ki!

E 214 = etil para-hidroxibenzoát = etil 4-hidroxibenzoát =(C9 H10 O3) = metil paraben

E 215 = az etil 4-hidroxibenzoát nátrium sója

E 216 = propil paraben = propil 4-hidroxibenzoát =(C10 H12 O3)

E 217 = a propil 4-hidroxibenzoát nátrium sója

Az E 214- E 219 mint ‘paraben’-ek ismertek.
Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni tartósítószerek.
Gyakran használják, sokféle ételben.
Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki!

E 239 = hexamin =(C6 H12 N4)
Egy benzol derivatív, mely lassan lebomlik formaldehid-re (HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten “valószínű karcinogén az emberben” és nem éppen ételbe való!!).
Erős fungicida és valószínűleg enyhén karcinogén!!
Használata betiltott az USA-ban és sok más államban törvényileg szorosan behatárolt ételtermékek tartósítására szabad csak használni (hal és haltermékek, kaviár, bizonyos sajtok).

E 123 = amaranth
Mesterségesen előállított sötétpiros színező.
Használt lekvárok, konzerv gyümölcsök és némely tengeri termék színezésére, és nagyon gyakran üdítőkben.
Az USA-ban 1976 óta betiltotta az FDA a használatát ételtermékekben, gyógyszerekben és kozmetikai szerekben.
Az USA-n kívül betiltották: Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU-ban és Jugoszláviában.

A listát összeállította: Pajor István
(Pietermaritzburg, KwaZulu/Natal, 1998)

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!