A szervezet sav-bázis háztartása a mai életformának köszönhetően könnyen felborulhat és a szöveti pH legtöbbször savas irányba tolódik. Ez sokféle betegség kialakulásának kedvezhet, elsősorban a gyulladások és a visszatérő fertőzések, degeneratív folyamatok gyakorisága és mértéke növekszik meg. Ha szeretnénk támogatni a normális egyensúly visszabillenését, akkor azt az étkezéssel is támogathatjuk…
Az alábbiakban megpróbáltam összeszedni a leggyakrabban fogyasztott ételeket és italokat és csoportosítani aszerint, hogy mennyire savasítják v. lúgosítják rendszeresen fogyasztva a szervezetet. Az egyes források biz. ételeket kisebb eltéréssel más-más alcsoportokba sorolnak, így van ez pár étellel itt is. Pontosan eldönteni, hogy kinek van igaza, nagyon nehéz. Azt gondolom, hogy sok múlik a mennyiségen és az adott élő szervezeten is. Lehet uis a citromlének elvileg lúgosító hatása, ha valakinek refluxa van, és eleve túlsavasodott a szervezete, akkor nem fog tudni gyomorégés nélkül gyümölcsleveket fogyasztani, mert nem képes a gyomor alkalizálni a gyenge gyümölcssavakat sem. Ezért kétes esetben legfontosabb, hogy hallgasson a szervezetére, annak jelzéseire!
Lúgos elektronokban gazdag étel (a legjobbak)
Babok, hüvelyesek: szójadió, szójabab, szójagranulátum
Ital: lúgos víz (Szentkirályi szénsavmentes ásv.víz.)
Fűszer: lúgosító folyékony só, kelta só, pirospaprika, Cayenne bors, fokhagyma, gyömbér, hagyma
Zsírok: csak a hidegen sajtolt jó
Gyümölcsök: banán, ananász, mazsola
Húsok, szárnyasok, halak: —
Tej,tejtermék: emberi anyatej
Gyökerek: cékla, retek, gyömbér
Olajos mag: tökmag
Zöldségek: fűfélék, csírák, szójacsíra, uborka, kelkáposzta, petrezselyem, paradicsom, avokádó, zöldbab, sóska, spenót, fokhagyma, zeller, káposzta, fejes saláta, paprika, brokkoli, okra, burgonya
Enyhén lúgos ételek:
Babok, hüvelyesek: lencse, tofu, szójaliszt
Ital: tisztított víz
Fűszerek: gyógynövények, legtöbb fűszer
Zsírok: olíva olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, halolaj, lenolaj, tőkehalmáj olaj
Gyümölcsök: lime, citrom, grapefruit, kókusz, meggy
Gabonafélék: hajdina, tönkölybúza, köles
Tej,tejtermék: kecsketej
Olajos mag: mandula
Gyökerek: édes répa, torma, fehérrépa, sárgarépa
Magvak: szezám, római kömény, édeskömény
Édesítők: stevia, cikória
Zöldségek: kelbimbó, borsó, spárga, articsóka, karfiol, cukkini, rebarbara, póréhagyma, karalábé, snidling
Enyhén savas, protonokban kevéssé gazdag ételek:
Babok, hüvelyesek: csicseriborsó, vesebab, feketebab
Ital: friss gyümölcslé
Fűszer: curry, ketcup, vanília, asztali só, majonéz
Zsírok: napraforgó olaj, szőlőmagolaj, margarin, vaj, kukoricaolaj
Gyümölcsök: narancs, őszibarack, dinnye, mangó, alma, szeder, szőlő, áfonya, málna, szilva, ribizli, cseresznye, sárgadinnye, füge, datolya, sárgabarack
Gabonafélék: barnarizs, búza, fehérrizs, ab, fehérkenyér, keksz, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér
Húsok,szárnyasok,halak: mindenféle hal
Tej, tejtermék: szójatej, rizstej, tejszín
Magvak: napraforgómag, lenmag, brazil dió, törökmogyoró, dió
Zöldségek: —
Nagyon savas ételek:
Ital: alkohol, cukrozott gyümölcslé, kávé, kakaó
Fűszerek: mustár, ecet, lekvár élesztő, maláta
Zsírok: —
Tej, tejtermék: kemény, hosszan érlelt sajtok (legsavasabb a parmezán!)
Gyümölcsök: szárított és savanyított gyümölcsök
Gabonafélék: árpa, kukorica, zabkorpa, rozs
Halak, szárnyasok: kagyló, tenyésztett halak, sertés, borjú, marha, csirke szárnyasok, tojás, belsőségek
Tej, tejtermék: sajtok, jégkrém, joghurt
Dióféle: pisztácia, földimogyoró, kesudió
Gyökerek: —
Magvak: —
Édesítők: szacharin, fehérukor, répacukor, maltóz szirup, juharszirup, méz
Zöldségek: —
Lúgosító zöldségek
MÁS FELOSZTÁSBAN
ZÖLDSÉGEK Nagyon lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
avokádó brokkoli kelbimbó sárgarépa snidling csemegekukorica uborka ehető lopótök édeskömény |
fokhagyma kül. füvek (pl. búzafű) zöldbab káposzta póréhagyma borsófélék paprika burgonya retek |
cékla vöröskáposzta rebarbara spenót tök édesburgonya petrezselyemgyökér (fehérrépa) vizitorma cukkini |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Savas, de lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
savanyúságok paradicsom |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
articsóka kelbimbó fejes saláta vöröshagyma borsófélék |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Aszalt gyümölcsök |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
sárgabarack banán datolya mazsola |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
alma füge mangó őszibarack körte ananász szilva datolya mazsola |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Babfélék és hüvelyesek | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
szójabab szójacsíra fehér bab |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
tofu szárított borsó lencse vesebab |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
csicseriborsó vörös bab |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gabonapelyhek és kenyerek | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
hajdina | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
árpa barna rizs barna kenyér köles rozs |
tönkölyzab, zablisztquinoa
teljes kiőrlésű kenyér (élesztő nélkül) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
torták sütemények barna kenyér fehér liszt köles tészta (fehér lisztből) |
búzadarabúzafehér kenyér
rizs élesztős kenyér piték |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tejtermékek | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
friss tej friss vaj friss sajt friss író friss tejsavó banánturmix |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén lúgosító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
brie sajt szárított sajt friss joghurt gyümölcs turmix pasztörizált tej rövid ideig állt tejsavó joghurt ital |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
állott brie sajt állott író állott sajtok állott tejsavó állott joghurt kakaó tejszín |
ultra pasztörizált tej kefír parmezán sajt édesített gyümölcsjoghurt |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hús és hal | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Enyhén savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
sügér lepényhal máj osztriga csuka lazac pisztráng |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
csirke harcsa tojássárgája óriás laposhal |
kagylókbelsőségektonhal
pulyka |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nagyon savasító | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
marhahús ponty felvágottak rák hering bárányhús |
homár makréla disznóhús garnélarák borjúhús egész tojás |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vegyes ételek | ||
Lúgosító | ||
almaecet* hidegen sajtolt növényi olaj zöld fűszernövények tengeri só stevia konyhasó |
*az almaecet lúgosít, mivel a benne levő ecetsav egy gyenge sav, és könnyen felhasználódik. A megmaradó anyagok lúgosítóak. | |
Enyhén savasító | ||
barna rizs szirup fruktóz melegen sajtolt növényi olajok méz juharszirup nyers nádcukor ecet |
||
Savasító | ||
mesterséges édesítőszerek barnacukor feldolgozott éltelek konzervek kapribogyó hidrogénezett olajok ketchup |
disznózsír margarin majonéz melasz gombák mustár fehér cukor |
|
Italok | ||
Lúgosító | ||
mandulatej friss limonádé (nem cukrozott) friss zöldséglé zöld tea menta tea szójatej víz, melynek pH-ja nagyobb, mint 7 |
||
Enyhén savasító | ||
paradicsomlézöld tea csapvíz |
||
Savasító | ||
sör fekete tea szénsavas víz kakaó kávé |
cukrozott gyümölcslevek forró csokoládé likőr szénsavas üdítőitalok bor |
dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!