A szervezet sav-bázis háztartása a mai életformának köszönhetően könnyen felborulhat és a szöveti pH legtöbbször savas irányba tolódik. Ez sokféle betegség kialakulásának kedvezhet, elsősorban a gyulladások és a visszatérő fertőzések, degeneratív folyamatok gyakorisága és mértéke növekszik meg. Ha szeretnénk támogatni a normális egyensúly visszabillenését, akkor azt az étkezéssel is támogathatjuk…

Az alábbiakban megpróbáltam összeszedni a leggyakrabban fogyasztott ételeket és italokat és csoportosítani aszerint, hogy mennyire savasítják v. lúgosítják rendszeresen fogyasztva a szervezetet. Az egyes források biz. ételeket kisebb eltéréssel más-más alcsoportokba sorolnak, így van ez pár étellel itt is. Pontosan eldönteni, hogy kinek van igaza, nagyon nehéz. Azt gondolom, hogy sok múlik a mennyiségen és az adott élő szervezeten is. Lehet uis a citromlének elvileg lúgosító hatása, ha valakinek refluxa van, és eleve túlsavasodott a szervezete, akkor nem fog tudni gyomorégés nélkül gyümölcsleveket fogyasztani, mert nem képes a gyomor alkalizálni a gyenge gyümölcssavakat sem. Ezért kétes esetben legfontosabb, hogy hallgasson a szervezetére, annak jelzéseire!
Lúgos elektronokban gazdag étel (a legjobbak)

Babok, hüvelyesek: szójadió, szójabab, szójagranulátum

Ital: lúgos víz (Szentkirályi szénsavmentes ásv.víz.)

Fűszer: lúgosító folyékony só, kelta só, pirospaprika, Cayenne bors, fokhagyma, gyömbér, hagyma

Zsírok: csak a hidegen sajtolt jó

Gyümölcsök: banán, ananász, mazsola

Húsok, szárnyasok, halak:

Tej,tejtermék: emberi anyatej

Gyökerek: cékla, retek, gyömbér

Olajos mag: tökmag

Zöldségek: fűfélék, csírák, szójacsíra, uborka, kelkáposzta, petrezselyem, paradicsom, avokádó, zöldbab, sóska, spenót, fokhagyma, zeller, káposzta, fejes saláta, paprika, brokkoli, okra, burgonya

Enyhén lúgos ételek:

Babok, hüvelyesek: lencse, tofu, szójaliszt

Ital: tisztított víz

Fűszerek: gyógynövények, legtöbb fűszer

Zsírok: olíva olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, halolaj, lenolaj, tőkehalmáj olaj

Gyümölcsök: lime, citrom, grapefruit, kókusz, meggy

Gabonafélék: hajdina, tönkölybúza, köles

Tej,tejtermék: kecsketej

Olajos mag: mandula

Gyökerek: édes répa, torma, fehérrépa, sárgarépa

Magvak: szezám, római kömény, édeskömény

Édesítők: stevia, cikória

Zöldségek: kelbimbó, borsó, spárga, articsóka, karfiol, cukkini, rebarbara, póréhagyma, karalábé, snidling

Enyhén savas, protonokban kevéssé gazdag ételek:

Babok, hüvelyesek: csicseriborsó, vesebab, feketebab

Ital: friss gyümölcslé

Fűszer: curry, ketcup, vanília, asztali só, majonéz

Zsírok: napraforgó olaj, szőlőmagolaj, margarin, vaj, kukoricaolaj

Gyümölcsök: narancs, őszibarack, dinnye, mangó, alma, szeder, szőlő, áfonya, málna, szilva, ribizli, cseresznye, sárgadinnye, füge, datolya, sárgabarack

Gabonafélék: barnarizs, búza, fehérrizs, ab, fehérkenyér, keksz, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér

Húsok,szárnyasok,halak: mindenféle hal

Tej, tejtermék: szójatej, rizstej, tejszín

Magvak: napraforgómag, lenmag, brazil dió, törökmogyoró, dió

Zöldségek:

Nagyon savas ételek:

Ital: alkohol, cukrozott gyümölcslé, kávé, kakaó

Fűszerek: mustár, ecet, lekvár élesztő, maláta

Zsírok:

Tej, tejtermék: kemény, hosszan érlelt sajtok (legsavasabb a parmezán!)

Gyümölcsök: szárított és savanyított gyümölcsök

Gabonafélék: árpa, kukorica, zabkorpa, rozs

Halak, szárnyasok: kagyló, tenyésztett halak, sertés, borjú, marha, csirke szárnyasok, tojás, belsőségek

Tej, tejtermék: sajtok, jégkrém, joghurt

Dióféle: pisztácia, földimogyoró, kesudió

Gyökerek:

Magvak:

Édesítők: szacharin, fehérukor, répacukor, maltóz szirup, juharszirup, méz

Zöldségek:

 

Lúgosító zöldségek

 

MÁS FELOSZTÁSBAN

ZÖLDSÉGEK Nagyon lúgosító
avokádó
brokkoli
kelbimbó
sárgarépa
snidling
csemegekukorica
uborka
ehető lopótök
édeskömény
fokhagyma
kül. füvek (pl. búzafű)
zöldbab
káposzta
póréhagyma
borsófélék
paprika
burgonya
retek
cékla
vöröskáposzta
rebarbara
spenót
tök
édesburgonya
petrezselyemgyökér (fehérrépa)
vizitorma
cukkini
 Savas, de lúgosító
savanyúságok
paradicsom
 Enyhén lúgosító
articsóka
kelbimbó
fejes saláta
vöröshagyma
borsófélék
 

Friss gyümölcsök
Enyhén lúgosító
kókuszdió
meggy
görögdinnye
banán
Savas, de lúgosító
grapefruit
citrom
Enyhén savasító
alma
sárgabarack
fekete áfonya
sárgadinnye
tőzegáfonya
datolya
füge
egres
szőlő
kiwi
mango
szeder
kopasz barack (nektarin)
narancs
papayamandarin
őszibarack
körte
ananász
szilva
málna
ribizli
eper
cseresznye

Aszalt gyümölcsök

Enyhén lúgosító
sárgabarack
banán
datolya
mazsola
 Enyhén savasító
alma
füge
mangó
őszibarack
körte
ananász
szilva
datolya
mazsola
 Babfélék és hüvelyesek
Lúgosító
szójabab
szójacsíra
fehér bab
 Enyhén lúgosító
tofu
szárított borsó
lencse
vesebab
 Enyhén savasító
csicseriborsó
vörös bab
 Gabonapelyhek és kenyerek
Lúgosító
hajdina
 Enyhén savasító
árpa
barna rizs
barna kenyér
köles
rozs
tönkölyzab, zablisztquinoa

teljes kiőrlésű kenyér (élesztő nélkül)
tészta (teljes kiőrlésű lisztből)

Savasító
torták
sütemények
barna kenyér
fehér liszt
köles
tészta (fehér lisztből)
búzadarabúzafehér kenyér

rizs

élesztős kenyér

piték

Tejtermékek
Lúgosító
friss tej
friss vaj
friss sajt
friss író
friss tejsavó
banánturmix
 Enyhén lúgosító
brie sajt
szárított sajt
friss joghurt
gyümölcs turmix
pasztörizált tej
rövid ideig állt tejsavó
joghurt ital
Savasító
állott brie sajt
állott író
állott sajtok
állott tejsavó
állott joghurt
kakaó
tejszín
ultra pasztörizált tej
kefír
parmezán sajt
édesített gyümölcsjoghurt
 Hús és hal
Enyhén savasító
sügér
lepényhal
máj
osztriga
csuka
lazac
pisztráng
Savasító
csirke
harcsa
tojássárgája
óriás laposhal
kagylókbelsőségektonhal

pulyka

 Nagyon savasító
marhahús
ponty
felvágottak
rák
hering
bárányhús
homár
makréla
disznóhús
garnélarák
borjúhús
egész tojás

 

Vegyes ételek
Lúgosító
almaecet*
hidegen sajtolt növényi olaj
zöld fűszernövények
tengeri só
stevia
konyhasó
*az almaecet lúgosít, mivel a benne levő ecetsav egy gyenge sav, és könnyen felhasználódik. A megmaradó anyagok lúgosítóak.
 Enyhén savasító
barna rizs szirup
fruktóz
melegen sajtolt növényi olajok
méz
juharszirup
nyers nádcukor
ecet
Savasító
mesterséges édesítőszerek
barnacukor
feldolgozott éltelek
konzervek
kapribogyó
hidrogénezett olajok
ketchup
disznózsír
margarin
majonéz
melasz
gombák
mustár
fehér cukor
Italok
 Lúgosító
mandulatej
friss limonádé (nem cukrozott)
friss zöldséglé
zöld tea
menta tea
szójatej
víz, melynek pH-ja nagyobb, mint 7
 Enyhén savasító
paradicsomlézöld tea
csapvíz
Savasító
sör
fekete tea
szénsavas víz
kakaó
kávé
cukrozott gyümölcslevek
forró csokoládé
likőr
szénsavas üdítőitalok
bor

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!