Nyelv kiválasztása:   Magyar    Deutsch
RSS

A nyirokrendszer tisztítása

Voltaképpen két külön folyamatról van tehát szó: az egyik a lympha, azaz a nyirokfolyadék méregtelenítése, a másik a nyirokrendszer megtisztítása. A nyirok állapota állandóan változik, ingadozik, összetételét már egyetlen étkezés is jelentősen befolyásolja.

Bár a lympha könnyen és gyorsan megtisztítható (mindössze pár órát vesz igénybe a folyamat), a nyirokrendszer teljes kitisztulásához hosszú hónapokra van szükség. A nyirok méregtelenítését serkentő szerek csökkentik a nyálkaanyagok mennyiségét a lymphában. A hígabb nyirok gyorsabban jut el a vastagbélig és könnyebben lépi át annak falát. Ugyanakkor a nyálkaburokból felszabadított méreganyagok egy része nem ürül ki a vastagbél üregébe, hanem továbbra is a nyirokrendszeren belül marad és a nyirokkeringés útján a vérbe kerül. Így aztán a legtöbb olyan szer, amely a nyirok méregtelenítését segíti, egyúttal növeli a vér toxicitását (salak- és méreganyag-tartalmát).

  • Az első feladat ezért mindenképp a vastagbél-nyálkahártya megtisztítása például kolon-hidroterápia, beöntések vagy böjtkúra segítségével.
  • Ezzel párhuzamosan néhány hónapon keresztül naponta dörzsöljük át jó alaposan a testünket egy kefe segítségével. A masszázs egy alkalommal legalább öt percig tartson. Akárcsak a vastagbélben, a nyirokrendszeren belül is előfordulnak lerakódások, plakkok, amelyek gátolják a lympha (nyirok) áramlását, ezeket lazítja fel a masszázs.
  • A javulás első jele, hogy a székletben nagyobb mennyiségű nyálka jelenik meg. Ez zselészerű, leginkább a vazelinhez hasonlító anyag, színe változó, a teljesen átlátszótól a sötétbarnáig terjedhet, de állaga miatt jól megkülönböztethető az emésztőtraktusból származó nyálkától (az inkább ragacsos, tapadós).
  • Ha a vastagbelet sikerült megszabadítani lerakódásaitól, fontos, hogy tisztán tartsuk. Ennek érdekében ügyeljünk a helyes táplálkozásra, kerüljük a nyálkaképződést serkentő élelmiszerek (tej) nagy mennyiségű bevitelét, és rendszeresen végezzük a testmasszázst!
  • A nyirokrendszer megtisztításában nagy segítségünkre lehetnek az alább felsorolt gyógynövények.
  • Mivel a légzés aktiválja a nyirokkeringést, a nyirokrendszer megtisztításának elengedhetetlen része a légzőtorna. Belégzéskor ugyanis csökken a mellkasban uralkodó nyomás, és ez szívóhatást fejt ki a vénás és a nyirokkeringésre. Ráadásul a hasi szervek, így a bélnyálkahártya és a máj véráramlása is javul, ami a méregtelenítés hatásfokát tovább fokozza.
  • A böjt legintenzívebb nyiroktisztító módszer, még akkor is, ha a kúra alatt átmenetileg a nyirokban és a vérben megnő a salakanyagok mennyisége.
  • A szauna, a hideg-meleg váltott fürdők/leöntések és az izzasztó pakolások szintén hatásos nyiroktisztítók. Ilyenkor ugyanis a szövetnedv és sejtnedv hígítja fel a vért, és választódik ki a verejtékkel.
  • Nyirokmasszázs során a pangó, salakanyagokban gazdag szövetnedv visszajut a vér- és nyirokutakba, és felgyorsul a keringés is. Tehát javul a salaktalanítás, az addig „eliszaposodott” szövetek elkezdenek ismét regenerálódni a kúra hatására.
  • A rendszeres torna, mértékletes sport során az aktív izomtevékenység pumpálja tovább a nyirkot és segíti annak megtisztulását. Érdemes hát napi fél órát vagy heti három-négyszer két órát sportolni.
  • Ételeink közül a nyirokkeringést
    • serkentik: árpa, rizs, hajdina, zab, búza, burgonya, gyökérfélék, olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek, sok ásványvíz;
    • lassítják: édességek, zsírok, tojás, tej, húsok, belsőségek, konzervek, sültek, füstöltáru, élvezeti szerek (alkohol, cigaretta, kávé, drogok).
  • A nyiroktisztítást feltétlenül érdemes vitaminok és ásványok bevitelével kiegészíteni, mert ezek nemcsak a sejteket védik a kúra alatt, hanem például a máj méregtelenítését is támogatják (B-vitaminok, béta-karotin, cink, kalcium, a C- és az E-vitamin, szelén, és az aminosavak közül az argimin, a metonin és a cisztein).
  • Érdemes tehát a tökéletesebb hatás érdekében vértisztító gyógynövényeket is alkalmazni egyúttal. Ilyenek a következők:

• aloe

• búzafű

• citromfű

• csalán

• erdei fenyő olaja (kis mennyiségben)

• gyermekláncű

• gyömbér

• hibiszkusz

• kakukkfű

• kasvirág

• kék és zöld alga

• medveszőlő

• tarackgyökér

• vérontófű

• vöröshere virága

• zab

• zsálya

• zsurló