create counter

Pollenallergiák természetes kezelési lehetőségei

Főoldal/Allergia és túlérzékenység/Pollenallergiák természetes kezelési lehetőségei

Pollenallergiák természetes kezelési lehetőségei

Itt van végre a várva-várt tavasz! Szépen süt a nap, virágok, fák zsenge illata lengi be a friss tavaszi levegőt. Ilyenkor legtöbben úgy érzik, szinte újjászületnek az éledő természettel. Mások viszont kora tavasszal vannak a legrosszabbul: hetekig-hónapokig tüsszögnek, köhögnek, kapar a torkuk, éjjel viszont az orrdugulás miatt nem tudnak pihenni, s ettől másnap még levertebbek… S mivel minden évben gyarapszik az érintettek száma, a friss allergiásoknak foglaljuk össze a jó hírt, van nem gyógyszeres kezelés is.

Világszerte több millió ember szenved valamilyen allergiától. Egyensúlyából kibillent immunrendszerünk veszélyesnek tekinti az egyébként ártalmatlan anyagok behatolását a szervezetbe. A védekezés során láncreakció indul el: értágító hatású hisztamin szabadul fel, ami a szövetek ödémásodását, vérbőségét, viszketését okozza. Szélsőséges esetben akár életveszélyes helyzetet, anafilaxiás sokkot, keringési összeomlást, vagy gégeödémát is eredményezhet.

Szénanátha, virágpor-allergia

A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit füvek, fák, virágok stb. virágpora (pollenje) vált ki. Kezelését korán el kell kezdeni, különben fennáll további problémák kialakulásának a veszélye, így az érintett egyre többféle pollenre és élelmiszerre (zöldalma, dió, zeller, fűszerek) válhat érzékennyé, illetve allergiás asztma is felléphet.

Jó tudni! A tartós náthaszerű állapotért általában a házi poratka, az állatszőr, a penészgomba, ritkábban néhány élelmiszer vagy kemikália tehető felelőssé.

Az orvostudomány kromoglicinsavakkal képes megelőzni a tünetek jelentkezését. Ezek és a szteroidtartalmú szerek elnyomják az allergiás reakciót anélkül, hogy valójában gyógyítóan avatkoznának be a szervezet működésébe, míg az antihisztaminokkal és a szem-, illetve orrcseppekkel a már kialakult tüneteket lehet enyhíteni.

Keresztallergiák

Figyelem! Az egyes virágporallergiák során keresztallergiás reakciók is kialakulhatnak bizonyos élelmiszerekre és italokra. A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett kereszt-allergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes helyben, a szájüreg nyálkahártyáján allergiás reakciót kiváltani. Ilyenkor helyileg hisztamin és más biológiailag aktív molekulák szabadulnak fel, ami következményes ajak/nyelv-ödémával, bizsergő érzéssel vagy lágyszájpad viszketéssel stb. járhat.

A leggyakoribb keresztallergiák:

  • parlagfű– őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag
  • fekete üröm– sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)
  • nyírfa– alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
  • éger– alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller
  • füvek– paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény
  • házipor-atka– rákféleségek

 

A pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül fogyaszthatja a fenti gyümölcsöket, zöldségeket. A legtöbb keresztallergia esetén is csupán egy vagy néhány gyümölcsféleség fogyasztása okozhat múló panaszt. A panaszt kiváltó élelmiszert célszerű kihagyni az étrendből. Gyanú esetén érdemes esetleg táplálék-túlérzékenységi tesztet is végeztetni. Ennek nyomán könnyebb eldönteni, hogy mit érdemes kerülni – főleg az allergiaszezon idején – és mit szabad csak kis adagban ritkábban vagy miket nem javasolt egymással kombináltan fogyasztani.

Hogyan előzhetjük meg?

  • A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges.
  • A táplálkozás legyen sokoldalú, természetes: sok hal, friss zöldség, gyümölcs kerüljön az asztalra. Kerüljük a finomított cukor, a tej és a sajtok fogyasztását.
  • Hasznos lehet az aloelékúra – 50 ml aloe juice-t 50 ml más lével összekeverünk és 3 héten át napi 3 alkalommal isszuk.
  • A feketeköményolaj-kúra – több hónapon keresztül napi 2-3 kapszulát kell szedni.
  • Az allergiaszezon előtt érdemes tisztító, regeneráló lékúrákat tartani, hogy szervezetünk ellenállása erősebb legyen.
  • Több vizsgálat igazolta a szauna rendkívül jótékony hatását az allergia tüneteinek enyhítésében.

Mit tehetünk még?

  • Az allergiaszezon előtt érdemes 1-2 hónapig virágport szedni: minden reggel éhgyomorra 1 csapott kávéskanálnyit kevés mézzel vagy teában. Ezzel felkészíthetjük, érzéketlenné tehetjük (deszenzibilizálhatjuk) szervezetünket a tavaszi virágporokra.
  • Létezik ma már olyan kapszula is, amely a leggyakoribb fű-, fa-és virágpolleneket tartalmazza. A fentihez hasonlóan ezzel is előkészülhetünk az allergiás időszakra.
  • Szedjünk nagyobb adagban C-, A-, B-és E-vitamint, mert ezek nemcsak védik a nyálkahártyákat, hanem természetes “antiallergénként” hatnak. Nagyon jó, ha természetes forrásból – frissen préselt vagy bio zöldség-, gyümölcslevekből próbáljuk napi szükségletünket fedezni. Így komplexebben jutnak be az egyes vitaminok és ásványi anyagok a szervezetünkbe. Persze érdemes megjegyezni, hogy koratavasszal általában minden zöldség és gyümölcs vitamintartalma alacsonyabb, különösen igaz ez a melegháziakra, vagy a féléretten leszüretelt import termékekre. Ezért a komplex vitaminkészítmények időszakos használata az immunrendszer gyengesége esetén szinte nélkülözhetetlen.
  • Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cink, szelén, a kálcium és magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását kell feltétlen kiemelnünk. Ezek főleg az olajos magvakban, tejtermékekben, a zöldfélékben és a hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb adagban. Együnk ezekből rendszeresen minden nap.
  • A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ligetszépe, édesköménymagolaj, halolaj és más hidegen sajtolt növényi olajok elősegítik a prosztaglandin E1 termelését, ami jelentős fokban képes csökkenteni az allergiás reakciókat. A belőlük készült készítmények és a tiszta olajok salátákra, levesekhez és főzelékekhez történő adása tehát szintén hatásos kiegészítője lehet a kezelésnek.
  • Ha szeretnénk tehermentesíteni és erősíteni immunrendszerünket és a szervezet anyagcseréjét, végezzünk az allergiaszezon előtt 1-2 hónappal egy alapos nagytakarítást, vagyis egy hosszabb léböjtkúrát: orvosi felügyelet nélkül azonban legfeljebb 3 napot javaslunk! Ha valaki böjtölt már szakember irányításával, és biztosan nincs más betegsége, az egyedül 7-10 napos kúrát is végezhet. Természetesen a rendszeres heti egy-két lé-vagy gyümölcsnap is nagyon sokat segíthet, ha pedig valaki nem böjtölhet, az tartson 10-14 napig zöldség-, gyümölcsdiétát. Ezt kibővítheti tejsavó (1-1,5 liter/nap) fogyasztásával is.
  • A bélrendszer nagytakarításához elsősorban a rostdús táplálkozást ajánljuk. Kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is (pl. Salvus), melyek nemcsak a bélműködést segítik, hanem a májat és az epekiválasztást is támogatják. Az allergiák jó részénél pedig ezek működése is csökkent a folyamatos stressz és a rendszeres kávézás miatt. Napi 2-3-szor ajánlunk 1-2 decilitert teával vagy gyümölcslével hígítva elfogyasztani 4-6 héten keresztül. A gyógyvizek segítenek a szervezet pH-ját is rendezni, hiszen többségük lúgosít, és ez rendezi a savi irányban eltolódott szöveti vegyhatást. Ezen kívül segítik a pangó nyák kiürülését is, asztmásoknál oldják a hörgőgörcsöt, és megkönnyítik a köpetürítést.
  • Talán legintenzívebb béltisztító eljárás a kolon-hidroterápia (magas bélmosás), mely nemcsak a feleslegesen felhalmozott bélsarat, hanem a bélben található egyéb toxinokat és a normál bélflórát felborító mikrobákat is kitakarítja. Méregtelenítő kúrák kiegészítésére 5-10 alkalommal, emésztési zavarok kezelésére ennél többször ajánljuk. Allergiások esetén különösen akkor javasolt, ha a betegnek emésztési panaszai is vannak, vagy a bélbaktérium-flórája valamilyen okból (antibiotikum-, hormon-, citosztatikumszedés, candidiázis…) károsult.
  • A sajátvérterápia is nagyon sok beteg allergiás tüneteit képes jelentős fokban enyhíteni. A vénából levett vért az izomba adjuk vissza, amelynek hatására az immunrendszer aktiválódik, áthangolódik, és felborult egyensúlya ismét helyreáll. A kezelést kiegészíthetjük immunerősítő hatóanyagok vagy homeopátiás készítmények, illetve vérhez történő keverésével, vagy a vér ózonnal történő dúsításával is.
  • A homeopátia is feltétlen hatásos kezelési mód az allergiások kezelésében. Ugyan léteznek bevált indikációk is, melyek sokat könnyíthetnek a tüneteken, mégis azt javasoljuk, hogy mielőtt bármit beszedne, kérje ki szakember véleményét, tudja meg, hogy mit és mennyi ideig érdemes használnia.

Természetes allergiát csökkentő módszerek

A természetes gyógymódok közül legtöbbet

  • a böjtkúra, salaktalanító kúra
  • a kolon-hidroterápia
  • a klímaterápia
  • az akupunktúra
  • a homeopátia
  • a sajátvér-terápia
  • a fényterápia
  • a biorezonancia és a
  • kineziológia segíthet.

 

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T09:02:40+00:00 2013-11-05|Categories: Allergia és túlérzékenység|Tags: , , , |