create counter

Rákkeltő adalékok

Főoldal/E-számok/Rákkeltő adalékok

Rákkeltő adalékok

E 131 = patent blue V =(C27 H31 N2 NaO7 S2)
Kémiailag előállított, zöldes-kék színező.
Használt színezőként süteményekben, lekvárokban és némely hús készítményben.
Használata megengedett a legtöbb európai államban, de betiltott az USA-ban.

E 142 = green S =(C27 H25 N2 NaO7 S2)
Mesterségesen előállított zöldes-kék festék.
Használják színezőnek többek között lekvárokban és zöldborsó konzervekben.
Valószínűleg enyhe karcinogén hatású!

E 210 = benzoesav =(C6 H5 COOH)
Gyakran használt tartósítószer, baktericid es fungicid hatással.
A természetben előfordul sok növényben és azoknak magjaiban, főleg ánizs magban, fahéjban, szegfűszegben és szilvában.
Iparilag toluinból állítják elő oxidációval.
Némely emberben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy ‘hiperaktivitás’ oka gyerekekben! Mivel vízben kevésbé oldódik, gyakran inkább nátriumos sóját, a nátrium-benzoátot használják.

E 211 = nátrium benzoát =(C7 H5 NaO2)
Baktericid és fungicidos tartósító szer.
Savanyú ételek tartósítására használják (lekvár, befőttek, savanyú uborka, gyümölcslevek).
Némely emberben intoleranciát válthat ki!

E 213 = kálcium benzoát =[Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O] Baktériumok és penészgombák (főleg élesztő) elleni tartósítószer, melyet halételekben, lekvárok-, margarin, savanyított zöldségfélékben és italokban használnak. Vízben oldva benzoesavat képez.
Némely embereknél intoleranciát válthat ki!

E 214 = etil para-hidroxibenzoát = etil 4-hidroxibenzoát =(C9 H10 O3) = metil paraben

E 215 = az etil 4-hidroxibenzoát nátrium sója

E 216 = propil paraben = propil 4-hidroxibenzoát =(C10 H12 O3)

E 217 = a propil 4-hidroxibenzoát nátrium sója
Az E 214- E 219 mint ‘paraben’-ek ismertek.
Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni tartósítószerek.
Gyakran használják, sokféle ételben.
Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki!

E 239 = hexamin =(C6 H12 N4)
Egy benzol derivatív, mely lassan lebomlik formaldehid-re (HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten “valószínű karcinogén az emberben” és nem éppen ételbe való!!).
Erős fungicida és valószínűleg enyhén karcinogén!!
Használata betiltott az USA-ban és sok más államban törvényileg szorosan behatárolt ételtermékek tartósítására szabad csak használni (hal és haltermékek, kaviár, bizonyos sajtok).

E 123 = amaranth
Mesterségesen előállított sötétpiros színező.
Használt lekvárok, konzerv gyümölcsök és némely tengeri termék színezésére, és nagyon gyakran üdítőkben.
Az USA-ban 1976 óta betiltotta az FDA a használatát ételtermékekben, gyógyszerekben és kozmetikai szerekben.
Az USA-n kívül betiltották: Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU-ban és Jugoszláviában.

A listát összeállította: Pajor István
(Pietermaritzburg, KwaZulu/Natal, 1998)

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-07-23T09:57:48+00:00 2013-11-05|Categories: E-számok|