Egy 5 éves tanulmány eredményeként egyértelműen kijelenthető, hogy a szelén és a Q10-vitamin tartós szedése radikálisan csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.
Svéd kutatók a Linköpingi Egyetemen és a Karolinska Intézetben egy kettős vak kontrollált, randomizált és placébó kontrollált tanulmányt folytattak 443 idősebb férfi és nő részvételével.
A vizsgálatban résztvevőket véletlenszerűen választották két csoportra: egyik részük 200 mg Q10-vitamint (ubichinont) és 200 mikrogramm szelént kapott, a másik részük pedig placébót.
- A tanulmány végére a placébót szedők 12,6 %-a, míg az étrendkiegészítőt szedőknek csak 5.9%-a halálozott el.
- A vizsgálatok során mért egyik marker, a B típusú natriuretikus peptid (a szívelégtelenség mérőfaktora, ami a szívfal feszülését mutatja) a szereket szedőknél jelentősen alacsonyabb volt, mint a placébócsoportban.
- Ezen kívül a szívultrahang szerint a vitamint és nyomelemet szedők szívmunkája sokkal jobb volt, mint a nem szedőké.
Ezek alapján a kardiológus szakorvosok azt a konzekvenciát vonták le, hogy a Q10-vitamin és a szelén együttes szedése hosszú távon egyértelműen képes csökkenteni a szív-érrendszeri betegségek kialakulását és az azokból eredő halálozás kockázatát.
Forrás: https://www.worldhealth.net/news/selenium-and-coenyme-q10-improves-heart-function-a/
A Q10-vitamin szerepe a szervezetben
A Q10-vitamin a sejtek energiatermelő egységeiben (a mitochondriumokban) hidrogént (elektronokat és protonokat) szállít más biokémiai folyamatok segítőihez (koenzimekhez), miközben átadásuk során nagy mennyiségű energia keletkezik (ADP-ből ATP lesz). Amennyiben az elektronok e szabályos továbbadásába hiba csúszna be, pl. ha kevés a Q10-, a C-, A-és E-vitamin, akkor az elektronok energiája az oxigénre tevődik át, és abból szabadgyök keletkezik. Ezen hiperaktív oxigéngyökök hatására a környező fehérjék és zsírok közötti kapcsolat tönkre megy, a sejtek szétesnek, miközben gyulladáskeltő anyagok (prosztaglandinok) keletkeznek, a szövetek elveszítik rugalmasságukat, és az immunrendszer aktivitása is megváltozik. Nem ritka azonban az sem, hogy a génállomány sérül, ilyenkor idegen struktúrájú sejtek keletkeznek, és feltartóztathatatlanul elszaporodnak, vagyis daganat képződik. A Q10-vitamin képes az elektronokat megkötni, és azok energiáját helyes mederbe terelve a szervezet hasznos energiatermelését segíteni, ezáltal csökkenti a szabadgyökök keletkezését is.
Milyen tüneteket okoz a Q10 hiánya?
40 éves korunkig szervezetünk maga is képes jelentős mennyiségű ubichinont termelni, ill. azt az ételből (tojás, hús, hal, zöldségek) felvenni. Azonban a kor előre haladtával a saját termelés fokozatosan csökken: 40 éves korra a szövetek átlagos Q10-vitamin tartalma 25-30%-kal csökkent, a 70 éveseknél pedig már 45-60%-kal kevesebb található a vérben. A csökkenő Q10-vitamin mennyiség jele lehet:
- nagyfokú fáradékonyság, kimerültség, gyengeség
- heves szívdobogás, szívritmuszavar, légszomj, mellkasi szorítás
- ingadozó vagy magas vérnyomás, korai érelmeszesedés, magas vérzsírok
- szédülés, alvászavarok, koncentrációs zavarok
- visszatérő gyulladások, fertőzések
- allergiák, immunrendszeri gyengeség
- májfunkciós eltérések
- törékenyebb csontok, nehezebben gyógyuló sebek
- gyorsuló öregedési folyamatok, korai klimaktérium, heves hőhullámok
A szelén legfontosabb hatásai
A Se az egyik legfontosabb regulátor a seleno-cysteintartalmú enzimek működése során. Ezen enzimek szerepe többek között:
- a peroxidázokkal a salaktalanítás
- az antioxidans anyagok (pl. C-vitamin) regenerálódása
- a pajzsmirigy-hormonok termelésének aktiválása
- az érbelhártya védelme
Egyéb hatásai:
- immunrendszer aktiválása
- daganatgátlás
- gyulladáscsökkentés
- az E-vitamin regenerálása, és azzal együtt a nehézfémekkel szembeni védelem
A Q10-vitamint és a szelént érdemes mindenképpen együtt, sőt akár más antioxidáns anyagokkal is együtt szedni. Ilyenek az E-vitamin, a béta-karotin és a C-vitamin. Ezek ugyanis egymás hatását nemcsak kiegészítik, hanem az egyes élettani folyamatok során az átalakulást, regenerálódást is fokozzák, így hatásuk a szinergiaelv alapján megsokszorozódik.
dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!