Puffadás, hasmenés, hasi görcsök… – ismerős? Ha igen, és nem tejtől van, akkor érdemes lehet a szorbitfelszívódási zavarára is gondolni.

A klasszikus gasztroenterológiai vizsgálatok során a tükrözés, ultrahang és a laktóz-, gluténteszt, illetve a Helicobacter pylori szűrése a standard protokoll. Akiknél ezek a vizsgálatok nem mutatnak érdemi elváltozást, azoknak az orvos többnyire baktériumflóra-zavarra gyanakodva Normix-kúrát ír fel. Ha ez sem segít, akkor még enzimeket és puffadáscsökkentőket kapnak a betegek. Ezek átmeneti kisfokú enyhülést hozhatnak, de alapjában nem szűntetik meg a gondot. Nem is csoda, hiszen az ételintoleranciákat ezekkel rendezni nem lehet. A szorbitintolerancia a kevéssé ismert ételintoleranciák közé tartozik, kevesen gondolnak rá, pedig igen sokan érintettek…

A szorbit (más néven: szorbitol, glucitol, hexanhexol) egy cukorpótlékként használt cukoralkohol (E420), amit az élelmiszeriparban édesítésre és nedvességmegkötő szerként, illetve aromák és vitaminok vivőanyagaként használnak. Glukózból (szőlőcukor) állítják elő enzimek segítségével. Előfordul természetes élelmiszerekben is, pl. az aszalványok (akár 5g/100g) és egyes zöldségek is igen gazdagok szorbitban.

Legtöbb szorbit a „light” vagy „cukormentes”, de édesített élelmiszerekben, desszertekben, édességekben, rágógumiban, szószokban, mustárban és italokban fordul elő, de sok gyógyszer (főleg a szirupok) is tartalmazza.

 Hogy alakul ki szorbitintolerancia?

A pontos patomechanizmus még ismeretlen, tapasztalatok szerint igen gyakran egy lezajlott bélfertőzés, és gyulladás talaján alakul ki. Hozzájárul a stressz, az egészségtelen és rendszertelen étkezés, az élelmiszerekben található sok adalékanyag és sokféle gyógyszer (pl. szteroidok, hormonok, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, citosztatikumok, protonpumpagátlók…) szedése is.

Az élelmiszerrel bélbe kerülő szorbit a bélfalon át a vérbe kerül, majd eljut a májba és ott átalakul glukózzá vagy fruktózzá. Ha ez a transzportmechanizmus valamiért megsérül, akkor a szorbit nem tud rendesen felszívódni a bélfalon. A bélben maradva erjedésnek indul, sok gáz képződik belőle, ami felpuffaszt, a bélfalat feszítve fájdalmat okoz, továbbá híg, hasmenéses, akár vízszerűen híg székletet eredményez.

Általában 20 g szorbitot tudunk panaszok nélkül normális körülmények között panaszok nélkül felszívni. Az, hogy kinél mennyi szorbit okoz panaszt, igen sok tényezőtől függ: mennyire irritált a bélfal, milyen mértékben sérült a normál mikroflóra, van-e gombásodás a bélben, van-e más intolerancia is…?

A szorbitintolerancia tünetei

A szorbittartalmú étel vagy ital elfogyasztását követő kb. 3 órán belül erős puffadás, fokozott gázképződés, és fokozott bélperisztaltika, hasi görcsök és diffúz fájdalom, majd híg, esetleg vizes hasmenés jelentkezik akár több alkalommal is. Van, akinél égő és viszkető érzés is jelentkezik a végbél tájékán. Ennek oka a nyálkahártya irritációja, amit a szorbit erjedése során keletkező zsírsavak idéznek elő.

Hogyan deríthető ki, hogy van-e szorbitintolerancia?

Az első és bárki által elvégezhető teszt, a táplálkozási napló vezetése: ilyenkor rendszeresen felírjuk, mit ettünk, és mikor milyen panaszok jelentkeztek. Ha olyankor, amikor magasabb szorbittartalmú ételt és italt fogyasztottunk, megjelennek a típusos tünetek, akkor elég nagy eséllyel van szorbitintoleranciánk.

Ennél precízebb és biztosabb a szorbit-kilégzési teszt. Ilyenkor szorbitoldatot itatnak, és az éhgyomri kilégzést követően félóránként mérik a kilélegzett H2-mennyiséget. Ha a mért értékek meghaladják a 20-at és/vagy puffadás és hasmenés is jelentkezik, akkor egyértelmű, hogy a beteg szorbitra érzékeny.

A szorbitintolerancia nagyon gyakran (70-90%-ban) társul fruktóz-és laktózintoleranciához, ezért ha valakinél fennállnak az utóbbiak, akkor érdemes a szorbittesztet is elvégeztetni. Különösen akkor, ha a fruktóz – vagy laktózmentes diéta mellett is változatlanul fennállnak a hasi panaszok. (Szorbitteszt végzése: tel: 20/588-28-10).

Hogyan kezeljük?

Ha kiderül, hogy szorbitra is érzékeny, akkor kb. 3 hónapig teljes szorbitelhagyás javasolt, miközben az emésztési folyamatokat, a bélfalat és a normál flórát is regenerálni kell. Még gyorsabb gyógyulás várható, ha általában a cukrokat, fruktózt, xylitet, erythritet is kerüli. Amikor jelentős javulást tapasztal, akkor igen óvatosan meg lehet próbálni kisebb adagokban és ritkán a terhelést. Legjobb ilyenkor tünetnaplót vezetni, vagyis beírni, hogy mikor miből mennyit evett, és jelentkezett-e ill. milyen erős tünet? A többnyire még tolerálható mennyiség 10-20 g szorbit/nap.

A szorbitintolerancia nem megelőzhető és nem gyógyítható örökre. Ha a bélfal, az emésztés és a mikroflóra állapota javul, akkor a szorbit tolerálhatósága is nő, de túl sok szorbitot és túl gyakran vagy rendszeresen akkor sem fog elviselni a szervezet. Ha nagyon odafigyel az étrendre és a szervezet reakcióira, akkor elég hamar megtanulja, hogy miből mennyit ehet.

Okvetlen kerülje a szorbitmentes diéta során:

  1. szilva (1,5g/100g), körte (2g/100g), kajszibarack 0,8g/100g, őszibarack (0,9g/100g), szőlő, alma (0,5g/100g), berkenye – frissen, szárítva vagy dzsem és lekvárként is! De a belőlük készült gyümölcsleveket és édességeket, sütiket sem szabad enni, inni.
  2. Minden „alacsony kalóriatartalmú”, „diétás” és „light” ételt vagy italt.
  3. Szorbittartalmú gyógyszereket, étrendkiegészítőket
  4. Rágógumit és cukorkákat.
  5. Vörös és fehér borból, ill. sörből maximum 1 dl-t szabad inni, de legjobb inkább teljesen elhagyni!
  6. E 420 Sorbit
  7. E432 Polyoxyethylen-sorbitan-monolaurat (Polysorbat 20) Polysorbate, Emulgatoren
  8. E433 Polyoxyethylen-sorbitan-monooleat (Polysorbat 80)
  9. E434 Polyoxyethylen-sorbitan-monopalmitat (Polysorbat 40)
  10. E435 Polyoxyethylen-sorbitan-monostearat (Polysorbat 60)
  11. E436 Polyoxyethylen-sorbitan-tristearat (Polysorbat 65)
  12. E491 Sorbitanmonostearat
  13. E492 Sorbitantristearat
  14. E493 Sorbitanmonolaurat
  15. E494 Sorbitanmonooleat
  16. E495 Sorbitanmonopalmitat

Szorbittartalmú ételek

A szorbit E-listás megjelölése E420. Vannak azonban más E-számok is, melyekre érdemes ügyelni, mert szorbitból és zsírsavakból készült vegyületeket jelölnek, melyek szintén panaszokat idézhetnek elő, mivel a zsíroldékony toxikus anyagok felszívódását fokozhatják, más vegyületekét pedig ronthatják, ilyenek az E432, E433, E434, E435 und E436. Az E491 és E496 is olyan anyagok, melyek ronthatják a szorbitintoleranciát. Ezzel szemben az E202 és E203 (kálium-és Ca-szorbát) viszont nem befolyásolják a szorbitfelszívódást.

 

Élelmiszer Szorbit (g/100g)
Sör 0,0020
Feketeáfonya (Xylit-tartalmú) 0,0040
Málna 0,0090
Feketeribizli-nektár 0,0200
Eper 0,0300
Szőlő 0,2000
Alma 0,5100
Almalé 0,5600
Sárgabarack 0,8200
Kajszibarack 0,8200
Mazsola 0,8500
Őszibarack 0,8900
Meggy 0,9000
Datolya 1,3500
Szilva 1,4000
Cseresznye 1,6000
Körte 2,1700
Alma aszalva 2,4900
Sárgabarack aszalva 4,6000
Kajszibarack aszalva 4,6000
Őszibarack aszalva 5,3300
Szilva aszalva 6,5700

 

Kevés szorbitot tartalmazó gyümölcsök:

  • Ananász
  • Avokádó
  • Banán
  • Birs
  • Bodzavirág und bodzabogyó
  • Bogyós gyümölcsök: földi szeder, ribizli, vörös áfonya, egres
  • Citrom
  • Cseresznye
  • Csipkebogyó
  • Görögdinnye
  • Grapefruit
  • Homoktövis
  • Kivi
  • Limett
  • Mandarin
  • Mangó
  • Mirabell
  • Narancs
  • Olíva
  • Sárgadinnye

 Kevés szorbitot tartalmaznak a következő zöldségek:

  • Articsóka
  • Borsó
  • Brokkoli
  • Édeskömény
  • Gabonák (tészták, grízek…)
  • Hagyma
  • Káposzta
  • Karalábé
  • Krumpli
  • Mángold
  • Okra
  • Olíva
  • Padlizsán
  • Paprika
  • Paszternák
  • Retek
  • Rizs
  • Saláta
  • Spárga
  • Spenót
  • Torma

Kevés szorbitot tartalmaznak ezen kívül:

  • Bors
  • Friss fűszerek
  • Gyógynövényes ecetek
  • Hal
  • Növényi olajok
  • Nyers hús
  • Tojás

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!