„Szinte minden ünnep után kiújul a gyomorégésem, savtúltengésem. Tudom, hogy a több édesség, a magyarosabb, nehezebb ételek és a megszokotthoz képest kicsit több alkoholfogyasztás az oka. Ám ezeket nem tudom teljesen kivédeni. Idén szeretnék gyógyszerek helyett természetes megoldásokat alkalmazni, hogy hamar megszűnjenek a panaszaim – esetleg meg is előzhessem jelentkezésüket. Mit tehetek?”

A téli nehezebb ételek, az ünnepek alatt elfogyasztott sok süti, édességek és a szénsavas, alkoholos italok, a nagyobb mennyiségű és gyakoribb evés valóban kiválthatják, vagy ronthatják a savtúltengés tüneteit. Leghelyesebb az lenne, ha az ünnepek idején sem a szokásosnál több és egészségtelenebb evés lenne az öröm és meghitt együttlét egyik megnyilvánulása, illetve olyan ételeket tudnánk tenni az asztalra, amik nem fekszi meg a gyomrunkat, és nem rontják a közérzetünket akár több hétre is. Sok ízletes és kulináris élvezetet nyújtó, egészséges lakoma-alternatíva létezik, ha valaki el mer szakadni a megszokottól. Önnek most a következőket javaslom:

Egyen többször keveset és nagyon alaposan megrágva minden falatot!

Kerülje a szénsavas és alkoholtartalmú italokat, pl. a pezsgőt, fröccsöt, sört, gyümölcsbólét! Inkább igyon kevés vörösbort szénsavmentes vízzel evés közben vagy hígított alma- vagy sárgarépalevet!

Az édességek közül kerülje a tejszínhabos, vajas-krémes dolgokat, vagy a meleg, édes ételeket – helyettük válasszon inkább kevés diós kalácsot, répatortát vagy gyümölcssalátát!

A citrusfélék helyett körtét, almát, banánt, sütőtököt, datolyát ajánlok.

A savanyú uborka, paprika, cékla helyett inkább friss káposzta- vagy más salátát, savanyú káposztát készítsen! A sárgarépa, zeller, káposzta, uborka, tök is nagyon jó lúgosítók. Ezekből centrifugálhat levet is, ha lúgosítani akar.

A gyógyteák is lúgosítanak, a következő teakeveréket érdemes legalább 3 hétig használni: gyermekláncfű, körömvirág, apróbojtorján, cickafark, bodza.

Aki biztosra akar menni, annak lúgosító ásványi port, vagy gyógyvízkúrát javaslok. Ezek olyan ásványi sókat tartalmaznak, melyek nemcsak a gyomrot védik, hanem stimulálják az emésztést, az epeelválasztást, és a vérbe felszívódva kiegyensúlyozzák a szöveti sav-bázis eltolódást is. 6-8 hetes kúraszerű használatuktól jelentős javulás, illetve teljes regenerálódás várható.

Mivel a gyomorégés nemcsak a gyomor, hanem az egész szervezet túlsavasodásának jele, menjen el gyakran szaunába, vegyen lúgosító-izzasztó fürdőket!

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!