Az immunkompetens B limfociták antigénstimulusra allergénre specifikus IgE antitesteket képeznek. A vizsgálat kimutatja a lehetséges allergiás reakciókat a környezetben található különféle anyagokra: fehérnyír, parlagfű keverék, réti komócsin, fekete üröm, latex, szójabab, rizs, tőkehal, gabona, földimogyoró,  tojásfehérje, tehéntej, kannapenész, korompenész, konídiumos gomba, kutyahám

A vizsgálat elvégzése javasolt:

– specifikus allergiás érzékenység, amely immunterápia alkalmazásának     engedélyezéséhez szükséges;- bőrtesztre történő komoly allergiás reakciók;- gyermekek vizsgálata;- eredménytelen bőrteszt, vagy nem megfelelő bőrgyógyászati állapot;- bőrteszten alapuló immunterápiás mérés, melynek eredménye nem vezet a tünetek kielégítő gyógyulásához.

Eredmények interpretálása

– Lehetséges az IgE értékek átfedése az atópiás és nem atópiás állapotokkal.- Élelmiszer allergia vizsgálata során az IgE antitestek nem biztos, hogy kimutathatók, ha az allergént nem ugyanabban a formában (pl. főzve, feldolgozva) fogyasztja a beteg, mint ami a tesztben található.- Fals pozitív vizsgálati eredmények adódhatnak olyan betegek esetében, akik nem megfelelő étrendi megszorításokat tartanak.- Fals negatív vizsgálati eredmények adódhatnak olyan betegek esetében, akiknek különböző súlyosságú ételallergiája miatt anafilaksziás reakciójuk volt.- Ha az össz IgE 500 IU/ml-nél nagyobb, abban az esetben az alacsony szintű allergén-specifikus IgE választ óvatosan kell kezelni.- Keresztallergiák- A pollenallergiások közel 10%-a arról számol be, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után allergiás tüneteket tapasztal (ajka, nyelve bizsereg, viszket, felduzzad). Ez a jelenség a keresztallergia, melynek hátterében az áll, hogy a pollen egyik jellemző fehérjeszakasza megegyezik valamely más növényben található fehérjeszakasszal. A leggyakoribb keresztallergiák:

Parlagfű:görögdinnye,sárgadinnye, paradicsom, uborka, banán– Fekete üröm: kömény, csili, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, fekete és zöld bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, szurokfű, zeller.– Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó, kömény, kapor.– Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyér.– Földimogyoró: dió.– Latex:gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi.– Háziporatka: rákfélék.

Nem megfelelő eredmény feltehető preanalitikai okai

– Előfordulhatnak álnegatív eredmények, ami utalhat a vérminta levételének helytelen időzítésére.- Hemolízis, lipémia a vizsgálatot zavarja.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!