Amiláz meghatározás

A vérben található amiláz, mint emésztő enzim két alapvető egységből tevődik össze: a nyálmirigy által termelt részből és a hasnyálmirigy által termelt részből. Egészséges vese nagymértékben kiválasztja és ezáltal a vizelet amiláz szint mindig magasabb, mint a szérum amiláz szint.
A szérum amiláz aktivitás hasznos és érzékeny módszer az akut hasnyálmirigy gyulladás diagnosztikájában.  A szérum lipázzal együtt mérve a specifikusság növekszik. Szerves foszfát mérgezés gyanúja esetén szintén mindkét vizsgálat elvégzése ajánlott.  

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Hasnyálmirigy-gyulladásra utaló panaszok (övszerű hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz) esetén-szérum lipáz vizsgálattal kiegészítve.

Eredmények interpretálása

  • A szérum magas amiláz aktivitását okozhatja akut hasnyálmirigy gyulladás, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, hasnyálmirigy pszeudociszta, hasnyálmirigy ödéma, hasnyálmirigy tályog, hasnyálmirigy trauma, és kövek az epeút rendszerben.
  • Továbbá magas érték mérhető gyulladásos nyálmirigy elváltozásoknál (pl: mumpsz).
  • Veseelégtelenség kapcsán is emelkedik értéke a szérumban, viszont vizeletben csökken.
  • Egyes gyógyszerek szintén emelik az amiláz szintet, mint pl. Oddi-szfinkter spazmust okozók (kodein, morfin és más narkotikumok), hasnyálmirigy gyulladást okozó szerek (aminoszalicilsav, glükokortikoidok, merkaptopurin, penicillinamin).

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!