create counter

A vérvételről általában…

Főoldal/Orvosi vizsgálatok/A vérvételről általában…

A vérvételről általában…

Vérvétellel feltérképezheti szervezete állapotát, jelzést kaphat az esetleges betegségek kialakulásáról – mielőtt még komolyabb stádiumba lépne –, vagy a már kialakult betegségek kezelésének eredményéről. A vérvételt nem csak orvosa kérheti, hanem Ön is, ha ellenőrizni szeretné egészségi állapotát.

Mit tartalmaz a vér? Milyen szerepet tölt be a szervezetünkben?

A vér olyan szövetféleség, melyet vérsejtek és a folyékony vérplazma alkotják. Alapvetően szállítási feladatokat lát el, pl.: szállítja a tápanyagokat, légzési gázokat, bomlástermékeket, hormonokat, toxikus anyagokat, gyógyszereket, vegyi anyagokat, nehézfémeket… Részt vesz a szervezet hőháztartásának, kórokozók elleni védelmének, valamit a belső környezet állandóságának biztosításában.

Miért és mikor szükséges a vér vizsgálata?

A vérvételre küldő orvos kérésére a vér alkotóelemeit vizsgáljuk, hiszen ezek mennyisége, működése betegség esetén megváltozik. A vérvizsgálat információt nyújt a felhalmozott méreganyagokról, vagy a szervezetből hiányzó összetevőkről, betegségekről és az általános állapotról. Ahogy egyetlen orvosi vizsgálat, sajnos a vérvizsgálat sem képes mindenféle akár ismert, akár ismeretlen betegségről egyértelmű és 100%-ig pontos képet adni. Viszont nagyon sok esetben képes segíteni az orvos eligazodását.

A vérvételt kérheti Ön is, nem szükséges orvosi beutaló.

Amennyiben nem tudja mely vizsgálati panel fog segíteni Önnek, hogy a szervezetéről megkapja a szükséges információkat, kérje munkatársunk segítségét!

A vérvételt kérhetik

  • általános egészségi állapot meghatározására (éves vérvétel),
  • diagnózis felállításához,
  • betegségek lefolyásának vizsgálatához,
  • a gyógyszeres kezelések ellenőrzésére,
  • kontroll vizsgálathoz, stb.

Vérvétel előtt mit ehet, ihat, hogyan készülhet fel a beavatkozásra?

Mindig tartsa be az orvos utasításait. A vérvételt megelőzően üljön nyugodtan pár percig.

A legtöbb vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri mintavétel szükséges, ezért a vérvétel napján lehetőleg a beavatkozás megtörténtéig csak vizet fogyasszon, de azt bőségesen.

Bővebb instrukciókat itt találhat.

Mivel teheti könnyebbé a vérvételt?

  • előtte való nap bőséges folyadék fogyasztása, vérvétel előtt fél órával szintén fogyasszon sok vizet, hiszen a kiszáradt, szomjazó szervezetben a vér besűrűsödik, ami nehezíti a vérvételt,
  • a vizsgálat előtt sétáljon, mozogjon egy kicsit (persze ezt is csak mértékkel),
  • amennyiben száraz a bőre érdemes bekenni 3-4 alkalommal is naponta, ez csökkenti a szúráskor érzett fájdalmat,
  • a hideg kezeket kicsit melegítse, pl. vegyen meleg vizes karfürdőt a beavatkozás előtt, hiszen a meleg is fokozza a vérkeringést,
  • kezeit lógassa a teste mellett, pumpáljon jó erősen az ujjaival – ez szintén véráramlás elősegítő.

Hogyan történik a vérvétel?

A vérvétel nyugodt, kellemes környezetben történik. Képzett, több éves tapasztalattal rendelkező egészségügyi asszisztensek végzik.

Amennyiben izgul a vérvétel miatt, esetleg előfordult már, hogy elájult, vagy hajlamos a szédülésre, nyugodtan jelezze kollégánknak, hiszen csak így tudnak segíteni Önnek.

A vérvétel lehetséges ülő, vagy fekvő testhelyzetben is.
Általában a könyökhajlat vénájából vesznek vért. Szúrás szempontjából itt helyezkednek el a legkedvezőbben a vénák, valamint itt a legkisebb a fájdalom. Előfordulhat, hogy ez a véna nehezen található, vagy túl gyenge, ilyenkor a kézfejből, lábból, vagy egyéb területről is vehetnek vért.

A véna könnyebb megtalálását a felkar elszorítása, valamint a leszorított kéz ökölbe szorítása segíti.

A bőr felületét alkohollal letisztítják és következik a szúrás egyszer használatos tűvel. A vérvétel enyhe csípés-szerű érzéssel jár.

Vérvétel után

A beavatkozás általában nem tart tovább három percnél. A vérvétel után érdemes a szakember tanácsának megfelelően legalább öt percig steril-tampont szorítani a szúrás helyére, ezzel megakadályozza a duzzanat, vérömleny kialakulását, valamint elősegíti a véralvadást.
Amennyiben szédül, rosszul érzi magát, ne ijedjen meg, ez vérvétel után előfordulhat, de mindenképp jelezze az asszisztensnek. Rövid pár perces fekvés és egy pohár víz gyorsan elmulasztja ezeket a tüneteket.

Vérvételi eredmény

A vérvételi eredményt általában e-mailen továbbítjuk Önnek.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2016-04-25T07:02:45+00:00 2016-04-25|Categories: Orvosi vizsgálatok|