create counter

Aknék menzesz előtt

Főoldal/Orvos válaszol/Aknék menzesz előtt

Aknék menzesz előtt

30 éves vagyok, és mostanában több a pattanás az arcomon (főleg menzesz előtt), mint tinédzser koromban. Ráadásul ezek a pattanások általában mélyen ülők, göbösek. Egy antiandrogéntartalmú fogamzásgátló jót tett az arcbőrömnek, de most babát szeretnénk. Mit tehetek?

Az aknék közvetlen oka az, hogy a szőrtüszőkben különböző baktériumok hatására gyulladás lép föl. Egészséges állapotban, amikor a szervezet méregtelenítő és immunfunkciói tökéletesen működnek ez ritkán fordul elő. Ha viszont különböző testi – lelki okok következtében az addig harmonikus anyagcsere állapot megbomlik, a bőrön keresztül kiválasztott toxikus anyagcseretermékek, és a csökkent védekezőképesség együttesének következtében gyulladások alakulnak ki. Egyértelműen elősegítik az aknék kialakulását az olajos magvak, főleg a pörkölt mogyoró fogyasztása, valamint a hormonális egyensúly eltolódása, felborulása. A női szervezetben teljesen normális körülmények között is teremelődnek (igen kis mennyiségben) férfi nemi hormonok, melyek pl. a libidó fenntartásában is fontos szerepet játszanak. Ha ezeknek a hormonoknak az aránya megnő a női hormonokhoz viszonyítva, fokozódik a bőr zsírelválasztása. A zsíros bőrön egyes baktériumok jobban szaporodnak, és szőrtüszőgyulladást képesek okozni.

A fentiekből következően az aknék ellen sok mindent tehetünk:

  • Kerülje a zsíros élelmiszerek fogyasztását (olajos magvak, csokoládé)
  • Helyileg tisztító, szárító, faggyúmirigy működést csökkentő készítményeket alkalmazhat.
  • Bizonyos hormonkészítmények visszaszoríthatják a férfihormonok arányát, és az ilyen módon szárazabbá váló bőr kevesebb tápanyagot szolgáltat a Corynebacteriumoknak, ezért azok kevésbé tudnak elszaporodni, gyulladást kelteni.
  • A szervezet kiválasztó-méregtelenítő funkcióját erőteljes izzadást okozó testmozgással, szaunával és salaktalanító böjtkúrával serkentheti. (Nem véletlen, hogy az aknék a menzesz előtti időszakban szoktak erőteljesebben jelentkezni, hiszen a menstruációs váladékkal a felhalmozódott toxinok jelentős része is eltávozik.)
  • Jó eredményt érhetünk el jól megválasztott homeopátiás alkati szerrel is, mely a szervezet egészét harmonizálva segít az optimális hormonegyensúly, a hatékony immunfunkciók, a kiegyensúlyozott hangulat, jó közérzet és erőnlét elérésében, fenntartásában. A homeopátiás szer megfelelő kiválasztásához ismernünk kell a páciens összes panaszát a fejétől a talpáig, beleértve természetesen a lelki tüneteket is.

Az aknék kezelésében az előző számokban már részletesen ismertetett SEPIA-n kívül talán a homeopátiás SULFUR a legfontosabb szer. A kén (sulfur) a vulkáni tevékenység kapcsán került ki a föld felszínére, ennek megfelelően a szulfurikus tulajdonságokat mutató hölgyek – főleg fiatalabb korban „tűzről pattant menyecskék”. Gyakran piros az arcuk, könnyen elpirulnak, élénk mozgásúak és beszédűek, alapvetően aktívak, önállóak, társaságban gyakran ők a hangadók, szívesen fogyasztanak hideg italokat, nem szoktak fázni, a napozást nem különösen kedvelik, viszont szeretik az állatokat és az utazást. Idősebb korban a legtöbb panaszt az erőteljes izzadással járó hőhullámok, piros kiütésekkel jelentkező bőrbetegségek és a túlsúly szokták okozni. A Natrium muriaticum is hajlamos intenzív aknéképződésre. A zárkózottabb, magányosabb, örökké rágódó, régi dolgokon tépelődő Natrium mur. felső teste általában vékonyabb, bőre aknés, ekcémás vagy seborreás, de legalábbis igen száraz. Menzesz előtt gyakrabban alakul ki nála herpesz és/vagy akné, sőt a PMS tünetei is igen intenzívek lehetnek. Nagyon szereti a sós, pikáns dolgokat, és ezért szövetei könnyebben halmoznak fel ödémát.

Amennyiben a fentiek nem oldották meg problémáját, részletes hormonális és belgyógyászati és/vagy bőrgyógyászati vizsgálatok lehetnek szükségesek. Ezért kérem, forduljon alternatív módszerekben is jártas szakorvoshoz.

Üdvözlettel:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:34+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: , |