create counter

Alvászavar, kimerültség

Főoldal/Orvos válaszol/Alvászavar, kimerültség

Alvászavar, kimerültség

Az utóbbi időben, de talán van egy éve is annak, hogy nehezebben alszom el, a legrosszabb az, hogy szinte mindennap hajnalban felébredek. Ilyenkor nagyon nehezen alszom vissza, vagy egyáltalán nem is sikerül. Álmatlanul forgolódom, rossz gondolatok gyötörnek, türelmetlenül várom, hogy megvirradjon. Aztán reggel elalszom, olyan mélyen, hogy sokszor az ébresztőórát sem hallom. Idegesen és igen fáradtan kelek, kapkodva készülök el, és rosszkedvűen megyek dolgozni. Kedvem sem sok van a munkához (felelősségteljes gazdasági pozícióban vagyok), és nehezen kezdem el a feladataimat. Nagy erőfeszítéssel figyelek arra, hogy ne vegyék észre rajtam az álmatlanságot, figyelmetlenséget, kedvetlenséget. Félek, hogy rossz vége lesz, elvesztem a munkám. Mit tegyek?

Minden elismerésemet megérdemli, hogy panaszkodni mer, ha névtelenül is, mert a legtöbben errõl szívesebben hallgatnak. A mai rohanó élet tempóját, sok stresszét különbözőképpen viseljük el. A körülöttünk lévő világ rengeteg rossz hírrel van tele, a médiumokból, ha akarjuk, ha nem, árad felénk a negatív információ. És még ki sem tettük a lábunkat a lakásból. A közlekedés, a vásárlás és egyebek is hordozhatnak számunkra kellemetlen, lehangoló pillanatokat. Beérünk a munkahelyünkre, sokszor elég egy rossz szó (amely lehet valóban rossz, de lehet, hogy csak félreértjük), és máris nagyon fáradtnak, idegesnek érezzük magunkat, alig tudunk feladatainkra összpontosítani.

Van, aki hamar észreveszi magán a „lelki kifáradást”, a hangulatzavar különböző formáit, az enyhe levertségtől a súlyosabb depresszióig. Talán õk a szerencsésebbek, mert a felismert szenvedés miatt elõbb-utóbb szakemberhez fordulnak. Még az is célravezető, ha hozzátartozóiknak, bizalmasabb barátaiknak beszámolnak panaszaikról, akik tanácsukkal, segítségükkel a megoldás felé terelhetik őket.

Főleg felelősségteljes beosztásban és leggyakrabban férfiaknál előfordul, hogy van aki, a nagy „hajtásban”, megfelelni-akarásban nem gondol saját magára, azt képzelve, hogy élete természetes velejárója a rossz alvás, a rosszkedv, a munka körülményes, nehézkes végzése, az örömtelen élet.  Pihenésre, kikapcsolódásra nincs ideje, telefonja állandóan szól, egy percre sem szabadul gondjaitól.

Szerencsére ilyenkor jelez a szervezet-például azzal, hogy az elalvás, az átalvás (az egész éjszaka folyamán való alvás) zavarttá válik. Talán leggyakoribb a korai felébredés. Ez az egész napot megzavarja, szinte ördögi kört okoz, és tovább rontja a dolgot. Hiszen a kora hajnali sötét gondolatok, az ideges „aludni-akarás”, majd a rövid, mély álomba-zuhanás a reggeli órákban, amelyet természetesen az ébresztőóra kíméletlenül megzavar, kapkodó készülődésbe torkollik. Ezt követi az izgatott, rohanó közlekedés és beesés a munkahelyre fáradtan, idegesen.

Már ezek miatt is érthető, hogy nehezen lendül bele a munkavégzésbe, esetleg hibázik is, vagy összevész valakivel szorongó idegességében. A hangulatzavarok másik gyakori velejárója az aktivitás csökkenése, (nehezen kezdi el a tevékenységet, nincs kedve dolgozni, és igen lassan halad vele).

Ijesztőnek találja ezt, és komolyan aggódik szellemi vagy fizikai állapotának épségéért.

Jogos! Vegyük ezt komoly figyelmeztetésnek, arra, hogy baj van, de idejében kapott jelzést arra, hogy ajánlatos minél elõbb szakemberhez fordulnia, aki segít feltárni az okot önnel együtt. Ezt követõen gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is segítséget tud nyújtani. A stresszoldás egyes módszerei könnyen „megtanulhatók”. Elsőként próbáljon este relaxáló fürdőt és masszázst venni, igyon nyugtató gyógyteákat, pl. levendulát és citromfüvet, elalvás előtt segít a komló és golgotavirág is. S ha mindezzel nem jut előrébb, keressen fel szakembert, ne gyötrődjön tovább.

Jobbulást kívánva üdvözli:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T17:22:00+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: , , |