create counter

Breaston BRCA (örökletes emlőrák genetikai meghatározás, BRCA 1 és 2)

Főoldal/Laborvizsgálat/Bővebben/Breaston BRCA (örökletes emlőrák genetikai meghatározás, BRCA 1 és 2)

Breaston BRCA (örökletes emlőrák genetikai meghatározás, BRCA 1 és 2)

Hazánkban az összes daganatos megbetegedések okozta halálozás 14, 5% -a történik az emlőrák következtében. Évente 7500 új megbetegedést és 2800 ember halálát okozza. Élete során minden 8. nőt érint az emlődaganat.

Fontos a megelőzés és a korai felismerés, hiszen a korszerű terápiás eljárások folyamatosan javíthatnak a betegek életkilátásain, de a terápia annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat. Előrehaladott stádiumban lévő emlőrák, drasztikusan csökkentik az esélyeket.

Az összes felismert emlőrákos megbetegedés 20-30%-ának hátterében állhat öröklött genetikai elváltozás (mutáció). Ezek többségének hátterében nagy áthatolóképességű mutációk állnak, elsősorban a BRCA1 és BRCA2 génhez kapcsolhatóan. Ilyen génmutáció előfordulásakor az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélye szignifikánsan nagyobb, 70 éves korig megközelítőleg 80%. Az azonosított genetikai háttérrel rendelkező emlőrákos megbetegedésnek más a javasolt terápiás kezelése, mint az egyénileg, sporadikusan előforduló formájának, így ebből az okból kifolyólag is kiemelten fontos ismerni a betegség feltételezett genetikai hátterét.
Amennyiben az emlőrák hátterében genetikai ok húzódik meg, akkor a család férfitagjai is ki vannak téve az örökletes emlőrák veszélyének!

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2016-04-25T13:34:57+00:00 2016-04-25|Categories: Bővebben|