D-vitamin meghatározása

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) közé tartozik. Legfontosabb funkciója a kalciumháztartás egyensúlyának biztosítása. A bőrben termelődik napfény hatására (ez jelenti a fő forrást), de kis mennyiségben élelmiszerekkel is bevihető. A legújabb irodalomban D-vitamin helyett inkább D-hormonról írnak, mivel szerteágazó, hormonszerű hatást fejt ki a test szinte minden szövetében. Súlyos máj- és vesebetegségben nem termelődik elegendő. A D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) a D-vitamin szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható formái.
A vizsgálat során az össz-25-hidroxi-D-vitamin mennyiségét határozzuk meg, mellyel felmérhető a szervezet D-vitamin ellátottsága.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Mivel újabb adatok szerint megfelelő szintje a szervezet számos funkciójához fontos (kalcium-és csontanyagcsere fenntartása, immunerősítő, daganatmegelőző stb.), ezért minden ember számára ajánlatos szintjének negyedévenkénti ellenőrzése.

Eredmények interpretálása

  • Jelenleg nincs egységes álláspont a megfelelő D-vitamin ellátottságra vonatkozólag.  A legtöbb szakértő szerint az ajánlott D-vitamin szint  >= 75 nmol/l.
  • 250 nmol/l érték felett tekinthető kórosnak a D-vitamin szintje.
  • A D-vitamin szintjében különbségek tapasztalhatóak nemtől, életkortól, évszaktól, földrajzi elhelyezkedéstől, valamint etnikai hovatartozástól függően.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!