create counter

Főben járó bajok – Mi okozza fejfájásunkat és hogyan enyhíthetjük?

Főoldal/Fájdalomcsillapítás/Főben járó bajok – Mi okozza fejfájásunkat és hogyan enyhíthetjük?

Főben járó bajok – Mi okozza fejfájásunkat és hogyan enyhíthetjük?

Szaggat, hasogat, tompán fáj, lüktet, villámként cikázik… – és még ki tudja, hányféle jelzővel írhatjuk le azt a kínt, ami időnként gyötör bennünket. Sokszor a semmiből jön, s aztán néhány óra után, rosszabb esetben pár nap múltával távozik. Máskor mindenféle más kellemetlenséggel társul, s úgy érezzük, nincs kedvünk élni sem. Ugye nem kell bemutatni önnek sem? A fejfájás legalább a lakosság 70%-át kínozza időnként. Lássuk, mi okozhatja, s mivel enyhíthetjük, ha már kialakult.

Hogy a fejfájás mivel jár, azt a legtöbben tudják. Ám a fejfájások szinte soha nem egyformák, s ráadásul mindenki mást ért alatta. Jelentkezhet homloktájon, tarkón vagy a fejtetőn. Néha csak futó, rövidebb ideig tartó, máskor viszont reggeltől estig gyötör, és szűnni nem akar, ilyenkor megfoszt bennünket a nyugodt pihenéstől, s másnap erőtlenséget, kimerültséget idéz elő. Nemritkán émelygést, hányingert, néha pedig szédülést, látászavart és depressziót okoz. Amilyen sokfélék a tünetek és a fájdalom jellege, legalább annyira színes a kiváltó okok palettája. Bár többségük teljesen banális probléma, mégis a visszatérő, makacs fejfájás tisztázása a komolyabb elváltozások kizárása miatt legtöbbször specialisták feladata. Mivel a fejfájásnak ezer és egy oka lehet, gyakran a valódi ok megtalálásához nyomozói éleselméjűségre van szükség. Óriási segítséget nyújt azonban a gondos önmegfigyelés is. Az érintett aktív közreműködésre tehát nemcsak a kezelésnél van szükség, hanem a diagnózis felállításánál is. Nem árt tudni, hogy melyek azok a vészjelek, melyek esetén feltétlen orvoshoz kell menni.

Fontos!

Okvetlen forduljunk orvoshoz az alábbi estekben:

 • Derült égből „villámcsapásként” jelentkező kínzó, hosszabb ideig tartó fejfájásnál
 • Lökésszerűen, pulzáló jelleggel fellépő fejfájásnál – ez vérzésre is utalhat
 • Gyerekkorban többször is jelentkező fejfájásnál
 • Lelki zavarokkal együtt járó fejfájás esetén
 • Ha idős korban első ízben jelentkezik fejfájás – közelgő agyvérzés előjele lehet
 • Ha a köhögés felerősíti a fejfájást
 • Az éjszaka rendszeresen felébresztő fejfájásnál
 • Ha hányással, lázzal együtt jelentkezik
 • Ha fejfájás közben nyakmerevség és tudatzavar is jelentkezik – agyvérzés vagy agyhártyagyulladás állhat a háttérben
 • A fájdalom jellege, erőssége és gyakorisága megváltozik

Mi okozhatja?

Az agy soha nem fáj, még akkor sem, ha az agyállományban valamilyen elváltozás jött létre. Az idegrostokkal átszőtt agyburok és a csontos koponyatető feszülése azonban elviselhetetlenségig fokozódó fájdalmat is elő tud idézni. A rossz keringés, a gyulladás vagy a legtöbb fejfájást kiváltó más elváltozás is ezen burkok érzékeny idegrostjaira hatva idéz elő fájdalmat. Ehhez társul még gyakran a koponyatetőt vékonyan beborító izomrostok és inak feszültsége.

A fejfájások típusait durván 3 fő csoportba lehet osztani:

Testi eredetű okok

 • A fejfás igen gyakran folyadékhiány következménye: a napi átlagos folyadékbevitel legalább 1,5-2 liter, terhesség idején, hasmenés során, nyáron és fokozott verítékezésnél ennél még több szükséges (kb. 3 liter). Az alkohol és kávé fogyasztása ilyen esetben szigorúan tilos, mert mindegyik vízhajtó és tovább fokozza a folyadékveszteséget. Ha tehát fáj a fejünk, legjobb, ha először iszunk egy jókora adag friss vizet.
 • Ősszel és télen leggyakrabban megfázás, melléküreg-gyulladás állhat a háttérben. Ezek a láz, a nátha megszűnése után természetesen megszűnnek. Ha mégsem, akkor szinte biztos, hogy valamelyik melléküreg gyulladásával állunk szemben. Ilyenkor nem kell feltétlen gennyes váladék felhalmozódásra számítani, s rögtön annak leszívásától félni, hiszen ezeket a kis üregeket vékony nyálkahártya borítja, ami a fertőzés során ugyanúgy megduzzadhat, és feszítő fájdalmat okozhat, mint a többi légúti nyálkahártya. Tehát elegendő lehet a sósvizes orröblítés, és a váladékot elfolyósító gyógynövénykészítmények használata is. A nyálkahártyát kiszárító orrcseppek és orrspray-k használatával legyünk mindenképp óvatosak.
 • A következő leggyakoribb ok a vashiányos vérszegénység. Többnyire nőknél, gyerekeknél, teljesítmény sportolóknál és vegetáriusoknál jelenthet gondot. A fejfájás mellett feltűnő sápadtság, fáradékonyság, teljesítménycsökkenés, karikás szemek is felhívhatják rá a figyelmet. Mivel élelmiszerrel a vasraktárak csak igen lassan telíthetők fel, ilyenkor feltétlen érdemes vastartalmú gyógynövényoldatokat, természetes vaspótló szereket vagy vastablettát szedni legalább 2-3 hónapon át. Ha ez nem elég, akkor rövidebb injekciós kúrát is rendelhet az orvos. Érdemes feltétlen megnézni a vasfelszívódást is, ha más nem indokolja a hiányt – a gyomor és bélbetegségek jó része többek között vasfelszívódási zavart is előidéz.
 • Kevesen tudják, pedig rendkívül gyakran ez a fő ok: a rendszeres kávézás is fenn tud tartani krónikus fejfájást. Ehhez pedig nem is kell túl sokat inni, elég lehet reggel egy csésze enyhébb feketekávé is. Ennek nemcsak a vasfelszívódást rontó hatás lehet az oka, hanem az is, hogy irritálja a gyomor-, bélfalat, rontja az epeürülést, továbbá szűkíti az agyi ereket. Elhagyása 2-3 napon át tartó igen, heves fájdalmat tud előidézni, ám ha a kezdeti megvonási tüneteken túljut, 1 héten belül sokkal jobban fogja érezni magát. Ha élénkíteni szeretné magát, igyon inkább egy csésze zöldteát vagy vörös teát. Ha viszont a kávézás rituáléja hiányzik, ajánljuk a maláta- vagy cikóriakávét. (Az enyhe Nescaffe és a koffeinmentes kávé sem ajánlott.)
 • A rendszeres alkoholfogyasztás a kávézáshoz hasonló okok miatt idézhet elő gyakori fejfájást. A vörösbor magas hisztamintartalma az arra érzékenyeknél igen hamar heves fájdalmat tud kiváltani. (Ezzel kapcsolatosan annak, aki ebben érintett, ajánlom, hogy olvassa át a Hisztaminhorror és a Fatális utánzat 1., Fatális utánzat 2.című cikkeket.)
 • Mivel a nikotin összehúzza az ereket, a dohányzás komoly fájdalmat tud provokálni.
 • Allergiák és túlérzékenység is előidézhet heves, a nap során többször, rövid ideig tartó fejfájást. Ilyenkor a nagyobb mennyiségben felszívódó vagy felszabaduló hisztamin és szerotonin miatt jelentkezik értágulat és fejfájás. Nagyon sokszor teljesen rejtett marad a tünetekért felelős anyag, mert ha pl. adalékanyagról van szó, az a legkülönbözőbb ételekben előfordulhat, s ilyenkor igen nehéz tapasztalat és gondos odafigyelés mellett is rájönni a fejfájás okára. Allergiák és túlérzékenység is előidézhet heves, a nap során többször, rövid ideig tartó fejfájást. Ilyenkor a nagyobb mennyiségben felszívódó vagy felszabaduló hisztamin és szerotonin miatt jelentkezik értágulat és fejfájás. Nagyon sokszor teljesen rejtett marad a tünetekért felelős anyag, mert ha pl. adalékanyagról van szó, az a legkülönbözőbb ételekben előfordulhat, s ilyenkor igen nehéz tapasztalat és gondos odafigyelés mellett is rájönni a fejfájás okára. Ám szerencsére mindezt ma már ki lehet mutatni – akár székletből és vérből is. Ezzel kapcsolatban olvassa el az Ételről migrén? és a Hisztamintúlérzékenység című cikkeimet.
 • Nehézfémterhelés és salakanyag-felhalmozódás: Talán sokkal gyakrabban okoz fejfájást, mint ahogy gondoljuk. A salaktalanító kúrák – átmeneti tünetrosszabodás után! – ezeket a panaszokat gyakran már 1-2 hét után megoldják. A salakanyagok ilyenkor származhatnak a levegőből (pl. ólom és más kipufogógáz alkotók), az italunkból (főleg a szénsavas és dobozos üdítőkből, a szennyezett ivóvízből…), az ételünkből (tartósítók, szennyezések, permetszerek, műtrágyák), kozmetikumokból, stb. De talán még ennél is jelentősebb a bélrendszerben keletkező nagymennyiségű erjedési és rothadási termék, ami szinte azonnal felszívódik, elárasztja a szöveteket, és évek során felhalmozódik, lerakódik a sejtközötti térben vagy épp a sejtekben. Ezért az emésztőrendszer működésének rendezése, megtisztítása nagyon sok makacs fejfájást megoldhat.

Mi okozhatja még?

 • Magas vagy túl alacsony vérnyomás
 • Gerinceredetű problémák: tartászavarok, elcsúszott csigolyák, lúdtalp
 • Gyenge vagy rossz látás
 • Vese-, mellékvese és pajzsmirigybetegség
 • Krónikus székrekedés, gyomorbetegség, epebetegség
 • Daganatok: a krónikus fejfájás 1,5 %-ában áll ez a háttérben, meleg hatására felerősödnek
 • Rossz fogak, más gyulladásos gócok
 • Krónikus arc és homloküreg-gyulladás
 • Menstruációs problémákhoz (PMS) vagy klimaktériumhoz társuló fejfájás
 • Légköri nyomásváltozás: frontok
 • Állandó és intenzív zaj- és fényártalom
 • Kemikáliák: festékek, hígítók, gázok
 • Alvászavarok, rossz alvás, kevés alvás, az alvás és ébrenlét ciklus zavara
 • A hát-és tarkóizom görcsös feszülése – tartászavarok, rossz fekhely, stressz miatt
 • Fejsérülések
 • Hosszú haj – a hajszála súlya a fejen található bőrt és izmokat húzzák, és ez feszülést idéz elő
 • Gyógyszerek: altatók, fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók és más hormonok

Feszültség okozta fejfájás

Ennek hátterében semmilyen testi elváltozás, hibás reakció nem áll, a nagy szellemi és lelki megterhelés, stressz váltja ki. Azok, akiknél a fejfájás ezen fajtája szokott előfordulni, általában igen szorgalmas, igyekvő, rendkívül lelkiismeretes, gondos, precíz emberek. Igen fontos számukra a megfelelő teljesítmény, s ezért magukat és környezetüket nagy elvárások elé állítják. Valószínűleg a tarkó-és fejizmok görcsös megfeszülése mellett az agyi vérkeringés csökkenése is részt vesz a fájdalom kiváltásában. A fájdalom tompa, nyomójellegű, s nincs olyan hely, ahol kimondottan intenzív lenne, a tarkótájról indul, s szétterül az egész fejen, néha fél óra alatt megszűnik, máskor akár napokig is eltarthat.

Migrénes fejfájás

A világ népességének 10-15%-a szenved migrénben, vannak, akiknél évente 1-2-szer fordul elő, másoknál viszont akár heti vagy havi rendszerességgel jelentkezik. Valószínűleg az agy túlzott ingerlékenysége álla a háttérben. Attól függően, hogy melyik agyterület érintett leginkább, alakulnak ki a jellegzetes kísérő tünetek (émelygés, hányinger, szédülés, hányás, hasmenés, zsibbadás, fényérzékenység…). Mivel az egyes rohamok olyan erősségűek, hogy szinte teljesen ledöntik az érintettet a lábáról, vannak, akik a gyakori fájdalom miatt akár munkaképtelenné is válhatnak.

Általános fájdalomcsillapító tippek

A kiváltó októl függetlenül számos olyan egyszerű praktika létezik, amellyel enyhíthet panaszain:

 • Igyon sok folyadékot: szénsavmentes ásványvizet, relaxáló gyógyteát (levendula, orbáncfű, citromfű).
 • Aludjon sokat, feküdjön le korábban több napon át.
 • Szokjon le a kávézásról, dohányzásról, s alkoholt se igyon csak nagyon ritkán keveset.
 • Mozogjon minden nap – lehetőleg friss levegőn.
 • Menjen el masszázsra – legjobbak a relaxáló illóolajos, akupresszúrás és intenzív nyak-, váll-, hátmasszázs.
 • Végezzen lazító és nyújtó gyakorlatokat, jógázzon, thai chizzen…
 • Ne nézzen vagy csak igen ritkán rövid ideig TV-t.
 • Csökkentse a környezetében a zaj-és fényterhelést.
 • Végezzen rendszeresen salaktalanító kúrákat, napokat.
 • Hozza rendbe emésztését – gondoskodjon a rendszeres székletürítésről, igyon emésztésserkentő gyógyteákat (gyermekláncfű, borsmenta, katáng, tárnics, ziliz…). Kérjen egy 10-12 alkalmas kolon-hidroterápiás kúrát.
 • Menjen rendszeresen szaunába vagy infraszaunába, mindkettő igen hatékony salaktalanító és lazító módszer. Ha túl magas vagy ingadozó a vérnyomása, kérje orvosa véleményét.
 • Relaxáljon – vegyen esténként egy kellemes lazító illóolajos fürdőt, hallgasson kellemes nyugtató zenét és meditáljon, tanulja meg az autogén tréninget.
 • Ne szedjen be kombinált fájdalomcsillapítókat – főleg ne rendszeresen és többször is egy nap.
 • Ellenőriztesse a vérnyomást és vércukrát – mindegyiket állítassa be, ha magasabb lenne a megengedettnél. (az alacsony vércukorszint – pl. kihagyott étkezésekkor – is gyakran oka a fejfájásnak, ezért gondoskodjon rendszeres étkezésről).
 • Ne igyon szénsavas, dobozos italokat – inkább tiszta vizet, gyógyteákat és zöldteát válasszon szomjoltóként.
 • Ügyeljen a fekhelyére – rengeteg probléma már azzal megoldódik, ha egészséges testhelyzetben fekszik éjszaka, ezért cserélje ki rossz párnáját és ágybetétét, ha az nem biztosít megfelelő testtartást éjszakára.

Érdekes adatok

 • 1 év alatt 2-4 kg szilárd szennyeződést lélegzünk be
 • 1 év alatt 54,5 kg adalékanyagot fogyasztunk el
 • 1 év alatt 4,5 kg rovar/gyomirtót fogyasztunk el
 • 1 év alatt 8 kg szilárd szennyeződést eszünk meg
 • 1 év alatt több kg nitrát, hormon és antibiotikum jut be a szervezetünkbe

Mit tehetünk még?

 • A leggyakrabban bevált természetes módszerek: a gyógynövények közül a legközismertebb talán a macskagyökér, amely szorongás, feszültségoldó hatásának köszönhetően enyhítheti a fejfájást. A friss macskagyökeret, de magát a zöld növényt is előbb egy üveggel sodorja, nyomja szét, majd tegye egy tiszta lenkendőre, és borogatásként helyezze a homlokára, vagy a tarkótájra.
 • Hasonlóan jó hatású lehet a martilapu levél, amelyet szintén előzetes sodrás után a levél fonákjával helyezzen fel a fájdalmas területre, de bedörzsölheti a tarkó vagy homloktájat majoránna olajjal is, ez biztos nagyon hamar és gyorsan segíteni fog a fájdalom enyhítésében.
 • A levendula- és citromfűolaj nemcsak illóolajként, aromamécsesbe, hanem fürdővízhez is adható és egy 20 – 30 perces langyos, kellemes fürdő után jelentősen oldja a feszültséget és a fejfájást is.  1 teáskanál friss levendulaolajat és 1 teáskanál citromfűolajat öntsön a fürdővízhez, esetleg közben kortyolgasson el egy csésze mézes citromfű teát.
 • Egyeseknek a fejfájás kezdetén egy szép friss alma elfogyasztása is jelentősen enyhíti a fejfájását.
 • Kitűnő fájdalomcsillapító hatása van a burgonyának. Hámozzon meg egy szép, nagy, nyers burgonyát, vágja szét vékony szeletekre és helyezze fel pakolásként a halántéktájra vagy a homlokra.
 • Jól bevált a torma is. Reszeljen le egy friss tormát, tegye rá egy kendőre, és a borogatást helyezze a homlokára vagy az adott fájdalmas helyre. Meg fog lepődni, hogy milyen hamar jelentkezni fog a kívánt hatás.
 • A jól ismert kínai masszázstechnika, az akupresszúra nagyon könnyen elsajátítható és mindenki által alkalmazható módszer, nagyon jól bevált például fejfájások enyhítésében, csillapításában is. Javasoljuk, hogy például homloktáji fejfájás esetén az orrgyök fölött, a szemgödör előtt hüvelyk-és mutató ujjával szorítsa össze a szemzug vagy a szemgyök jobb és bal felét, majd lassan, fokozatosan eressze fel ujjait, és újra erősítse a szorítást. Ugyanezt elvégezheti a halántéktájon, illetve a tarkótájon, a csecsnyúlványok alatt is.
 • Nagyon jól bevált az akupunktúra is – s már nem kell feltétlen tűszúrással járnia, hiszen lézerrel vagy elektro-akupunktúrás készülékkel fájdalommentesen is lehet stimulálni a kezelésre szoruló pontokat.
 • Makacs, krónikus visszatérő fejfájásra hajlamos betegeknek javasoljuk, hogy keressenek föl egy jó homeopatát. A homeopátiás alkati szer csökkentheti a fejfájás előfordulási gyakoriságát és erősségét.
 • Menjen el egy jól képzett kiropraktőrhöz vagy manuálterapeutához, hogy felmérje, nincs-e kisebb csigolyablokk valahol, aminek oldásával enyhíthető vagy akár meg is szűnhet a fejfájása.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:27+00:00 2013-11-05|Categories: Fájdalomcsillapítás|