create counter

Gerincpanaszok homeopátiás kezelése

Főoldal/Homeopátiás kezelés, Ízületi panaszok/Gerincpanaszok homeopátiás kezelése

Gerincpanaszok homeopátiás kezelése

A gerinc eltérései miatt kialakult panaszok nemcsak gyógyszerekkel, fizioterápiával, tornával és akupunktúrával, hanem homeopátiás szerekkel is jól kezelhetők. A tünetektől függően más és más szer adása jön szóba, ezért érdemes nagyon gondosan kiértékelni a panaszokat. Lássuk, mikor mit érdemes kipróbálni?

Mi jó nyak-és fejfájásra?

Belladonna: hirtelen jelentkező heves, vándorló és pulzáló fájdalmak jellemzőek a nyaki területen és a fejen – elsősorban a homlok, halánték és tarkó tájékán. A fájdalom főleg baloldalon erős. A kiváltó ok legtöbbször huzat, megfázás. A beteg többnyire tompult, bágyadt, aluszékony.

Rontja a tünetet: huzat, hideg, érintés, fény, zaj, fekvő helyzet,

Enyhíti a tünetet: nyomás a fájdalmas részre, fej hátra hajtása, félig ülő helyzet

 

Cimicifuga: szédülés, erős tarkótáji fájdalom, feszes, görcsös és merev nyak-és hátizmok, migrénszerű fejfájás. Jelentős időjárás érzékenység is jellemző. A beteg igen tompult, depresszív, szorong, és mindenféle esetleges bajtól való félelmek kínozzák.

Rontja a tünetet: nedves, hideg időjárás, menzesz körüli időszak (minél erősebb a vérzés, annál erősebbek a fájdalmak!)

Enyhíti a tünetet: meleg, evés

 

Lachnantes tinctoria: A nyak nagyon merev, a ficamodásra emlékeztető fájdalmak a mozgástól fokozódnak, még a fejbőr is fájdalmas, a tarkótájon és a vállak területén a beteg hideget érez, és mégis erősen verítékezik. A panaszok főleg jobb oldalon erősek, a beteg úgy érzi, mintha megnőtt volna a feje fájdalom közben.

Rontja a tünetet: nesz, zaj,

Enyhíti a tünetet: nyugalom, pihenés

 

Gelsemium: erős izommerevség és tompa tarkótáji fájdalom jellemző. Az izomzat testszerte igen gyenge, erőtlen. A beteg nagyon fáradt, tompult, bágyadt, a legkisebb mozgás is kimeríti, gerince nyomásra érzékeny.

Rontja a tünetet: mozgás, rázkódás, nedves hideg idő, vihar, köd, rossz hírek,

Enyhíti a tünetet: friss levegő, előrehajlás, ödémák kiürülése, élénkítő szerek

 

 

Mi segít a lumbágón és ischiason?

Aesculus hippocastanum: vándorló, mély fájdalmak az ágyéki és keresztcsonti részen, melyek a csípő felé sugároznak ki főleg. A lábak gyengék, alig tartják meg a beteget, járáskor a bokák akár ki is fordulhatnak. A beteg úgy érzi, hogy megduzzadtak a lábai.

Rontja a tünetet: reggeli felkelés, járás, állás, előre hajlás, mozgás minden formája

Enyhíti a tünetet: nyugalom, masszázs

 

 

Bryonina cretica: szúró, hasogató fájdalom, erős izomfeszesség/merevség jellemző, a panaszok túlterhelésre alakulnak ki legtöbbször. Az érintett nagyon ingerült, szédülhet, és görcsös fejfájása is lehet.

Rontja a tünetet: mozgás, meleg, időjárás változás, túlterhelés (meg/felemelés),

Enyhíti a tünetet: nyugalom, a fájdalmas területre gyakorolt tompa és nagy felületű nyomás, a fájdalmas oldalra fekvés, hideg pakolás.

 

Colocynthis: hasogató fájdalom, hullámokban akár zsibbadás, érzészavar is felléphet a főleg baloldalon jelentkező fájdalmakkal, az idegek lefutása mentén nyomásérzékenység jellemző. Az izmok merevek, a derék nem hajlik. A panaszokat gyakran harag, felháborodás, sértettség váltja ki, vagy rontja. A páciens rendkívül ingerlékeny.

Rontja a tünetet: ülő életforma, mozgás, rázkódás, meleg, időjárás változás

Enyhíti a tünetet: nyugalom, a fájdalmas területre gyakorolt tompa és nagy felületű nyomás, meleg, előrehajtott fejjel összegörnyedve fekvés.

 

Gnaphalium: az erős zsibbadással és érzészavarokkal, érzéskieséssel járó lumboischialgia szere. A fájdalmak a vádliba és a lábakba is kisugároznak, és a zsibbadásérzéssel váltakozva jelennek meg erősebb-enyhébb formában.

Rontja a tünetet: reggeli felkelés, járás, állás, mozgás minden formája

Enyhíti a tünetet: nyugalom, masszázs, a lábak és a comb felhúzása a hashoz

 

Kalium jodatum: heves, izomgörccsel járó derékfájdalom, mely lefelé sugárzik és hangyamászás érzettel, zsibbadással jár – főleg üléskor. A csípőbe kisugárzó fájdalom sántítást eredményez.

Rontja a tünetet: nyugalom, meleg, a fájdalmas részre fekvés, éjjel – emiatt nem is tud szinte ágyban maradni

Enyhíti a tünetet: enyhe mozgás, gyengéd masszázs

 

Magnesium phosphoricum: hirtelen fellépő heves, izomgörccsel járó derékfájdalom, mely lefelé sugárzik, és főleg a jobboldalt érinti. Az izmok általánosságban is gyengék és görcsre hajlamosak, a beteg pedig nyugtalan, folyton panaszkodik, és nem tud aludni a fájdalmak miatt.

Rontja a tünetet: mozgás, rázkódás, hideg, éjjel

Enyhíti a tünetet: meleg, nyugalom, masszázs, dörzsölés, előre görnyedés

 

Nux vomica: erős égő fájdalom a deréktájon, keresztcsontnál, akkor tud csak a beteg az ágyban megfordulni, ha előtte felült – különben olyan érzése van, mintha el akarna törni a dereka. A fájdalom üléskor rosszabb, a lábak felé is kisugárzik, éjszaka erősödik. A páciens igen ingerlékeny, rosszkedvű, nehéz a kedvére tenni.

Rontja a tünetet: meg/átázás, megfázás, huzat, hideg, mozgás, zaj, mindenfajta megterhelés, élénkítő szerek

Enyhíti a tünetet: meleg, pihenés, alvás

 

Plumbum: erős zsibbadással és érzészavarokkal, érzéskieséssel járó fájdalom jellemzi, mely villámként hasít bele a derékba. A lábak elgyengülnek, a beteg a fájdalomtól és a gyengeségtől botladozik. Levert, erőtlen, depresszióra hajlamos, nehezen tud koncentrálni, rossz az emlékezete.

Rontja a tünetet: reggeli felkelés, járás, állás, mozgás minden formája

Enyhíti a tünetet: nyugalom, masszázs, a lábak és a comb felhúzása a hashoz

 

Rhus toxicodendron: erős fizikai megterhelés, rándulás vagy megázás és megfázás következtében alakul ki a lumbágó. A gerinc merev, semennyit sem lehet hajlítani. A beteg nagyon nyugtalan, állandóan forgolódik, helyezkedik, nagyon szorong, aggodalmaskodik.

Rontja a tünetet: mozgás, rázkódás, ülés, hideg és nedvesség

Enyhíti a tünetet: meleg, masszázs

 

Tellurium: igen nagy érzékenységgel járó fájdalom a deréktájon (és a nyaki szakaszon is esetleg). A térdbe is kisugárzik a fájdalom, az inak ott feszesek, ezért nem hajlik a térd.

Rontja a tünetet: a gerinc érintése, köhögés, tüsszentés, mindenfajta kisebb rázkódás, mozgás, a fájdalmas oldalra fekvés,

Enyhíti a tünetet: nyugalom, masszázs

 

Mikor és mennyit szedjünk?

Ezt leghelyesebb, ha az orvos mondja meg, de általánosságban a következőket lehet mondani:

  • Minél hevesebbek a fájdalmak, annál gyakrabban – akár óránként is – ismételhetők a szerek.
  • Általában napi 3-4-szeri szedést szoktunk ajánlani.
  • Minél frissebb a tünet, annál alacsonyabb potenciál javasolt (pl. D6 v. C6), minél régebb óta áll fenn a fájdalom, annál magasabb potenciál segíthet (pl. D12 v. C30).
  • A szedési időtartam: csak addig, amíg a panasz nem enyhül, utána abba kell hagyni.
  • Ha nem javul 1-2 napon belül sem a fájdalom, akkor más szerre és más kezelésekre (pl. neurálterápia, akupunktúra…) is szükség lehet.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T08:51:53+00:00 2013-11-05|Categories: Homeopátiás kezelés, Ízületi panaszok|Tags: , , , , |