create counter

Gyógyítható-e a Lyme-kór?

Főoldal/Orvos válaszol/Gyógyítható-e a Lyme-kór?

Gyógyítható-e a Lyme-kór?

Sokat járunk erdőben, és gyakran szedünk ki egymás bőréből kullancsot. A védőoltást nem szívesen adatnám be magamnak, de azt sem akarom, hogy esetleg maradandó bajunk legyen. Gyógyítható-e a kullancs-csípés okozta Lyme-kór?

Igen, teljesen meggyógyítható ez a betegség. Ám fontos tudni az is:

Az európai kullancsok minden tizedik példánya fertőzött Borrelia burgdorferi baktériummal, a Lyme-kór kórokozójával. Miután a kullancs csípése teljesen fájdalmatlan, nehezen vehető észre, csak a nagyon gondos, napi szemlével sikerülhet, és akkor azonnal eltávolítani. Ha 24 órán belül ez megtörténik, sokkal kevesebb az esély a betegségre, még fertőzött kullancs esetén is. Ha nem vettük észre a kullancsot, és az „dolga-végzetten” kipotyogott a bőrünkből, először „nyári influenza” tünetei léphetnek fel: mérsékelt lázzal, izomfájdalmakkal, nyirokcsomó-duzzanattal, enyhe fejfájással, torokfájdalommal. Ezek lehetnek olyan intenzív tünetek, hogy a beteget orvoshoz irányítják, de lehetnek alig észrevehetően enyhe jelenségek is, a szervezet általános erőnlététől, megfelelő védekezőképességétől függően.

A betegségre egyetlen biztos tünet a Lyme-folt: a körkörösen terjedő, kokárda-szerű bőrgyulladás, néha fáj, vagy viszket, rendszerint csak 1-2 cm-re növekszik, de lehet nagyobb és többszörös is, néha alig látható, leginkább csak meleg hatására tűnik fel (pl. meleg fürdő után). Ez a Lyme-kokárda úgy néz ki, hogy a közepén van egy kis csomó, ezután egy épnek látszó bőrsáv jön, ezt növekvő bőrpír szegélyezi. Sajnos az esetek mintegy felében a páciensek nem veszik észre, vagy nem is alakul ki jellegzetes bőrgyulladás.

Ha a kórokozó akadálytalanul halad át a bőrön, négy-hat hét alatt fokozatosan kialakulnak a rendkívül szerteágazó tünetek, amelyek alapján nehéz a diagnózis megállapítása, mert a sokféle panasz közt nehéz eligazodni. Előbb-utóbb valamelyik szakember ráhibázik a kórra. A beteg meg tudja saját magának a szenvedéseket takarítani, ha gondos önmegfigyelést végez. A hosszabban fennálló panaszok szinte egymásba folynak, összeérnek.

  • Gyakori tünet az ízületi gyulladás. Leggyakrabban egy nagyobb ízület érintett, de itt is lehetnek eltérések ettől. Ehhez társulhat izom-, ín, vagy kötőszöveti gyulladás.
  • A bőrön előfordulhatnak különböző sorvadásos, heges, elszíneződött gyulladások is, a bőrgyógyászok aránylag könnyebben diagnosztizálnak ezekből, hiszen jól látható jelenségekről van szó. Ritkábban fordul elő szívbetegség: ritmuszavarok, gyulladás.
  • Az idegrendszer érintettsége sokrétű, néha a fertőzés korai szakában jelentkezik. Legismertebb forma az arcideg-gyulladás, amelyet egyoldali arcideg-bénulás kísér. Nagyon ijesztő, de teljesen gyógyítható. Sokszor az idegrendszeri tünetek megtévesztően hasonlítanak más súlyosabb lefolyású kórképekre, és az is gyakori, hogy a páciens betegségtől való rettegése félreviheti a diagnózist. Közben a beteg szenved, sorvad, szellemi képességei, emlékezete hanyatlik.

Mi segíti a diagnózist? Mindenképpen a laboratóriumi vizsgálat, amelyet az orvos ír elő, ha a tünetek alapján felmerül, hogy keresni kell a Borrelia burgdorferi ellenanyagait a vérben.

Mi vezet a gyógyuláshoz?  Hosszantartó, esetleg megismételt, kombinált antibiotikus és immunerősítő terápia. Nagyon fontos az egészséges táplálkozás, a nagy dózisú vitamin-és ásványi anyagbevitel. Immunrendszere erősítésére használjon pl. lapacho teát, kasvirágot, macskakarmot és ginzengféléketkúraszerűen váltva. Ezek a kialakult betegség esetén is ajánlhatók, de a megelőzést is segítik.

Kérem, ne rettegjen ettől a betegségtől, legfontosabb a stabil immunrendszer és a gondos önmegfigyelés.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:33+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|