create counter

Gyógyító saját vér

Főoldal/Orvos válaszol/Gyógyító saját vér

Gyógyító saját vér

Régebben, még gyerekkoromban többször kaptam a körzeti orvosunktól sajátvér injekciókat, amikor túl gyakran voltam beteg. Ettől aztán huzamosabb ideig jobban voltam. Mostanában nem igen lehet hallani a falunkban akkoriban eléggé elterjedt kezelésekről. Pedig szívesebben választanám az antibiotikumok helyett. Ön szerint van-e valóban hatása a kezelésnek?

A sajátvér terápia (SVT) néhány évtizeddel ezelőtt még hazánkban is ismeretes és gyakorta használt eljárás volt. Azonban a modern gyógymódoknak köszönhetően, amelyek minden áron gyorsan látható eredményeket követelnek (antibiotikumok, szteroidok), feledésbe merült.

G. Bier 1905-ben számol be először a SVT-ról csonttörések gyors gyógyulásával kapcsolatban szerzett megfigyeléseiről, majd 1930-ban látott napvilágot Nourney egyik sajátvér kezelésről szóló írása, melyet számos közlemény követett. Noha a módszer hatásmechanizmusa még ma sem teljesen tisztázott, a tapasztalati gyógyászat szerint az egyik leghatásosabb immunstimulálónak számít.

Az immunrendszer zavarából eredő betegségek kezelése még most is kevéssé mondható eredményesnek. Ez nemcsak a hézagos ismereteknek köszönhető, hanem annak is, hogy a “gyógymódok” jó része tévutakon jár, és izoláltan, csak egyes alkotók pótlásával kívánja egy bonyolult komplexum zavarát rendezni.

A SVT-t szokás aktív “biomoduláló szignálnak” is nevezni, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára – annak aktuális állapotáról – az immunrendszer egészét aktiváló információkat közöl. Tekintve, hogy a SVT során nem idegen, hanem saját anyagot adunk vissza, a módszer (kellő sterilitás mellett) gyakorlatilag teljesen veszélytelen.

  • Önálló SVT – a vénából levett vért a farizomba vagy bőr alá adjuk vissza.
  • Kombinált SVT: különféle gyógynövényekkel, szervkivonatokkal kombinálva is jól bevált immunmoduláló módszer.
  • Oxigénnel dúsított SVT (ózonterápia, HOT) – elsősorban a szövetek és az érfal koleszterinraktárait mobilizálja; ezáltal a vérzsírértékeket normalizálja, és az erek átjárhatóságát javítja. Elsősorban érbetegek kezelésére javallható eljárás. Hazánkban csak igen kevés helyen elérhető módszer, leginkább daganatos betegeknél immunerősítésre alkalmazzák (HOT-ra bejelentkezni a 318-0320-as számon lehet.)
  • Homeopátiás SVT: A sajátvérből homeopátiás eljárással cseppek is előállíthatók. Elsősorban immungyenge gyermekek kezelésére fejlesztette ki Imhauser.

Mikor ajánlott? Allergiák, bőrgennyedések (akné, furunkulusok), ekcémák, pszoriázis, krónikus felső légúti fertőzések, asztma, daganatok utókezelése, egyéb immunbetegségek, pl. reumás ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére.

Természetesen itt is csak a kúraszerű és egyénre szabott terápiás program segíthet, egy-két injekció nem hoz eredményt. Kár, hogy csak nagyon kevesen alkalmazzák, mert a hozzáértők kezében valóban hatásos komplementer módszer, különösen télen, nátha és herpesz-szezon idején.

Remélem, kérdésére megkapta a kívánt választ.

Üdvözlettel:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T09:43:51+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: , , |