create counter

Ha fogytán az életerő

Főoldal/Kimerültség/Ha fogytán az életerő

Ha fogytán az életerő

Mennyire kimerült, fenyegeti-e Önt is a kiégés? 

A következő 26 kérdésre adott válaszból kiderülhet, hogy mennyire érinti Ön a burnout (kimerültség, kiégés) problémakör. A kérdések a leggyakoribb kimerültség/kiégés tüneteket, érzéseket érintik.

0-5-ig értékelje, súlyozza az egyes kérdéseket, amelyek igazak Önre!

A 0 pont azt jelenti, hogy egyáltalán nem igaz Önre, 1 pontot adjon arra, ami kevésbé, 2-őt arra, ami kicsit igaz, 3-at, ami általában igaz, 4-et, ami gyakran jellemző és 5-öt arra, ami teljesen igaz Önre.

1. Gyakran felteszi magának a kérdést, hogy „Mi értelme ennek?” vagy hogy „Miért kellett ennek történnie velem”? „Mi értelme az életemnek”?”
2. Gyakran érzi úgy, hogy minden erőbevetése dacára szinte semmit vagy csak nagyon keveset ér el?
3. Nehezére esik rendesen koncentrálni?
4. Úgy érzi, hogy kifogyott a kreatív ötletekből és újszerű gondolatokból?
5. Gyakran érzi úgy, hogy „túl sok ez már nekem”?
6. Nem bízik már igazán magában?
7. Elvesztette minden reményét, és nem hisz már benne, hogy valami pozitív dolog történhet Önnel vagy valami jót képes még elérni?
8. Gyakran lehangolt vagy depressziós?
9. Ingerlékeny vagy gyakran ideges?
10. Alig van már öröme abban, amit csinál?
11. Kimerültnek, kiüresedettnek, esetleg kiégettnek is érzi magát?
12. Hamar elfárad, csökkent a teherbírása?
13. Reggelente kimerülten ébred?
14. Gyakran van édességéhsége?
15. Gyakran kínozzák gyomor- és emésztési panaszok vagy hátfájás?
16. Vannak alvászavarai?
17. Szexuális vágya csökkent?
18. Szinte állandóan feszültnek érzi magát?
19. Gyakran kínozza fejfájás?
20. Visszavonult a baráti-és ismerősi köréből?
21. Feladta a hobbiját?
22. Hajlamos elhanyagolni magát?
23. Nem tud semmi újba belekezdeni?
24. Gyakrabban nyúl alkoholhoz, hogy el tudjon lazulni?
25. Szed stimuláló-és hangulatjavító szereket, hogy munkahelyi és családi kötelezettségeinek eleget tudjon tenni?
26. Úgy érzi, hogy egyre inkább megerőlteti magát, mégis mind kevesebb dolog sikerül?

A burnout teszt kiértékelése
Maximum 130 pontot tud elérni!

Ha 40-50 pontja van, akkor veszélyeztetettnek, burnout-ra hajlamosnak tekinthető. Amennyiben nem változtat, akkor elég hamar kimerültségbe, majd burnoutba és akár depresszióba is belecsúszhat.

Ha több, mint 50 pontja van, akkor érdemes lenne mielőbb felkeresnie egy orvost és pszichológust/pszichoterapeutát vagy coatch-ot, hogy tüneteit tisztázzák, és mielőbb megtalálja a kiutat. Ne várja meg, míg annyira leromlik az állapota, hogy már antidepresszánsokat kell szedni vagy akár pszichiátria kezelésre szorul!

A kimerültség, fáradtság oka lehet a nagy megterhelésen, stresszen túl többek között:

 1. vitamin-, ásvány-, nyomelemhiány
 2. tartós felszívódási zavar
 3. emésztési zavarok: bélgyulladás, gyomor-bélműtét, baktériumflóra-zavar, emésztőenzimhiány, epe-, hasnyálmirigyműtét utáni állapot
 4. krónikus betegségek, gyulladások
 5. táplálékintoleranciák
 6. daganatok
 7. májgyengeség, májbetegség
 8. hormonális eltérések, elsősorban pajzsmirigy funkciózavar
 9. oxigénhiány – szív-és érrendszeri problémák és tüdőbetegség miatt
 10. vérszegénység
 11. alvászavarok, légzési apnoe
 12. elhízás…

Burnout tünetek

A burnout kedvetlenség, ingerlékenység, sikertelenség, általános érdektelenség és közöny, permanens fáradtság, alvászavarok, koncentrációs zavarok, feledékenység, hangulati hullámzások, lehangoltság és sokféle testi tünet formájában jelenik meg. Ilyenek például a fejfájás, gyomor-, bélpanaszok, szívritmuszavarok, ingadozó vérnyomás és vércukor, alvászavar…

Tipikus burnout jel, amikor valaki visszahúzódik a csigaházba, kerüli a társaságot, nem megy a barátai közé sem, nem szívesen vesz részt nagyobb családi rendezvényeken. Inkább izolálódik, leredukálja vagy megszakítja a kapcsolatait, sőt kerül minden olyan helyet, ahol több ember fordul elő.

A burnout olyanszellemi, testi és lelki kimerültség, ami hónapok alatt alattomosan alakul ki. Hasonlít az elem kimerüléséhez. A tartós és intenzív használattól elfogy az éltető erő.

Mindez teljesen normális, érthető élettani jelenség, hiszen extrém szellemi, lelki és fizikai megterheléssel könnyen kimerülnek még az erőtartalékok is. A pihenés és a feltöltekezéssel járó szabadság hatalmas segítséget nyújtanak a burnout megelőzésében. Ám aki már kiégett, azon a legdrágább és legszebb helyen töltött szabadság sem segít, és nem elég a sok alvás, kevesebb munka sem…

A kimerültség és a burnout nagyon komoly figyelmeztető jel, valamit mondani akar!

Ha még nem égett ki teljesen, de erősen megcsappant az ereje, akkor nincs mese, valamit radikálisan meg kell változtatnia az életében.

Amikor az az érzése, hogy az életét nem tudja már kontrollálni, és hiába töri magát, a munkájában egyre kevesebbet ér el, vagy amit meg kell tennie, egyre inkább nehezére esik, legfőbb ideje, hogy az eddigi túl magasra rakott mércét lejjebb tegye, és a magával ill. másokkal szembeni túlzott elvárásokat racionalizálja. Ha ez elmarad, akkor belecsúszik a lefelé vezető megállíthatatlan burnout spirálba, és a végén a teljes lelki és testi összeomlás várja.

Ezen kívül ellenőriznie kell, hogy élete folyása a valós szükségleteinek valóban megfelel-e, vagy fontos alapszükségleteket teljesen figyelmen kívül hagy.

Ha fáradékonysága nem teljesen indokolható vagy már több pihenéssel és alvással sem korrigálható, akkor okvetlen forduljon orvoshoz. Derítsék ki, nincs-e bármilyen testi ok a tünetek mögött, s ha ez kizárt, akkor érdemes az életvezetéséhez, lelki életéhez megfelelő tanácsokat adni tudó szakembert is felkeresnie.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:32+00:00 2013-11-04|Categories: Kimerültség|Tags: , , |