create counter

Ha a máj bajban van

Ha a máj bajban van

A hepatitis elleni védőoltások divatját éljük. Egyre többet hallunk a fertőző májgyulladásról és arról, hogy némelyik közülük akár egész életre is kiható szövődményekkel, az élettartam rövidülésével járhat. Lássuk milyen vírusok és pontosan mit is okozhatnak.

Szervezetünk fő méregtelenítő szerve a máj. Napjainkban egyre többet beszélnek a máj fertőzéses eredetű gyulladásos megbetegedéseiről, összefoglaló nevükön a hepatitisekről.

A májgyulladást okozó különféle vírusokat felépítésük, terjedési módjuk, az általuk kiváltott betegség súlyossága és lefolyása alapján csoportosítjuk. A leggyakrabb, Magyarországon is előforduló fajták a hepatitis A, hepatitis B, illetve a hepatitis C vírus.

Az általános tünetek gyengeség, levertség, láz, sárgásan elszíneződött bőr illetve szem, sötét („sörbarna”) vizelet, stb. megjelenésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A diagnózist, vagyis azt, hogy melyik kórokozó okozta a fertőzést, vérmintából, szerológiai vizsgálattal lehet felállítani.

Hepatitis A vírus ( HAV)

Magyarországon ez a hepatitis vírus okoz leggyakrabban megbetegedést. A vírus a szennyezett vízzel vagy nem megfelelően megmosott gyümölccsel, zöldséggel terjed. Elsősorban a rossz szociális körülmények között élőket fenyegeti. Gyermekekben gyakran tünetszegényen vagy nem specifikus fertőzés formájában zajlik le, és emiatt csak ritkán diagnosztizálják. Felnőttekben egy pár hetes általános gyengeséggel, rossz közérzettel, esetleg sárgasággal jár. A beteg 2-6 hétig fertőz, ebben az időszakban szoros orvosi, néha kórházi felügyelet elengedhetetlen. Ez a vírus nem okoz krónikus májgyulladást, tehát a pár hetes betegség után teljesen meggyógyulhatunk. Aki egyszer átesett a betegségen egy életre szóló védettséget szerez.

A hepatitis A vírus ellenes oltást csak azoknak ajánlatos beadatni maguknak, akik olyan országokba utaznak, ahol a higiéniás körülmények  nem  megfelelőek, pl. Egyiptom, India, Kínai vagy más távol-keleti országok.

Hepatitis B

Az A vírussal szemben a hepatitis B vírus csak közvetlenül vérrel illetve fertőzött testnedvekkel terjed. A betegség lefolyása kezdetben hasonló az A vírus által okozott fertőzéshez, azonban az esetek egy részében a szervezet nem tudja legyőzni a kórokozót, ekkor krónikus májgyulladás alakul ki. Ez az elhúzódó megbetegedés súlyos, maradandó májkárosodást, májzsugort néha májtumort is okozhat. Előfordulhat az is, hogy egyesek tünetmentesen hordozzák magukban a vírust. Mivel kezelése mind a mai napig nem megoldott, ezért a legjobb megelőzni a fertőzést. Ennek érdekében ma Magyarországon az összes vérkészítményt szigorúan ellenőrzik.  A megelőzést szolgálja az is, hogy 14 éves kor alatt mindenki számára kötelezővé tették a hepatitis B vírus elleni védőoltást, de bárki megkaphatja az oltást, ha háziorvosánál jelentkezik. Magyarország a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) felmérése szerint a Hepatitis B vírussal alacsonyan fertőzött országok körébe tartozik.

Hepatitis C

Ez a vírus sokban hasonlít a B vírusra. Szintén vérrel és ritkábban testnedvekkel (szexuális úton) terjed, azonban fertőződés esetén lényegesen gyakrabban alakul ki elhúzódó betegség és maradandó májkárosodás, májzsugor. A maradandó májkárosodás az esetek egy részében a máj daganatos elfajulásába is torkolhat. Az, hogy kiben alakulnak ki ezek a súlyos kórképek, nagyban függ a beteg életkorától, immunrendszerének általános állapotától és attól, hogy milyen más májkárosító tényezők állnak fent egyidejűleg, mint például az alkoholfogyasztás.  A másik fontos különbség, hogy az orvostudomány máig sem rendelkezik hatékony védőoltással a hepatitis C vírus ellen. A legjobb védekezési lehetőség a fertőzött vérkészítmények kiszűrése, illetve a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos általános óvintézkedések.

Ma már léteznek olyan gyógyszerek, melyekkel a vírusok szervezeten belüli terjedését, az akut fertőzés súlyosságát, és ami a legfontosabb a máj elhúzódó lefolyású, krónikus gyulladását kezelhetjük. Az egyik ilyen szer az alfa interferon, mellyel bíztató eredményeket értek el a krónikus hepatitis C fertőzöttek körében.

Bármely vírus okozta betegég aktív, kezdeti szakasza alatt a beteg szoros orvosi felügyelete elengedhetetlen. Erre egyrészt a krónikus forma kialakulásának esélyének csökkentése, másrészt a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása miatt van szükség. A máj igen jó regenerációs képességgel rendelkezik, vagyis egy súlyos gyulladás után is lehetséges, hogy a károsodott részek szerepét a még épen maradt sejtek vegyék át. Ezt elsősorban a megfelelő étrend betartásával, a szervezet méregtelenítő funkcióinak segítésével és a gyulladás leküzdéséhez az immunrendszer aktiválásával érhetjük el. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Étkezési javaslatok májbetegségek esetén

 • Az emésztőrendszer fizikai túlterheltségének elkerülése érdekében arra kell törekedni, hogy egy-egy étkezés során csak kis mennyiséget fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.
 • Igen fontos a túlsúly leküzdése is, az elhízottak törekedjenek az alacsony kalóriaértékű élelmiszerek fogyasztására.
 • A magas rost tartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli megkötését és a széklettel való távozásukat, így tehermenetesítik a májat és segítik a gyógyulását. A diéta főleg zöldségekből és főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. A rendszeres zöldség-és gyümölcsfogyasztás azért is fontos, mert így elegendő vitamin, ásványi só illetve komplex szénhidrát kerül a szervezetbe. Azonban nem minden zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek például a káposzta, karalábé, borsó, bab, lencse. Javasolt viszont az articsóka, sárgarépa, cékla, retek, brokkolin és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása. A gabonafélék közül a magas rost tartalmú barna kenyér, rozskenyér illetve a barna rizs jótékony hatású.
 • A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni!), mind növényi fehérjeforrást. A tejsavóban illetve a savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend felépítésében. Az arginin, ornitin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.
 • Kerülni kell a zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, mint amilyenek például a zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások és a tejszín. Nem ajánlott a bő zsírban sült, például a rántott ételek fogyasztása sem. Törekedjünk a hidegen sajtolt növényi olajok bevitelére, mert ezek kevésbé terhelik a májat. Együnk több mandulát, tökmagot, gesztenyét, a főzéshez olívaolajat, a salátákra tökmag-, szezám- vagy kukoricacsíra olajat használjunk.
 • A bőséges szénhidrátfogyasztás májbetegségek esetén nem kifejezetten káros, de nem mindegy, hogy miből származik. Sokkal jobb, ha összetett szénhidrátokat fogyasztunk: értékes zöldség-és főzelékféléket, burgonyát, rizst, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és nem csokit, süteményeket és fehércukorral édesített ételeket. Mivel ezek hizlalnak is, ezért próbáljuk bevitelüket minimálisra szorítani.
 • A főzés során kímélő fűszerezésre van szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, mustár, kechup, csípős paprika és a bors alkalmazását. Használjunk helyettük zöld fűszereket, mint például amilyen a bazsalikom, a lestyán és a kakukkfű.

Májregeneráló vitaminok

A vitaminok közül elsősorban a C-vitamin és a B12-vitamin pótlás mutatott pozitív eredményeket a máj gyulladásos megbetegedéseiben. Ezt a már említett zöldség-és gyümölcsfogyasztással, illetve különböző természetes alapú étrendi kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz.  Emellett májbetegségekben kialakulhat A- és K-vitamin hiány is, ennek megelőzése érdekében rendszeresen kell fogyasztani ezeket  a vitaminokat tartalmazó nyersanyagokat. A-vitaminban gazdag a tej, a túró, a máj és a tojás. K-vitamint tartalmaz a spenót, sárgarépa, paradicsom, az árpa, a köles, a szója, illetve az állati eredetű táplálékok közül a máj és a tojás.

Hagyjuk el az élvezeti szereket!

 • Az alkohol májkárosító hatása közismert. Szigorúan tilos ezért bármilyen kis mennyiségű alkohol bevitele is. Ez az alkoholtilalom vonatkozik persze a későbbi időszakra is, és nem csak az akut fertőzés idejére.
 • A túlzott kávéfogyasztás mind a gyomor, mind a máj működését károsítja. Epepangást idéz elő, ezért feltétlen ajánlott a kávé elhagyása is.

Extra tipp

Készítsünk esténként vagy étkezések után májpakolást a hasunkra: a meleg vizes tömlőt 1/3-ig meleg vízzel megtöltjük, egy törölköző harmadát szintén meleg vízzel megnedvesítjük, ezt a részt a máj felett a hasra helyezzük, a tömlőt rátesszük, és a száraz résszel letakarjuk. 20-30 percig a hasunkon hagyjuk, s közben megpróbálunk relaxálni.

Mi segíthet még?

 • A méregtelenítő funkció segítésére fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Készítsünk gyógyteát benedekfű, katángkóró, gyermekláncfű és borsmenta keverékéből. Fogyasszunk naponta 3-4 csészével egy hónapon keresztül.
 • A májregenerálást segítik a máriatövis, articsóka, aloe és füstike tartalmú készítmények. Kúraszerűen, váltva érdemes őket hosszabb távon át szedni.
 • Rendkívül jó a máj tehermentesítésére a kolon-hidroterápia, hiszen kimossa a vastagbélből a toxikus anyagokat, s ezzel csökken a májba áramló vér salak-és méreganyag tartalma. Az akut gyulladás idején akár 15-20 kezelés is szóba jöhet (2-3 naponta ismételve), majd a későbbiekben (3-6 havonta, évente) 5-10 bélfürdővel érdemes tehermentesíteni a májat.
 • A diéta csak megfelelő emésztésrendezés, bélflóra regenerálás és immunerősítés mellett hozhat tartós eredményt, melyhez szakértő segítsége elengedhetetlen.
 • A máj-csi (a máj működés erejének) erősítésére hatékony módszer az akupunktúra.
 • Legjobb immunerősítő és vírusgátló hatású gyógynövények: lapacho, macskakarom, noni, kasvirág. Akut fertőzések idején célszerű nagy adagban és akár kombináltan is használni őket.
 • A gyulladáskészség csökkentésében és az immunrendszer erősítésében a haematogén oxidációs terápia hasznos segítséget nyújthat. A vénából levett vért oxigénnel dúsítják, UV-C fénnyel besugározzák és azonnal vissza is adják. Ennek hatására felgyorsul a májregeneráló és védő enzimek termelése és fokozódik az immunsejtek termelése és aktivitása.
 • Időszakonként fontos tehermentesítő és salaktalanító napokat is tartani, hogy minél inkább kitisztuljanak a szervezetből azok az anyagok, melyek a májműködést terhelik. Ehhez azonban feltétlen kérjük ki böjtterápiában jártas szakemberek tanácsát és útmutatását.
Májregeneráló gyógynövények

 • Máriatövis: teaként nem gyakran használjuk, mert hatóanyagai nehezen oldhatók ki. A májműködést segítő gyógyszerek fontos alapanyaga. Hatóanyaga a silymarin segíti az ép májsejtek osztódását, és ezzel a károsodott sejtektől a méregtelenítő feladatot az új sejtek átvehetik.
 • Articsóka: a leveleiben megtalálható cynarin a máriatövishez hasonló hatású. Ezt a növényt fogyaszthatjuk nyersen, illetve főzve is.
 • Katángkóró: a mezőkön gyakran látott kék virágú növény kórógyökeréből készült tea jó hatású a máj- és epebántalmak kezelésében.
 • Benedekfű: Magyarországon termesztik, a svédcsepp alapvető alkotórésze. Azon kívül, hogy a májsejtek működését serkenti, vírusölő hatással is rendelkezik.

 

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!