Sokat hallok a bélflóra regenerálásról, de nem igazán tudom, miért annyira fontos, hiszen egyesek szerint, ha bőven eszek joghurtot, kefirt és zöldségeket, akkor az is elég a rendezéshez. Állítólag sok betegség hátterében ennek a zavara áll. Nekem évek óta komoly emésztési panaszaim vannak, állandóan felpuffadok, a székletem pépes, és minden étkezés után futnom kell. Lehet, hogy az én bélflórám is beteg?

Tünetei alapján sajnos nagyon valószínű, hogy a bélbaktériumok egyensúlya már károsodott. Az évek óta fennálló emésztési zavarok előbb, utóbb a normális mikroflóra felborulását idézik elő. Ennek oka az, hogy ha az étel nem tud rendesen megemésztődni (rossz az epehólyag vagy hasnyálmirigy funkciója, gyulladt a gyomor és a bélfal…), akkor a nedves, sötét és meleg bélüregben az ételmaradékok erjedésnek és rothadásnak indulnak. Ennek során számos káros vegyület keletkezik, melyek nemcsak a bélnyálkahártya sejtjeit roncsolják, hanem a rajta található mikroorganizmusokat is. Így több közülük elpusztul, mások viszont könnyebben elszaporodnak, és ezzel megszűnik az a védelmi funkció, ami eddigi az idegen betolakodókat távol tartotta, azok megtelepedését gátolta. Tehát szabad a pálya a bélférgek, a gombák, a vírusok és egyéb kórokozók előtt.

A bélnyálkahártya sejtjeinek gyulladása miatt rengeteg olyan anyag is fel tud most más szívódni, ami addig nem tudott bekerülni a vérbe. Pl. különféle fehérjék, aminosavak, szénhidrátok, kórokozók, különféle mérgező vegyületek (erjedési és rothadási termékek), vegyszerek. Emiatt sokféle bőrbetegség, allergia és gyulladások jönnek létre. Ugyanakkor nem szívódnak fel létfontos anyagok (egyes aminosavak, vitaminok, ásványok), és bőséges étkezés mellett is hiánytünetek alakulnak ki.

A normál flórához tartozó baktériumok szerepe:

  • védik a nyálkahártyákat
  • meggátolják a kórokozók megtelepedését
  • stabilizálják az immunrendszer működését

Mivel tudja tüneteit mérsékelni vagy rendezni?

  • Többször, kevesebbet kell enni, este kerülni kell a nehezebb, bőségesebb étkezést.
  • Minden falatot nagyon meg kell rágni.
  • Ki kell takarítani a szervezetet (böjt, diéták, béltisztítás), el kell távolítani a kórokozókat.
  • Érdemes kiteszteltetni, milyen anyagokra vált túlérzékennyé szervezete.
  • Serkenteni kell az emésztést (gyógyteákkal, gyógyvizekkel, rostokkal).
  • Meg kell szűntetni a gyulladást.
  • Pótolni kell a hiányzó ásványokat, vitaminokat (nagy adagú szerves vitamin és ásványi anyag tablettákkal).
  • Bélflóra regeneráló készítményeket kell szedni hosszabb ideig, és esetleg kúraszerűen meg kell ismételni a szedését.

Az élőflórás tejtermékek elvileg valóban segíthetnék a normális flóra felépülését, de a hosszas állás során a kefirbe és joghurtba kevert tejsavbaktériumok az erjedés során keletkező savak miatt többnyire elpusztulnak. Így mire a fogyasztók asztalára kerülnek, biológiai értékük már jelentősen csökkent. Ezért az antibiotikus vagy más gyógyszeres kúrákat követően nem elég 1-2 doboz kefirt enni. Ráadásul van, aki nem is tudja megemészteni a tejtermékeket vagy allergiás a tejfehérjére, ezért náluk ez a lehetőség eleve kizárt. Ezért érdemes hát tejsavbaktérium tartalmú készítményeket (por vagy kapszula) formában hosszabb ideig szedni reggel és este is.

Tartós eredményt csak hetek-hónapok alatt lehet elérni, ezért óriási türelemre van orvosnak és betegnek egyaránt szüksége.

Jobbulást kívánva üdvözli:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!