create counter

Hólyaghurut homeopátiás kezelése

Főoldal/Cikkeim/Homeopátiás kezelés/Hólyaghurut homeopátiás kezelése

Hólyaghurut homeopátiás kezelése

A hólyaghurut (acut és chronicus cystitisek is) kezelésekor sok esetben elegendő lehet a megfelelő homeopátiás szerek alkalmazása is. Mivel a tünetek igen sokfélék, ezért érdemes a beteget nagyon gondosan kikérdezni, mert csak így találhatjuk meg a számára leginkább megfelelő szert. Amennyiben a tünetek 4-5 nap alatt sem változnak, szükséges lehet antibiotikus vagy más gyógyszeres gyulladáscsökkentő kezelés is. Az alább felsorolt szerek akkor is eredménnyel használhatók, ha nincs kimutatható vizeleteltérés, ám a beteg panaszai makacsul vagy visszatérően jelentkeznek ill. fennállnak.

Általában a következő szerek ajánlottak:

Aconitum: hirtelen kezdet, általános nyugtalanság, erőteljes tünetek, magas láz és nagy fájdalom a jellemzők. A hólyag erősen görcsöl, és szinte elviselhetetlenül fáj, gyakori vizelési inger kínozza a beteget, de csak keveset tud üríteni mindig, a vizelet csíp. Főleg a cystitisek kezdetén gondoljunk rá.

Rosszabbodás: száraz hidegben történő meg/felfázás, huzat és nagy stressz/megrázkódtatás lehetnek a kiváltó okok vagy rontó faktorok.

Enyhülés: a meleg és nyugalom enyhítik a tüneteket.

 

Apis: Égő és maró érzés vizeléskor, a beteg úgy érzi, mintha leforráznák a húgyutakat, amikor a vizelet ürül. Ez vagy nagyon sok vagy kevés, és erős, görcsös fájdalommal jár – férfiaknál a herébe, nőknél a petefészkekbe sugárzik a fájdalom.  A beteg ödémára hajlamos, rendkívül érzékeny még az érintésre is.

Rosszabbodás: melegtől, érintéstől, nyomásra

Enyhülés: hidegtől, friss levegőn mozgáskor

 

Arsenicum album: a fájdalmak nagyon égetőek, a beteg igen levert, erőtlen, rendkívül szorong, kicsit hipochondriás is lehet. A tünetekre a periodicitás jellemző, magas és nehezen csillapítható láz is felléphet.

Rosszabbodás: éjjel, hidegben, megterhelésre

Enyhülés: melegben, friss levegőn, enyhe mozgástól

 

Berberis: szúró és markoló jellegű fájdalom sugárzik ki a veséktől mindenfelé, de főleg az ureterek irányába. Az uretrában égő és metsző fájdalom jelentkezik – elsősorban vizeléskor és azt követően. A vizelet hol egész világos, hol egész sötét sárga, vöröses vagy nyákos üledékkel. A vizelési inger nagyon erős, és a hát égő jellegű fájdalmával együtt jelentkezik.

Rosszabbodás: mozgás, lelki megrázkódtatás

Enyhülés: nyugalom

 

Cantharis: metsző, markoló, görcsös – herékbe is kisugárzó – fájdalom a vizelés előtt, alatt és után is. A hólyag nagyon fáj, és gyakori vizelési inger kínozza a beteget – alig tudja tartani a vizeletét, gyakran a legkisebb ingerre elcsöppen. A vizeletben genny, fehérje, vér és sok cilinder-ill. epithelsejt is kimutatható, ezért elég sötét színű vagy vöröses.

Rosszabbodás: hideg víz ivásakor, érintésre, vizeléskor

Enyhülés: melegben, nyugalomban

 

Capsicum: erős égő érzéssel és heves görcsökkel járó cystitisek és urethritisek szere. A vizelet bőséges mennyiségű és tiszta.

Rosszabbodás: szabadban és érintésre

Enyhülés: melegben, nyugalomban

 

Causticum: a húgycső ég leginkább és a hólyag nagyon gyenge, alig tudja tartani a beteg a vizeletet – ezért vizelés után, köhögéskor, tüsszentéskor vagy nevetéskor pár csepp ki is csepeghet. A beteg rendkívül levert, erőtlen, olyan, mintha izomláza lenne, reszket, rázza a hideg. Elsősorban idősebb, legyengült betegek szere.

Rosszabbodás: reggel felkeléskor és száraz hidegben romlik az állapot

Enyhülés: nedves, párás időben

 

Chamomilla: heves görcsös fájdalmak, melyek a kismedencében mindenhova kisugároznak.  A beteg rendkívül ingerült, nyugtalan, kiszámíthatatlan, a fájdalmait elviselhetetlennek tartja.

Rosszabbodás: melegben és éjjel

Enyhülés: nyugalomban

 

Dulcamara: megázás, átnedvesedést vagy gyors hideg-meleg váltást követő felfázás után jelentkező cystitisnél jön leginkább szóba.

A fájdalom a húgycsőre lokalizálódik leginkább, a vizeletürítés nehéz és fájdalmas. A vizelet zavaros és nagyon bűzös.

Rosszabbodás: hidegben, nedvességre, éjjel

Enyhülés: melegben, enyhe mozgástól

 

Equisetum: a vesékben erős sajgó fájdalom jelentkezik, ami a bordaívek alá is kisugárzik, sok vizelet ürül, de ez nagy fájdalommal jár, és a vizelés végén illetve után is megmarad. A vizelet sötét és zavaros a nyáktól. Ahogy a hólyag telítődik, a beteg ezt nehéznek és húzónak érzi, a panasz érintésre és nyomásra felerősödik.

Rosszabbodás: hideg időben, érintésre

 

Mercurius: rendkívül erős égő és görcsökkel járó fájdalmak jellemzik – még a Cantharisnál is erősebbek! A vizelet kevés, gennyes, sötét és véres. A beteget rázza a hideg, libabőrös, erősen izzad, de ez sem enyhíti a lázat.

Rosszabbodás: éjjel, ágymelegben, mozgásra, hideg és nedves időben

Enyhülés: nyugalomban és sok folyadék-fogyasztásra

 

Nux vomica: görcsös fájdalom a hólyagban, a beteg gyakran vizel, de legtöbbször keveset (egyidejűleg székrekedése is lehet!). A dereka is nagyon gyakran fáj. A beteg túlhajszolt, kimerült, gyakran iszik alkoholt, pl. sört és kávét. Nagyon ingerült.

Rosszabbodás: reggel felkeléskor, hidegben, szellemi és fizikai terheléskor

Enyhülés: este, erős nyomásra

 

Phosphorus: mikroszkópos és makroszkópos haematuriával járó fertőzéses cystitisek esetén javasolt szer. A beteg égő és csípő fájdalmat érez a hólyagban és a húgyutakban is. Rendkívül kimerült, fáradt, erőtlen.

Rosszabbodás: viharos időben, éjjel, szellemi és fizikai terheléskor

Enyhülés: nyugalomban

 

Pulsatilla: Az alhasban, hátban heves, szorító, hullámokban jelentkező és vizeléskor erősödő fájdalmak jellemzők. A tünetek nagyon változékonyak – ahogy a beteg hangulata is az.  Nagyfokú fázósság, hideg végtagok jellemzők, emellett a páciens nem tolerálja a meleg levegőt, meleg szobát vagy fürdőt, inkább a hűvösebb helyeken és friss levegőn érzi jól magát. Főleg gyerekeknél és fiatal nőknél jelentkező cystitiseknél gondoljunk rá.

Rosszabbodás: reggel, melegben

Enyhülés: friss levegőn és enyhe mozgáskor

 

Solidago: nehéz kiüríteni a vizeletet, ami nagyon zavaros és vöröses-barna üledék képződik az alján.

 

Sarsaparilla: erős görcsös fájdalom, nehéz vizelés, recidiváló és makacs húgyúti infekciók esetén gondoljunk rá főleg.

 

Staphysagria: a vizelet tiszta, a vizelések között a beteg égő fájdalmat érez, ami vizeléskor megszűnik. A vizelettartás nehéz, itt is előfordul köhögésre vagy tüsszentésre vizeletcsepegés. Különösen hatásos, ha a cystitis mechanikus hatásra jelentkezik, pl. szexuális kapcsolat, vagy hólyagtükrözés -, szondázás után. A beteg többnyire lehangolt, életunt, olyan dolgok miatt mérgelődik, amik őt nem érintik.

Rosszabbodás: harag, düh, nikotin, szexuális kapcsolat

Enyhülés: nyugalomban

 

 

Bevált indikációk

 • Fájdalmas vizelési inger esetén javasolhatók: Aconitum, Cantharis, Chamomilla, Mercurius, Nux vomica, Pulsatilla, Staphysagria
 • Gyakori vizelési inger esetén javasolhatók: Causticum, Gelsemium, Lycopodium, Staphysagria, Sulphur
 • Hólyagfájdalomra javasolt: Ferrum metallicum, Camphora
 • Húgycsőgyulladáskor javasolt: Belladonna, Cantaris, Mercurius, Phosphorus, Sulphur
 • Ha a vizeléssel járó fájdalom
  • szúró: Apis, Arsenicum, Mercurius, Silicea
  • görcsös: Belladonna, Chamomilla, Ignatia, Lycopodium, Nux vomica, Sulphur
  • é: Aconitum, Apis, Arsenicum, Belladonna, Causticum, Mercurius, Phosphorus
  • égő és melegre javul: Arsenicum

 

Ha a tüneteket értékeljük, érdemes megnézni, melyik szer fordul elő leggyakrabban az adott esetben, és olvassunk utána, valóban a választandó szer leírása fedi-e legjobban azt, ahogy a beteg érzi magát!

Friss panaszok esetén inkább alacsonyabb potenciálú szereket célszerű választani, pl. C6–12-ig, és a beteg ezt szedje 3-6x az első napokban, majd ritkítsuk, és hagyjuk el, amint a tünetek megszűntek!

Ha 4-5 nap alatt nem sikerült semmilyen javulást elérni, célszerű vizeletleoltást végeztetni.

Krónikus esetben inkább közepes (C12-C30) és magasabb potenciálokat válasszunk, s ezeket ritkábban adjuk.

A homeopátiás kezelés mellet soha ne feledkezzünk meg a bő folyadékbevitel hangsúlyozásáról és az ingerszegény, lúgosító ételek fogyasztásáról sem.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T08:51:12+00:00 2013-11-05|Categories: Homeopátiás kezelés|Tags: , , , , |