create counter

Homeopátia babáknak-mamáknak

Homeopátia babáknak-mamáknak

Az anyáknak szóló tanácsadói szolgálatok jól bevált és gyakran igénybe vett intézmények, és évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek. Édesanyák és nagymamák – örvendetes módon növekvő számban édesapák is – szívesen tájékozódnak az illetékes helyeken a szülés előtti és utáni időszakkal kapcsolatban…

Az utóbbi időben egyre népszerűbb témává vált a homeopátiás készítmények alkalmazása babák és édesanyjuk számára. Cikkünkben – a témában jártas szakember segítségével – megemlítünk néhány olyan problémát, ami különösen gyakran kerül előtérbe, s kezelésével kapcsolatban a homeopátiás készítmények értékes segítséget jelenthetnek.

Boldog, de kimerült édesanyák

A kis jövevény születésével kapcsolatos örömöt gyakran követi az általános kimerülés időszaka. Ez különösen akkor igaz, ha a szülés nehéz és hosszú volt, esetleg jelentős volt a vérveszteség – ilyenkor az édesanya kimerültségét komolyan kell venni! Túlzott tágulás, vágások, szakadások, vérömlenyek vagy a gátmetszés – hogy csak néhányat említsünk a szülőcsatorna területét ért megterhelések következményeiből – ugyancsak panaszokat okozhatnak.

A homeopátia ezen esetekben a következő szereket ajánlja:

China: a vérvesztés és a szülés utáni folyás miatt, kimerültség, apátia, sírós hangulat, ingerültség esetén javasolt.

Arnica: segít a szülőcsatornával kapcsolatos panaszok (vérömleny, erős vérzés…) esetében

Secale: csökkenti az utófájásokat és görcsöket még akkor is, ha ezeket a szoptatás váltja ki, vagy amiatt erősödnek.

Egy további témáról sem szabad elfelejtkezni, még ha sokan nem szívesen beszélnek is róla, ám előfordulása egyre gyakoribb. Ez pedig a szülés utáni depresszió, ami a következő tünetekben nyilvánul meg: az újszülött elutasítása, indok nélküli sírás, nyugtalanság, idegesség, hangulati ingadozások. A család részéről tanúsított sok-sok megértés és gyengédség segíthet a kismamának abban, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot. A tünetek lehető legpontosabb leírását s a megfelelő tanácsadást követően történhet meg a megfelelő homeopátiás szer kiválasztása, mely lehet például a Pulsatilla, a Secale avagy a Sepia.

Szoptatás – nagy élmény, terhekkel

Aligha létezik intenzívebb érzelmi kapcsolat, mint az, ami a szoptató édesanya és gyermeke között létrejön. Ezzel együtt nem minden édesanyának és gyermekének adatik meg, hogy ezt a nagyon fontos életszakaszukat problémák nélkül éljék át. Kisebb-nagyobb nehézségek mindig adódhatnak. Gyakran tapasztalható: túl kevés a tej, késik a tej belövellése, pang a tej az édesanya melleiben, vagy mellbimbói befele fordulnak, illetve könnyen kisebesednek. Annak érdekében, hogy a szakember minden helyzetben a legmegfelelőbb homeopátiás készítmény adagolását rendelhesse el, tanácsos mindent gondosan megbeszélni. Ez érvényes a csecsemőnek az anyatejre való túlérzékenységére is. Amennyiben komoly komplikációk adódnak, mint például lázzal kísért tejpangás vagy a csecsemő hány és súlya nem gyarapszik, haladéktalanul orvosi segítséget kell kérni!

Szoptatáshoz a következő szerek ajánlhatók

Borax

Javasolt: intenzív tejfolyáskor, ha közben a mellek nagyon fájnak, vagy ha szoptatáskor az ellenoldali mell erős fájdalmát tapasztalja valaki.

Adagolás: Borax D3 vagy C3 3×1

Lac caninum

Javasolt: intenzív tejfolyáskor, ha közben a mellek nagyon fájnak, vagy ha mozgáskor és tapintáskor a mell erős fájdalmát tapasztalja valaki.

Adagolás: Lac can. D6 vagy C6 3×1 tbl.

Phytolacca

Javasolt: intenzív tejfolyáskor, a mellek nagyon fájnak és csomósak.

Adagolás: Phytolacca D2 vagy C2 3×1 tbl. – ha a tejtermelést el akarjuk apasztani.

Phytolacca C4 vagy C4 3×1 tbl. – ha a tejtermelést csak csökkenteni akarjuk.

Acidum phosphoricum

Javasolt: ha a tejtermelés azért csökkent, mert túl kimerült vagy fáradt a kismama.

Adagolás: A. phosphoricum D4 vagy C4 3×1 tbl.

Lac defloratum

Javasolt: ha elnyúlik a tejtermelés megindulása, és túl kevés tej termelődik.

Adagolás: Lac defloratum D6 vagy C6 3×1 tbl.

Ricinus communis

Javasolt: Hatása kettős – ez az adagolt szer potenciájától függő: alacsony potenciában (D vagy C5) a tejelválasztást fokozza, míg magas, azaz D vagy C30 potenciában azt csökkenti. A nemritkán fellépő emlőgyulladások kezelésében lehet fontos.

Adagolás: Ricinus c. D5 vagy C5 3×1 tbl. 2-4 hétig max., Ricinus c. D30 vagy C30 1×5 globlus 2-3 hetente.

Bryonia

Javasolt: olyan emlőgyulladások szere, ahol az emlők kemények, súlyosak, a fájdalmak fokozódnak a legkisebb mozdulatra is, a betegek csak melltartóban képesek tolerálni a fájdalmakat.

Adagolás: Bryonia D6 vagy C6 3×1 tbl.

Belladonna

Javasolt: ha a gyulladás lüktetéssel jár, valamint jól észlelhető a vöröses színű duzzanat és forróság.

Adagolás: Belladonna D6 vagy C6 3×1 tbl.

Apis

Javasolt: olyan emlőgyulladás esetén, mikor a gyulladás nem vöröses, hanem rózsaszín jellegű, a fájdalom csíp, éget (mint méhcsípésnél) és vizenyős jellegű duzzanat látható.

Ha az idegek és a szomszéd is kikészül….

Számos gyakorló szülő megtapasztalhatta, hogy a kellemetlen tünetekkel járó kólikás görcsök miatt nem tudnak mit tenni a sírós kisbabával. Bizony nehéz állandóan kétségek között lefeküdni, hogy vajon ma éjszaka ki fog jobban szenvedni: a gyermek, a szülők vagy a szomszédok? Ebben a helyzetben minden érintett örül, ha hatásos orvosság tűnik fel a láthatáron. De az fontos, hogy kímélő és mellékhatásoktól mentes legyen. A szakember tanácsa: érdemes először megpróbálni egy homeopátiás készítményt az érzékeny gyomor-bél traktusa! Amennyiben ez a kezelés mégsem hozná meg a kívánt hatást, tanácsos inkább a baba gyomorgörcseinek okáról tájékozódni.

  • A Belladonna akkor segíthet, ha a görcsök hirtelen és ritmikusan érkeznek és múlnak el, miközben a kicsi a hátára fordul.
  • A Magnesium phosphoricum akkor enyhíti a szúró fájdalmakat, ha a baba görcs idején összehúzódzkodik.
  • A Lycopodium akkor hoz enyhülést, ha a csecsemőnek feltűnően erős a gázképződése. Ezek csupán példák arra, hogy a homeopátiás készítmények a három hónapos görcsök esetében is megoldást jelenthetnek. Ezért tehát saját érdekünkben sem érdemes túl sokáig várni, arra gondolván, hogy a problémák majdcsak elmúlnak saját maguktól. Érdemes ilyenkor is szakember tanácsát meghallgatni!

Ami az előzőkből kimaradt…

Természetesen minden szülő azt kívánja, hogy a felsorolt problémák egyáltalán ne forduljanak elő, és gyermekük életében a lehető legtovább tartson az az időszak, amíg semmiféle „segédeszköz”-re nem szorul rá. Azt viszont érdemes átgondolni, hogyha mégis szükségessé válik valamiféle kezelés, a homeopátiás szerek értékes segítséget jelenthetnek. Éppen ezekben az első hónapokban, illetve épp a legártalmatlanabb gyermekbetegségek esetében tanácsos elsőrendű terápiaként választani a homeopátiát. Hatása az egészség szempontjából nemcsak rövid, hanem hosszú távon is megtérül. Különösen igaz ez a szoptatós édesanyákra, hiszen a homeopátiás készítmények akkor is pozitív hatással lehetnek az anyatejjel táplálkozó csecsemőre, ha az édesanyja szedi azokat.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!