create counter

Homeopátiás szerek fertőzésekre

Főoldal/Cikkeim/Homeopátiás kezelés/Homeopátiás szerek fertőzésekre

Homeopátiás szerek fertőzésekre

Ha itt a hideg, sokaknál azonnal jön a nátha – s vannak, akik nem gyógyszerektől remélik a gyógyulást.

Az alábbiakban azokat a fontosabb homeopátiás szereket gyűjtöttük csokorba, melyek a leggyakoribb őszi-téli fertőzések esetén nyújthatnak hasznos segítséget.

Náthaűzők

Allium cepa: az orrlyukak égnek és belőlük vízszerű váladék folyik, a beteg rekedt, a szemek is erősen könnyeznek, gyakran kell tüsszögni– mint vöröshagyma tisztítása közben. A tünetek friss levegőn enyhülnek.

Arsenicum album: az orrlyukak nagyon égnek, de a váladék nem olyan sok, mint az Allium cepanál. A beteg nyugtalan, szorong, remeg és nagyon fázik, a tünetek főleg éjjel 1-3 óra tájban rosszabbodnak és melegben enyhülnek.

Euphrasia: nagyon bőséges az orrfolyás, de nincs orrégés, a szemek vörösek, ödémásak, mert a kicsorduló könny erősen irritálja a bőrt. Melegben a tünetek rosszabbodnak.

Sabadilla: enyhe égő érzés jelentkezik az orrban, szemnél, heves tüsszögési rohamok kínozzák a beteget, mint az allergiásokat. Friss levegőn a tünetek enyhülnek.

Sambucus nigra: az orrlyukak lefekvéskor teljesen bedugulnak, napközben erős váladékozás jellemző, reggel a felkelés után a beteg rendkívül erőtlen és masszívan izzad.

 

Lázas Influenza idején

Aconitum: hirtelen erős tünetekkel, magas lázzal, erős hidegrázással, nagy félelemmel, szorongással, nyugtalansággal és heves szívdobogással tör ki a nátha. A beteg nagyon elesett, sápadt, bágyadt, heves szomjúságot érez, száraz köhögés kínozza, éjszaka és hajnalban rosszabbul van. A tüneteket a meleg rontja. Általában az induló fertőzések elején használjuk.

Belladonna: a heves és lüktető fejfájással, arcpírral, hidegrázással és magas lázzal jelentkező betegség teljesen váratlanul lép fel. A garat és a mandulák lilás-vörösek, a nyálkahártyák szárazak, a száj repedezett, a pupillák tágra nyíltak. A beteg eleinte nagyon nyugtalan, izgatott, majd bágyadt, aluszékony lesz, és minden külső ingerre rendkívül érzékenyen reagál. A hideg és a huzat erősen rontják a tüneteket.

Bryonia: heves fejfájás, kínzó száraz köhögés, erős szomjúság, nagyfokú ingerlékenység a jellemző. Minden mozdulatra fájnak az izmok és a végtagok, a nyugalom, a hasra fekvés és a meleg enyhíti a panaszokat, bár a köhögés melegben fokozódhat.

Dulcamara: nedves hidegben (megázás, uszoda használat, fürdés után…) történő megfázáskor jelentkező tünetekre javasolt. A beteget rázza a hideg, folyik az orra, ugatóan köhög.

Eupatorium perfoliatum: erős levertséggel, végtag-és csontfájdalmakkal járó influenza szere. A beteg mellkasa a száraz köhögéskor annyira fáj, hogy szinte tartania kell, az orra nagyon intenzíven folyik és rendkívül szomjas.

Gelsemium: hidegrázással és nagy levertséggel, bágyadtsággal és aluszékonysággal járó lázas betegség esetén gondoljunk rá. A beteg arca lilás-vörös a fejben pangó sok vér miatt, a fejfájás főleg a tarkótájra lokalizálódik. A váladék maró és híg, a beteg rekedt, és állandóan száraz a szája ill. a garat. A meleg, a nap és minden apró mozgás is rontja a tüneteket.

 

Köhögéscsillapítók

Antimonium tartaricum: a bőséges és híg köpetet alig tudja a beteg felköhögni. Éjjel a köhögés nagyon felerősödik, a beteg szinte csak ülve tud aludni miatta. Rendkívül erőtlen, ájulásérzete van, a mozgás minden panaszt ront. Főleg kisgyerekek és idős emberek szere.

Drosera: görcsös és ugató köhögés, ami a mellkasban – főleg a szegycsont mögött – erős fájdalmat okoz, ezért a beteg szinte tartja a mellkast köhögés közben. A köpet sárgás és nehezen jön fel. A tünetek éjjel rosszabbak.

Ipecacuanha: szinte fojtogató erős köhögés kínozza a beteget, ami akár hányingerig, hányásig is elmehet. Éjjel és hajnalban felerősödnek a tünetek.

Kalium jodatum: makacs, szűnni nem akaró köhögés, kevés köpetürítéssel. A nedves hideg és a fekvő helyzet, az éjjeli nyugalom fokozza a panaszokat, a mozgás enyhíti.

Phosphorus: üresen csengő, száraz ingerköhögés szere. Néha véresen festenyzett nyák ürülhet. Lappangó láz, erős szagérzékenység, idegesség, kimerültség, hidegrázás a fő jellemzők. Beszéd, evés és ivás rontják a tüneteket.

Stannum: bőséges zöldes-sárga, émelyítően édeskés a köpet, a köhögés beszéd közben és nevetéskor felerősödik, rekedtséget okoz. A beteg nagyon kimerült, éjjel erősen izzad, és reggel alig tud kiszállni az ágyból. Gyakran idős betegek szere.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T08:47:26+00:00 2013-11-05|Categories: Homeopátiás kezelés|Tags: , , , , |