create counter

Immunerősítés mesterfokon

Főoldal/Cikkeim/Immunrendszer/Immunerősítés mesterfokon

Immunerősítés mesterfokon

A téli hónapokban immunrendszerünk aktivitása különösen gyakran kerül mélypontra. Ennek számtalan oka van, s nem lehet kizárólag a hideg rovására írni. Mivel erősíthetjük, óvhatjuk, támogathatjuk? Erről olvashatnak alábbi cikkemben…

Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri fejlett, civilizált létformánk ellenére. Szervezetünket a már unalomig ismételt helytelen táplálkozás, a szűnni nem akaró nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód és a környezetünkből ránk leselkedő milliónyi vegyi anyag terheli leginkább. Rengeteget hallunk és olvasunk róluk, s mégis alig-alig változtatunk valamin, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor már nagy a baj.

Pedig az immunrendszer hihetetlen dolgokra képes még agyongyötört testünkben is: legyőzi azt a milliónyi kórokozót, ami naponta bombáz bennünket, felismeri a hibás struktúrájú sejteket, s gyorsan eltakarítja őket, felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, s mindent megtesz azok hatástalanításáért… Ám ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell, különben a sorozatos támadásban kimerül, s az állandó harcban alulmarad.

Hogyan működik az immunrendszer?

Legtöbbször teljesen észrevétlenül folytatja tevékenységét – tudomásunkra sem jut, ahogy nap mint nap leküzdi azokat a rosszindulatú, hibás struktúrájú sejteket, melyek milliószámra keletkeznek bennünk, s egy jó búvóhelyre lesnek, hogy aztán befészkeljék magukat, s önálló életet kezdhessenek egészségünk rovására. A baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelem is teljesen észrevétlen marad mindaddig, míg az immunrendszer erősebb. S a porra, pollenekre való reakció sem okoz semmilyen komolyabb tünetet, amíg ellenállóerőnk tökéletesen működik. Panasz, tünet, betegség csak akkor alakul ki, ha az immunrendszer megadta magát, s a harcban alul maradt.

Az egész védőmechanizmust „belső orvosunk”, a legfontosabb immunszervek (csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák) irányítják. Ezek az érzékszervek, a hormonrendszer, a nyirok-és az idegsejtek segítségével informálódnak testünk állapotáról. Az idegen anyagok betolakodását a légutakban a csillószőrök, a többi nyálkahártyán a velünk élő normál baktériumok akadályozzák meg az első védelmi vonalban. A következő védősáncot a nyirokcsomók és mandulák képezik, amelyekben harcra készen állnak a nyiroksejtek, hogy támadásba lendüljenek. Ha még ismeretlenek a betolakodók, akkor a memóriasejtek segítségével nyilvántartásba kerülnek, hogy máskor sokkal hamarabb megindulhasson ellenük a védekezés. A felismerésért felelős „kémkedő” nyiroksejtek a segítő (helper) sejtek révén gyorsan riadót fújnak a támadásért és tisztogatásért felelős (limfociták, makrofágok, plazmasejtek) sejtek felé. Ezek egy része a nyirokerekben, nyirokcsomókban és más nyirokszervekben, illetve a kötőszövetekben várja a parancsot. A csecsemőmirigyben található gátlósejtek azért felelősek, hogy az ellentámadás nehogy túlzott legyen. A segítősejtek riadójára a plazmasejtek óriási számban és gyorsasággal el kezdenek szaporodni, majd olyan fehérjéket (ellenanyagokat) bocsátanak ki magukból, melyek lefegyverezik, hatástalanítják és az ölősejtek (killersejt), és az eltakarító makrofágok számára könnyen hozzáférhetővé teszik az idegeneket. A killersejtek „szétroncsolják”, a takarítósejtek bekebelezik és lebontják a kórokozókat. Ehhez a rendkívül szerteágazó és igen bonyolult, precízen megszervezett hadművelethez még számos más immunológiai elem (kémek, titkos ügynökök, hírvivők, rendőrök, végrehajtók, parancsnokok…) is besegít. Ahhoz, hogy minden tökéletesen bonyolódjon le, ne legyen túl lassú, túl gyenge vagy épp túlzott a védekező harc, hihetetlen sok mindennek kell összhangban lennie, együttműködnie és megfelelő arányban rendelkezésre állnia. Az orvostudomány ugyan már felbecsülhetetlenül sok információval rendelkezik az immunrendszerről, mégis nehéz a gyakorlatba, a gyógyítás és megelőzés síkjára lefordítani és alkalmazni a meglevő információkat.

Ezért legjobb, ha minden erőnkkel védjük, és erősítjük ezt a lenyűgözően összetett és sokszínű rendszert.

Fontos tudni!

Testünk baktériumflórája szervezetünk első védelmi vonala. A bőrt és a nyálkahártyákat borító savas és nyákos bevonaton kívül egy vastag baktériumköpeny is fedi. Csak a száj-, az orr- és a garatüregben több mint 50 milliárd testünkkel békés szövetségben élő baktérium található. Ezek is védenek bennünket az idegen kórokozók, az allergének és a bőrbetegségek ellen. Jelentősen csökkentik a hajlamot a fertőzések és immunbetegségek kialakulására.

A bélrendszer nyálkahártyájának minden négyzetcentiméterén több millió baktérium él. Ezek az emésztéshez és anyagcseréhez nyújtott segítségen kívül fontos szerepet töltenek az ellenálló képesség kialakításában is.

Ennek a védőrétegnek a sérülése komoly szövődményeket okozhat:

 • Kellemetlen puffadás, hasi görcsök
 • Hasmenéses jellegű széklet
 • Visszatérő fertőzések
 • Gyulladások testszerte
 • Allergiák, túlérzékenységi reakciók
 • Bőrbetegségek

Ezért károsodása esetén feltétlen gondoskodni kell a mielőbbi regenerálásról is.

 

A mikroflóra legfontosabb károsítói:

 • Gyógyszerek (antibiotikumok, hormonok – szteroidok, fogamzásgátlók –,  daganatgátlók, fájdalomcsillapítók
 • Stressz
 • Rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
 • Rossz emésztés
 • Élvezeti szerek: különösen a kávézás és  az alkoholfogyasztás

Az ellenállóképességet módosítják

Az immunrendszer működését leginkább a következők befolyásolják:

 • Vitamin-és ásványisó bevitel és tartalékok: a civilizált életmód során lefogyasztott ételek java sajnos nem vagy csak igen kis adagban tartalmaz vitális anyagokat, vitaminokat és ásványokat. Ezért az időszakonkénti utánpótlás elengedhetetlen még akkor is, ha valaki viszonylag több friss ételt fogyaszt – a hosszú tárolási és szállítási lánc illetve az ipari termesztés következtében ugyanis már a friss ételek sem tartalmaznak kellő mennyiségű létfontos anyagot.
 • A vízháztartás: a víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, s a nyiroknedv jelentős részét is ez alkotja. Ha tehát nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, s minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is. Legjobbak a szűrt tiszta víz, a hígított frissen préselt levek és a gyógyteák.
 • A sav-bázis háztartás: a szöveti pH savi irányba tolódása megsokszorozza a visszatérő gyulladások kialakulási esélyét, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás.
 • Pszichés hatások: az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek nagyfokban lerontják a szervezet ellenálló és megküzdő erejét. A tartós és nagyfokú stressz is megbénítják az immunrendszert. Ezért nagyon fontos, hogy a wellness jegyében ne csak a test ápolására, hanem a lelki harmónia megszerzésére is törekedjünk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk pszichésen, minél harmonikusabbak emberi kapcsolataink, annál könnyebb leküzdenünk minden bajt, s annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatunk.
 • Környezeti hatások: elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, elektroszmog és a gyógyszerek nem kívánatos hatásainak köszönhetjük, hogy mind több krónikus betegség alakul ki a fejlettebb ipari országokban. Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, ám egyszerű praktikákkal, nagyobb körültekintéssel és felelősségérzettel nem lehetetlen a környezet egészségromboló hatásának enyhítése sem. Nem másoktól, politikusoktól, környezetvédőktől kell elvárni a változást, hanem mindenkinek a maga mikrokörnyezetében kell megtennie mindent a környezet és a saját egészsége védelmében.
 • Élvezeti szerek: sajnos kevesen tudják, hogy a feketekávé is idetartozik, nemcsak a drogok, a cigaretta és az alkohol rombolja védekező erőnket. Az élvezeti szerek rendszeres vagy időszakonkénti mértéktelen fogyasztása előbb utóbb mindenkinél megbosszulja magát. A 100 évig élő dohányos nagypapák meséjének korszaka kezd lejárni, ez a „fajta” kihalóban van, s maradnak az 50 év körüli tüdőrákos vagy a krónikus szív-és érrendszeri betegséggel küszködő férfiak és nők. A „mindenkinek meg kell halnia valamiben” filozófia leple alatt elszívott „halálrudacskák” okozta bajt nem könnyű orvosolni, s amikor már a komoly vész ott kopogtat az ajtón, hiába minden bánat, az idő kerekét nehéz visszafordítani. Ezért ha még nem késő, hagyjon el minden élvezeti szert mielőtt még késő.

A rendszeres feketekávézás nem kívánt hatásai

 • Emeli a vér zsírszintjét
 • Növeli a vércukrot
 • Fokozza szív-és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát
 • Ritmuszavart idéz elő
 • Elősegíti a degeneratív betegségek kialakulását (ízületi betegségek, daganatok…)
 • Fokozza a stressz-szintet
 • Alvászavarokat vált ki
 • Krónikus fejfájást idéz elő
 • Vashiányhoz vezet
 • Krónikus kimerültséget, koncentrációs zavarokat vált ki
 • Öregíti a bőrt
 • Károsítja a sejteket, gyorsítja az öregedési folyamatokat

Immunrendszert aktiváló módszerek

Víz-és hőkúrák

A hideg és meleg víz váltott használatát Kneipp vezette be krónikus fertőzéssel küszködő, legyengült immunitású betegeinél. A róla elnevezett kúra egyes elemeit bárki könnyen elvégezheti otthon is.

 • Váltott zuhany: reggelente amikor már jól átmelegedtünk a zuhany alatt, gyorsan csapassuk le előbb a lábainkat, majd a karjainkat, nyakunkat, arcunkat és legvégül a törzset hideg vízzel. Edzetlenebbek eleinte csak a végtagokat és az arcot zuhanyozzák le, vagy ha még ez is túl sok, akkor állott (szobahőmérsékletű) vízbe mártott mosdókesztyűvel dörzsöljék le magukat. Utána alaposan le kell törölközni, s jó melegen felöltözni, majd egy csésze kellemes forró teát tanácsos inni.
 • Gőzfürdő, szauna: mindkettő nagyon hatékony salaktalanító, immun-és értorna. Javasolt minden héten egyszer, lehetőleg mindig ugyanakkor alkalmazni. Feltétlen figyeljünk a fokozatosságra és arra, hogy több lépcsőben történjen a forró légfürdőzés. Különben a hatása elmarad vagy túlterheli a szervezetet, sőt inkább csökkenti az immunaktivitást.
 • Infraszauna: manapság egyre több helyen elterjedt és közkedvelt immunerősítő és salaktalanító módszer. Az infraszaunában keletkező sugarak összetétele azonos a napsugáréval, azonban nem tartalmazza a károsító UV-fénytartományt.  A sugárzási hő legalább 4 cm mélyre hatol a szövetekbe, és az ott leadott energia egész sor öngyógyító folyamatot indít el. Az infravörös sugarak egyenletes és kellemes napsugárhoz hasonló melege oldja a feszültséget, segít ellazulni. Hatására a keringés felgyorsul, mert kitágulnak a legkisebb erek is. A pórusok kitágulnak, s könnyebben kiürítik a faggyút és a verítéket. Ettől a bőr szebb, tisztább és feszesebb lesz. A zsírlebontás is aktiválódik – egy 30-40 perces infraszaunázás közben a szövetek akár 6-700 kilókalóriát is képesek elégetni. Az eddig elvégzett vizsgálatok szerint az infraszauna nagyon jó eredménnyel használható a következő betegségek megelőzésére és tüneteinek enyhítésére: visszatérő gyulladások, fertőzések, izomfájdalmak, alvászavarok, ekcéma, akné, vegetatív idegrendszeri labilitás, fázékonyság, izzadékonyság, PMS, allergiás panaszok. Mivel az infraszaunában a hőmérséklet 40-50 (max. 70) fok körüli, könnyebben viselik azok is, akik a meleget egyébként rosszul tűrik.

Gyógynövények

 • Lapachokéreg: az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus és gombaölő hatásokkal rendelkező gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékeli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését és támogatja az immunrendszer aktivitását. Egy liter vízhez 2 evőkanál vagy 3-4 filter (Actimun tea) fakérget kell számítani, 10-15 percig főzni kell, majd még 10 percig áztatni mielőtt elfogyasztjuk. 4 hetes kúraszerű fogyasztása csökkenti a fertőzésekre való hajlamot és lerövidíti a kialakult fertőzés gyógyulási idejét. Használhatjuk inhaláláshoz is, mert remekül enyhíti az orr- és a légúti nyálkahártyák gyulladását. Akinek hőemelkedése van, az zuhanyzás után készítsen magának egy kellemes meleg Lapachoteás fürdőt, garantáltan hamarabb kiheveri a náthát.
 • Macskakarom: a másik fontos dél-amerikai immuntréner. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható, ilyenkor elegendő kisebb mennyiség is. Azonban ha a már meglevő bajt szeretnénk orvosolni, átmenetileg emeljük meg az adagot. Az érzékenyebb gyomrúak csak evés közben vagy után fogyasszák. Ma már többféle készítmény kapható az üzletekben, érdemes utána járni, melyikben van a legkevesebb tetraciklikus oxindol-alkaloid, mert ha az jelentős mennyiséget tesz ki, akkor csökken a készítmény immunstimuláló hatása.
 • Noni: hazánkban az utóbbi időben komoly támadásokat megélt gyümölcs hatóanyagai hatékony csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Jó hatással alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére. Fontos persze itt is a készítmény eredete és formája, mert a hatásért felelős enzimek rendkívül bomlékonyak. Ezért talán célszerűbb a stabilabb kapszulázott formát választani. Természetesen ez sem csodaszer, így más gyógyszereket nem helyettesíthet.
 • Shii take gomba: A Shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik, anyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek. Számos kórházban alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg a Shii-take kivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat. Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink található, amely aktivizálja az immunrendszert. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy 70 százalékos védettséget egyes vírusokkal szemben.
 • Bíbor kasvirág: A növény frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát. Ha ez az anyag rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza és fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását. A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére ajánlható.
 • Tajgagyökér: Már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert, fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Legfontosabb hatóanyaga az eleuterozid- B, mely serkenti a fehérvérsejtek termelődését, fokozza azok aktivitását. Fő felhasználási területe: kimerültség, stresszel összefüggő immungyengeség, vegetatív idegrendszeri stabilizálás.

Oxigén-regenerálókúra

A több lépcsős eljárás nemcsak a meglevő betegségek, immungyengeség, gyulladások, daganatok kezelésekor javasolt, hanem megelőzés céljából is rendkívül hatékony. Az eljárás lényege, hogy a sejtek oxigénfelvételét-, hasznosítását és az anyagcserét ill. a salaktalanítást serkentjük. Indirekt módon jelentősen javul az ellenállóképesség is.

A 15-20 alkalomból álló kúra során a páciens egy 4-6 hetes sejtregeneráló speciális kombinációjú vitamin-kúrában részesül, emellett heti 3-5 alkalommal közepes terhelés mellett biciklizik, s közben oxigént inhalál, majd infraszaunában fokozza tovább a keringést és a kiválasztást. Legvégül kellemes lazító vagy harmonizáló masszázst kap. A kúra évente 1-2-szer megismételhető. Látványos és gyors eredményt hoz mindenkinél. Elsősorban azoknak javasolt, akik gyakran visszatérő fertőzések, allergia, krónikus immungyengeség tüneteivel küzdenek. Hatékony és gyors segítség a kimerült, agyonhajszolt, nagy stressznek kitett szervezet számára is.

Rendszeres sport

Nem kell semmi bonyolult, önsanyargató és macerás dologra gondolni. Már az is rengeteget jelent, ha valaki napi 20 percet sétál, kocog vagy biciklizik. Legfontosabb, hogy örömünket leljük benne, ne terheljük túl a szervezetet és rendszeres legyen. A túlhajszolt (hétvégén mindent bepótolok szemléletű) fizikai aktivitás inkább legyengíti ellenálló erőnket, s ágynak dönt bennünket, mintsem segítene. Nagyon hatásos a tánc és a zenés torna, mert ott nemcsak a testmozgás, de a zene stimuláló és relaxáló hatása is érvényesül. Menjünk el táncházba vagy csoportos zenés tornákra is. Tegyük minél változatosabbá edzésprogramjainkat, hogy ne unjuk meg.

Salaktalanító kúrák

A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások miatt szervezetünkbe jutó salak-és méreganyagok jelentős mértékben képesek gyengíteni immunrendszerünket. Ezért nem árt időszakonként rövidebb-hosszabb tisztító kúrákat, heti salaktalanító napokat is beiktatni, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesek maradni, vagy a legyengült ellenálló képességet újra fel szeretnénk javítani. Legjobbak a húsmentes és friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták, a tejsavókúra és a léböjtkúrák különféle válfajai. Hosszabb kúrákat – különösen, ha beteg valaki – csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:32+00:00 2013-11-04|Categories: Immunrendszer|Tags: , |