create counter

Ízületi betegségek kezelése homeopátiás szerekkel

Főoldal/Cikkeim/Homeopátiás kezelés/Ízületi betegségek kezelése homeopátiás szerekkel

Ízületi betegségek kezelése homeopátiás szerekkel

Egyes ízületi betegségek is kiválóan reagálnak homeopátiás szerekre.

Az alábbiakban azokat szedtük össze, melyek a leginkább beváltak reumás, kopásos és túlterhelések, traumák okozta fájdalmak, panaszok enyhítésére.

Aconitum napellus

Általában testesebb, izmosabb rendkívül nyugtalan betegeknél javasolt, ha a tünetek éjszaka teljesen váratlanul és rendkívül hevesen lépnek fel. A kiváltó ok többnyire hideg szél, huzat vagy a test váladékainak elnyomása szokott lenni. A heves fájdalmat az ízületek gyulladása, duzzanata és hyperaemiája (kivörösödése), illetve zsibbadás (Cham.) és magas láz kíséri. Az ízületet megérinteni sem lehet az intenzív fájdalom miatt. A tüneteket a lefekvés, a meleg, az esti és éjszakai időszak fokozza. Aconitumot általában a betegségek kezdetén, az akut gyulladásos fázisban adunk alacsony illetve közepes potenciálokban (D4– D12).

Nux vomica

Fő hatását elsősorban a központi és vegetatív idegrendszeren fejti ki: a szer alacsony potenciálban fokozza a neurovasculáris és neuromusculáris reflexek ingerület átvitelét.

A beteg rendkívül ingerült, veszekedős, destruktivitásra hajlamos, reggel és étkezés után nagyon rosszul érzi magát: egész teste ég, forró és vérvörös, mégis majdnem megfagy – annyira fázik, ezért kitakarózni nem mer. Szédül, rázza a hideg, vagy melege van, nagyon szomjas. Éjszaka heves derékfájdalom kínozza, estére belázasodhat és a feje is fáj, a tünetek reggelre valamelyest enyhülnek, de ilyenkor is rendkívül erőtlennek érzi magát. Elsősorban a nagy ízületek érintettek, és bár duzzadtak, nem pirulnak ki. A lumbágóhoz intenzív izomfájdalom-, görcs és paraesthesiák is társulnak. A legkisebb mozdulat, rázkódás, a hideg, az élvezeti szerek, a zsíros, nehéz és fűszeres ételek fokozzák a tüneteket, a meleg pakolások, fürdők, a nyugalom és a diéta csökkentik. Elsősorban közepes és magas potenciálokat ajánlunk – főleg konstitucionális kezelésre.

Pulsatilla pratensis

Elsősorban világos bőrű, érzékenyebb, sírós, néha szeszélyes, néha engedékeny nők ízületi panaszánál gondoljunk rá. Az ízületi fájdalmak a hangulati állapothoz hasonló változékonyságot és sokféleséget mutatják: hol itt, hol ott jelennek meg, időnként elviselhetetlenül intenzívek, máskor alig érezhetők. A tünetek nedves és hideg időben keletkeznek és fokozódnak, vagy ha a lábak átnedvesedtek és kihűltek, érintésre, nyomásra, a végtag lógatására és rázkódásra, valamint hidegre és forróságra erősödnek, kellemes hűvösség, hideg borogatások és friss levegő hatására (noha a beteg fázós!) pedig enyhülnek. Az állapotot ronthatja a bőségesen elfogyasztott zsíros étel is. Ezt a szert is főleg konstitucionális kezeléshez ajánljuk.

Eupatorium perfoliatum

Hatását elsősorban a kötőszövetekben fejti ki. A beteg rendkívül levertnek, összetörtnek érzi magát. Az ízületekben „ficamérzést”, a csontokban pedig töréshez hasonló fájdalmat érez. Elsősorban reumás és köszvényes ízületi gyulladás esetén ajánlható. Főleg a nagy ízületek, a könyök, csukló-és a lábízületek érintettek, a gyulladást rendszerint magas láz, hidegrázás és fázékonyság kíséri. A tünetek kialakulását a megfázás (nedves hidegben!), a bőséges alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás váltja ki vagy rontja.

Bryonia albaD3-D12

Fő hatóhelyei a nyálkahártyák és az ízületi nyálkatömlők, a kötőszövetek és a kapillárisok.A tünetek lassan fejlődnek ki, a fájdalom eleinte változtatja a helyét, az ízületek vörösek, duzzadtak és merevek. Feltűnő a nyálkahártyák szárazsága és a csillapíthatatlan szomjúság Mozgás, érintés és a meleg fokozza (a helyi meleg kezelés csökkenti!!), a nyugalom,a hideg és a fájdalmas tag nyomása enyhíti a panaszt. Elősegíti az ízületi folyadékgyülem felszívódását is; elsősorban a lázas, akut fázisban adandó.

Rhus toxicodendron D3– D12

Hatását az ereken, az inakon, ínhüvelyeken és a bőrön fejti ki elsősorban. Hideg, nedves időben, ill. túlerőltetésre kialakult ízületi gyulladásokra jó, elsősorban a heveny tünetek elmúltával ( szubakut, krónikus szak!) adható. Jellemző a fájdalom és a merevség enyhülése a mozgás során (“bejáratódik”), tartós terhelésre, hidegre és nedvességre, nyugalomban a panaszok fokozódnak, melegre és enyhe mozgásra csökkennek.

Phytolacca decandra D4– D12

Legintenzívebben a kötőszövetekre, nyálkahártyákra és a bőrre hat. Aktiválja a fehérvérsejteket és fokozza az interferontermelést. Az ízületi panaszokat torok / mandulagyulladás előzi meg, a gyulladás a csonthártyára, az ízület körüli kötőszövetekre és az izmokra is kiterjed. Főleg a könyöktől és térdtől perifériás ízületekre jó. A végtag merev, “bénult”, a beteg állandó mozgáskényszert érez, noha mozgáskor, nedves hidegben és éjszaka a tünetek erősödnek.

DulcamaraD4 – D12

Elsősorban az izmokra, kötőszövetekre, ill. a nyirokrendszerre hat és csak egy kicsit az ízületekre. Leginkább izom-reumatizmusban (főleg hátizmoknál), neuralgiákra és részleges bénulásokra adható. Tipikus a váltakozó bőr-, nyálkahártya- és ízületi tünetcsoport: hasmenés és reuma, az allergiás asztma, ill. kiütések és a reumás fájdalmak váltakozása. A tünetek gyakoribbak baloldalon, nedves hidegben és nyugalomban erősödnek, gyakran bőrkiütések és izzadtság “elnyomásának” következményei.

Ledum palustre D4 – D12  

Fő hatáspontjai a központi idegrendszer és az erek, ahol intenzív tágulatot, azaz vérpangást hoz létre. A kéz és láb kisízületeinek szere, bár a térd és a hátizmok fájdalma is jól reagál. rá. Ha az asztma és a reumás subok váltják egymást, gondoljunk rá. Húsevés és alkoholfogyasztás után az újjak felől a nagyízületek felé vándorol a gyulladás. Az ízület sápadt, duzzadt, hideg, a beteg fázik, a meleg mégis erősíti a panaszokat. A merev ízület fájdalma mozgásra és nedves hidegre enyhül.

Causticum D6– D30

Az idegrendszer, a bőr és az izmok a legfontosabb támadási pontjai. A folyamat izomgörcsökkel kezdődik és részleges bénultsággal, ízületi folyadék-felhalmozódással, évek múlva deformálódással és kontraktúrákkal folytatódik. A nagyízületek rövidülése, égő, húzó fájdalom, általános anyagcsere lelassulás és depresszióhajlam jellemző. A tüneteket hosszantartó bánat és száraz hideg válthatja ki, azok jó időben, hidegre és hajnali 3-5 órakor fokozódnak, nedves melegben enyhülnek.

Mikor és mennyit szedjünk?

Ezt leghelyesebb, ha az orvos mondja meg, de általánosságban a következőket lehet mondani:

  • Minél hevesebbek a fájdalmak, annál gyakrabban – akár óránként is – ismételhetők a szerek.
  • Általában napi 3-4-szeri szedést szoktunk ajánlani.
  • Minél frissebb a tünet, annál alacsonyabb potenciál javasolt (pl. D6 v. C6), minél régebb óta áll fenn a fájdalom, annál magasabb potenciál segíthet (pl. D12 v. C30).
  • A szedési időtartam: csak addig, amíg a panasz nem enyhül, utána abba kell hagyni.
  • Ha nem javul 1-2 napon belül sem a fájdalom, akkor más szerre és más kezelésekre (pl. neurálterápia, akupunktúra…) is szükség lehet.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!