create counter

Kimerültség, kiégés

Főoldal/Kimerültség/Kimerültség, kiégés

Kimerültség, kiégés

Sajnos elmúlt már régen a nyár, a kicsit könnyedebb élet, a szabadság és pihenés ideje, megindult a napi verkli, a rohanás és egyre nő a stressz is. Ha nem figyelünk oda eléggé, nem kell megvárni a tavaszi fáradékonyság idejét, előbb beköszönt a teljes testi-lelki kimerültség, kiégés.

Az utóbbi napokban egyre többen kerestek fel azzal, hogy már többször is megfáztak és fája a gyomruk, hasuk, nagyon levertnek, kimerültnek érzik magukat – pedig olyan nincs szokatlan megterhelés, amivel ezt magyarázhatnák.

Nemcsak a szakmai cikkekben, előadásokon, hanem a laikusok számára is hozzáférhető helyeken egyre gyakrabban lehet hallani, olvasni a sejtek energiatermelő üzemének, a mitochondriumok károsodásáról és annak regenerálásáról. Ha a sejtek energiatermelése tartósan csorbát szenved, akkor nagyobb lelki vagy testi megterhelés nélkül is megcsappanhat az életerő.

A szövevényes ördögi kör kiindulópontja

Az elváltozás középpontjában a NO molekula, nitrogénoxidul áll. Ez a szervezetben nagyon sok helyen fontos szerepet tölt be, pl. értágító, így javítja a keringést, részt vesz az idegi működésben és az immunvédekezésben, de fontos a sejtek energiatermelő központjában, a mitochondriumokban is. Ám ha túl sok keletkezik belőle, akkor kétélű kardként pont ellenkezőleg hat, képes blokkolni a mitochondriumokat és az egész sejtanyagcserét. Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek, és olyan tünetek jelennek meg, melyek látszólag semmilyen kapcsolatban nincsenek egymással: gyomor-bélpanaszok, krónikus hátfájás, koleszterinszint-emelkedés, depresszió, visszatérő fertőzések… A beteg szenved, az orvos nem érti a közös gyökeret, és ekkor egyetlen magyarázat marad csak az összes bajra: „lelki probléma”.

Mitől robbanhat le az energiatermelésünk?

A legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy kimerültség és kiégés nemcsak a túlhajszolt munka, kevés pihenés és alvás következtében, illetve nagy testi-lelki megrázkódtatástól alakulhat ki, hanem szervi okai is lehetnek.

 • vírusfertőzések (EBV, cytomegalia, parvo, Coxakie…), bakteriális gyulladások (Borrelia), parazitózis – a krónikus Lyme-kór egyik vezető tünete pl. a hullámokban jelentkező kimerültség. De más, szervezetünkben megrekedő és újra aktiválódni képes vírusok is okozhatnak rohamokban – szinte a derült égből villámcsapásként jelentkező nagy kimerültséget és levertséget.
 • gócos fog, mandula v. más krónikusan gyulladt szerv – a krónikus gyulladások nagyon legyengítenek, mert nemcsak a mitochondriumokat gyengítik, de elhasználódik közben egy sereg vitamin, ásvány, aminosav is, ami viszont nemcsak az energiatermelésnél, de a vérképzéshez, immunaktiváláshoz, hormontermeléshez, anyagcseréhez, boldogsághormon (szerotonin) és alvást szabályozó melatonin teremődéséhez is nélkülözhetetlen.
 • emésztési és felszívódási zavarok, és emiatt kialakuló vitamin-és ásványhiány
 • toxikus terheltség kemikáliákkal és környezeti szennyeződésekkel
 • gyógyszerek (Antibiotikumok, koleszterincsökkentők, vérnyomás-és vércukorcsökkentők, potenciafokozók, szteroidok, citosztatikumok…)
 • védőoltások
 • szénhidrát-és túlzottan zsír- ill. fehérjedús étrend
 • nitrátgazdag ételek (műtrágyázott zöldségek ill. nitrátos vizek)
 • oxidatív stressz (sok szabadgyök): sok vegyi anyag az ételekben, italokban, testápoló szerekben…
 • traumák, balesetek…
 • instabil nyaki gerinccsigolyák: romlik a vérkeringés és a zsigerek szabályos működése is
 • elektroszmog (mobiltel., W-LAN, zsinór nélküli telefon, blue-tooth)
 • komoly lelki traumák, sokk: elsősorban az idegi átvivő anyagok és neurohormonok termelődésének zavarát idézik elő.
 • erőst és tartós lelki és fizikai megterhelés
 • daganatos betegségek: a rákos sejtek sokkal gyorsabban szaporodnak, mint a normális testi sejtek, és „eleszik”, elhasználják a testi sejtek elől a létfontos tápanyagokat.

Milyen tünetek esetén gondoljunk rá?

Mikor érdemes komolyan venni a fáradékonyságot? Ha legalább 3-4 hétnél régebb óta fennáll és alapos pihenés, kielégítő alvás dacára sem enyhülnek a tünetek, sőt még a szájon át szedett vitaminok sem segítettek eleget vagy semmit sem. Melyek ezek a figyelemfelkeltő jelek?

 • Kimerültség, fáradtság, csökkent teljesítő képesség
 • Koncentrációs zavarok
 • Kedvetlenség, apátia
 • Belső üresség érzése – akár életuntság
 • Reménytelenség és kilátástalanság érzése („mintha zsákutcában lennék”)
 • Alvászavarok – elalvási nehézségek, gyakori felébredés és felületes zaklatott alvás, esetleg rémálmok, reggel kimerülten ébredés
 • Szkepszis, negatív, cinikus beállítódás – a korábbi optimista és pozitív felfogás dacára
 • Lehúzó és éles kritikák, elmarasztaló megjegyzések
 • Intolerancia, esetleg arrogancia, kiszámíthatatlan és kolerikus viselkedés
 • Szorongás, pániktünetek – főleg amiatt, hogy valamit nem tud (elég jól) teljesíteni, csődöt mond, felsül
 • kísérő testi tünetek: fejfájás, migrén, feszültség, heves és rendetlen szívverés, ingadozó vérnyomás, emésztési zavarok, mellkasi szorítás, légzési nehezítettség, verítékezés, visszatérő gyulladások, fertőzések, allergiák, intoleranciák, hormonális zavarok

Ha biztosra akar menni, és szeretné megtudni, hogy mennyire érintett, akkor burnout vagy kimerültség tesztet itt talál: Ha fogytán az életerő

Csak komplexen lehet és érdemes kezelni!

 1. Legfontosabb a NO és a belőle keletkező vegyületek szintjének radikális csökkentése. Legjobb NO-fogó a B12-vitamin! Ám tudni kell, hogy ez a gyomorból elég rosszul szívódik fel, főleg, ha eleve rossz az emésztés és a felszívódás! Ezért legjobb injekcióban kapni. Ideális esetben jó megméretni és a leleteknek megfelelően ásványokat, nyomelemeket, esetleg aminosavakat is adni. Mindig megadózisokat kell szedni, különben nem vagy csak nagyon lassan és sokára hatnak a kisebb dózisú szerek. Amit lehet, érdemes lehet infúzióban vagy injekciós formában adagolni. (A vitamininjekciós kezelésekről itt olvashat: Vitamininfúziós terápia).

A mitochondriumok számára nélkülözhetetlen továbbá: B1, B6, Mg, triptofán, Q1- és Q10-vitamin.

 1. Következő fő tennivaló a kiváltó ok megszüntetése. Ez nem mindig egyszerű, mert sok beteg már annyira legyengült, hogy az intenzívebb salaktalanítás, nehézfémkiválasztás…- csak nehezen, sok mellékhatással, tünetrosszabbodással lehetséges. A salaktalanításhoz tippeket itt talál: Böjtkalauz.
 2. A teljes sikerhez elengedhetetlen az étkezés átállítása, a szénhidrátbevitel megszorítása, és a vitaminokban, vitális anyagokban, enzimekben dús ételek, italok bevitele.
 3. Legyengült immunrendszernél ennek erősítése, valamint a máj tehermentesítése (fehérjebevitel csökkentése, gyógyszerek, vegyszerek, alkohol elhagyása…) és az emésztés rendezése is feltétlen szükségesek.
 4. Akinek komoly lelki gondjai vannak, annak azzal is foglalkoznia kell, ha testileg is újra fittebb szeretne lenni. Ebben segíthet a Hellinger-féle családállítás, a Belső utazás, a relaxáció, a pszichodráma, a szomatodráma…

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-10-09T08:42:53+00:00 2013-11-05|Categories: Kimerültség|