create counter

Kombinált gerinc- és ízületi fájdalomcsillapítás

Főoldal/Fájdalomcsillapítás, Ízületi panaszok/Kombinált gerinc- és ízületi fájdalomcsillapítás

Kombinált gerinc- és ízületi fájdalomcsillapítás

Az ízületek és a hát fájdalmát az élet során előbb-utóbb mindenkit kénytelen megtapasztalni. Vannak, akiknél csak elvétve jelentkezik, másokat azonban rendszeresen kínoz. Ha nem akar mindig vagy rendszeresen fájdalomcsillapítókat szedni, akkor érdemes olyan természetes megoldásokat választani, melyek nemcsak a tüneteket enyhítik, hanem akár a gyökereket is megszűntetik…

Az isiázt és a lumbágót is jól ismeri mindenki – ezek hátterében legtöbbször valamilyen rossz mozdulat, túlterhelés vagy a súlyfelesleg áll. A hátfájások oka lehet persze pszichés is (bár ez az ízületi fájdalmak egy jó részére is igaz). De összefügghet a fogakkal, a belső szervekkel, a többi ízülettel, a kínai meridiánok, a reflexpályák és az ásványi anyagok ill. a vitaminok szintjével is.

A gerinc nemcsak testünk fő támasztéka, hanem stabil védőburkot is képez a belső szervek működéséért, a fájdalomérzet és különböző érzések szállításáért felelős, valamint a mozgást is szabályzó idegpályákat összefogó gerincvelő köré. Nem meglepő hát ha a gerincvelő irritáltásgának különböző szervi funkciós zavarok, fájdalmak, sőt akár szöveti elváltozások is köszönhetők. A gerincvelői vagy az onnét kilépő idegek nyomását pedig sok esetben a gerinccsigolyák közötti blokk, azok hibás egymáshoz való állása, a porckorongok sérülése, rossz pozíciója, vagy a csigolyatestek kopása, deformitása okozza.

Hogy miként is alakulnak ki ezek a blokkok, hibás helyzetek? Gyakran nem is kell hozzá túl sok, elég egy hosszú autó- vagy repülőút, sok ücsörgés egy rossz széken az irodánkban, vagy nem megfelelő ágymatrac és fejpárna. Ha ezekben a helyzetekben elgémberednek tagjaink, izmaink, akkor a szokványos mozgás vagy egy hirtelen mozdulat is elegendő lehet, hogy a csigolya kicsússzon a normális helyéről és a hibás pozíciban elakadjon. Ez vagy azonnali erős, vagy lassan kialakuló, egyre erősödő és a mozgásbeszűkülést is okozó  tompa fájdalommal jár.

Ha a fennálló panaszt okilag szeretnénk kezelni, akkor a gerincet és az azt körül vevő lágyrészeket (szalagokat, izmokat) kell kezelni, és a helyes pozíció rendezésére törekedni. Ebben segíthet a lazító gyógymasszázs, a fájdalomcsillapító neurálterápia, a köpölyözés, a mágnesterápia, az akupunktúra és a csigolyablokkok megszűntetése csontkovács technikákkal, kiropraktikával vagy manuálterápiával. Amennyiben sikerül az izmokat kellően ellazítani, a reflexesen kialakult fájdalmas merevséget oldani, majd a csigolyákat nyújtással, gyengéd nyomással a helyes pozícióba juttatni, akkor a következményes panaszok többsége lépésről lépésre szép lassan oldódik. Szerencsés esetben már az első kezelés is radikális javulást idézhet elő. Máskor azonban többszöri beavatkozásra van szükség – különösen, ha a panaszok régóta fennállnak, a merevség nagyon kifejezett és a tünetek hátterében már struktúrális elváltozások is fennállnak. Ilyen esetben 5-10 alkalomra is szükség lehet, míg a fájdalom jelentősen enyhül ill. meg is szűnik. Az sem kizárt, hogy időnként ismétlésekre, fenntartó kezelésre van szükség.

A komplex kezelés részei:

  1. Masszázs: lazító, fájdalomcsillapító gyógymasszázzsal serkentjük a vérkeringést, elősegítjük a fájdalmat kiváltó anyagok elszállítását és az izmok, szalagok oxigénnel, tápanyaggal való jobb ellátását.
  2. Mágneskezelés: a mágneses hullámok csökkentik a szövetekben a gyulladáskészséget, enyhítik a fájdalmat és segítik a kiegyensúlyozottabb idegi szabályozást, ellazulást.
  3. Köpölyözés, köpölyöző masszázs: ez a legintenzívebb, legmélyebb vákuumos masszázs, ami perceken belül igen nagy vérbőséget okoz, oldja a fájdalmat, ellazítja az izmokat. Ha a köpölyöző harangot 15-20 percig a fájdalmas területre vagy egy kiválasztott reflexzónára is feltesszük, akkor ezen a reflexhatáson keresztül a belső szervek működésére is képesek vagyunk hatni.
  4. Neurálterápia: az adott fájdalmas pontokra természetes hatóanyagú 1%-os Procaint v. Lidocaint fecskendezünk, hogy a fájdalom gyorsabban enyhüljön. Ha a fájdalom csillapodik, a gyulladás is mérséklődik, és a merevséghez vezető kényszerpozíció is könnyebben oldódik. Ezt követően az ízületi blokkok oldása is könnyebbé válik.
  5. Csontkovácsolás, manuálterápia: fő célja a gerinc statikai egynesúlyának helyrebillentése, a csigolyák megfelelő pozíciójának visszaállítása, a medence-elbillenés, a lábak hosszbeli eltérésének rendezése és az ízületek egymásra hatásának, összjátékának harmonizálásá, normalizálása.
  6. Fellinger-féle fájdalomcsillapító infúzió: a nagy dózisú vitaminokat, gyógynövénykivonatokat, homeopátiás szereket és szükség szerint fájdalomcsillapítót tartalmazó kezelést akkor ajánljuk, ha valakinél elviselhetetlen és a mozgást nagyon erősen beszűkítő fájdalom lépett fel pl. lumbágó, isiász, erős ízületi fájdalom valamilyen sérülést követően… Legtöbbször 2-3 kezelés elegendő, egyes esetekben 5 alkalmas kezelés hozza csak meg a kívánt hatást.

A felsoroltakat szükség szerint kiegészítem célirányosan vitaminok, ásványok, gyógynövények vagy homeopátiás szerek, krémek, pakolások, fürdők javaslatával is. Ha szükséges, lúgosító, salaktalanító kúrát, kezelést is ajánlok, böjtorvosként ambuláns böjtkúrát rendszeres konzultációval vezetek.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:32+00:00 2013-11-04|Categories: Fájdalomcsillapítás, Ízületi panaszok|Tags: , , |