create counter

Krónikus kiütések

Főoldal/Orvos válaszol/Krónikus kiütések

Krónikus kiütések

Hónapok óta hetente többször is csalánkiütések jelennek meg a testem különböző területein. A szokásos allergiaellenes szerek nem segítenek, és szteroidokat meg nem szeretnék szedni, mit tehetnék, hogy megszabaduljak a kínzó viszkető kiütésektől? Az eddig elvégzett bőrtesztek semmi allergiát kiváltó anyagot nem igazoltak.

A krónikus allergiák (több hónapja rendszeresen visszatérőt kell érteni alatta) hátterében többnyire valamilyen góc szokott megbújni. Ez lehet fogászati, fül-orr-gégészeti vagy kismedencei, de nem ritka az epehólyag vagy a bélrendszer érintettsége sem. Az utóbbiakról gyakran megfeledkeznek az orvosok, így ha az előbbiek negatívak, akkor többnyire csak széttárják a karjukat. A bélrendszer óriási felszívó felület, így ha a nyálkahártyája irritált, akkor annak megnövekedett áteresztőképessége miatt rengeteg olyan anyag áramlik be a szervezetbe, ami klasszikus allergiás laborleleteket nem okoz, ám a tünetek gyakorlatilag megegyeznek a valódi allergiáéval. Ezt hívjuk álallergiának, ami az áteresztő bélfal következménye.

  • Ilyenkor érdemes túlérzékenységi tesztet végeztetni, és olyan kímélő diétát alkalmazni, ami a bélrendszer állapotát tartósan rendezni tudja.
  • Ha nem nézték még meg a hasi szerveket, végeztessen jó felbontású (3 D) ultrahangkészülékkel vizsgálatot illetve keressen fel belgyógyászt is. A gócok szanálása alapvető a kezelés szempontjából! Ha kiderül, hogy hol van a gyulladásos góc, akkor azt célzottan kell kezelni– sajnos átmenetileg akár antibiotikus kezelésre illetve kiegészítésül gyulladáscsökkentő gyógynövény-terápiára is szükség lehet.
  • Amennyiben nem sovány, akkor sokat lendíthet a tüneteken a léböjtkúra, és ezt kiegészítheti béltisztítással is, hogy a bél mielőbb kitisztuljon, és a bélflóra mielőbb felépüljön. A baktériumflóra regenerálása azért is fontos, mert a megbillent egyensúlyú flóra miatt sok hisztamin keletkezhet az elfogyasztott ételekből, és ez tovább rontja a tüneteket.
  • A salaktalanítás más formái is szóba jönnek, pl. tartósabb krumpli-zöldség diéta, rizs-ananászkúra vagy gyümölcsnapok sok folyadék bevitele mellett.
  • Ezeket érdemes olyan gyógyteák keverékével kiegészíteni, melyek salaktalanítanak, és az immunrendszert harmonizálják, pl. la pacho kéreg, gyermekláncfű, katáng, körömvirág, citromfű… keverékével.
  • Nagyon jót tesz a rendszeres (heti1-2-szeri) szaunázás vagy infraszaunázás is, mert salaktalanít, és kiválaszt sok olyan anyagot, ami az immunrendszert terheli ill. allergizál.
  • Az immunrendszert stabilizálják a vitaminok és antioxidáns ásványok, ha ezekből kevés van a szervezetben, ez is fokozza az allergiahajlamot és a gyulladáskészséget.
  • A homeopátiás szerek és az akupunktúra a szervezet megbillent energetikai egyensúlyát segíthetnek újra harmonizálni. Allergiáknál a Ca-carb., Silicea, Natrium mur., Lycopodium és a Sulfur a leggyakrabban szóba jövő szerek, ám ezek v. mások személyre szóló kiválasztása – ahogy a kezelendő akupunktúrás pontoké is – szakorvosi feladat.

Remélem, válaszom segít megoldani majd kínzó kiütései sorsát, jobbulást kívánva üdvözlettel:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:33+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: , |