create counter

Kullancscsípéshez társuló fertőzések

Főoldal/Kullancscsípés, Lyme-kór/Kullancscsípéshez társuló fertőzések

Kullancscsípéshez társuló fertőzések

Tüneteik, vizsgálatuk, kezelésük

A kullancs és más vérszívó rovarok okozta csípések alkalmával nem csak 1-2, hanem akár több kórokozó is bejuthat a véráramba, és némi fáziskéséssel igen tarka tünetekkel jelentkező betegséget idézhetnek elő.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a krónikussá vált Borreliosis legyengíti az immunrendszert, és emiatt könnyebben betegítenek meg bennünket más kórokozók is, illetve azok bent ragadhatnak a szerveztünkben vagy a már ott szunnyadók új erőre kapnak és aktiválódnak…

Az eddigi vizsgálati módszerekkel csak az épp zajló friss és a már lecsengett Borrelia-fertőzést lehetett kimutatni, de ezeket is elég nagy bizonytalansággal és sokszor hetekkel a fertőződés időpontját követően. Ennek oka, hogy a mért ellenanyagok keletkezéséhez időre (4-8 hét) van szükség. Így sok esetben már csak akkor sikerül(t) kimutatni egy fertőzést, amikor az addig kezeletlenül maradt kórokozók jelentősen elszaporodtak, illetve a mélyebb szövetekben, idegrendszerben… és a savas biofilmekben – újabb aktiválódást lehetővé tevő körülményekre várva – megbújtak.

KORAI SZŰRÉS IS LEHETSÉGES

Szerencsére újabb technikákkal (ELISPOT) már a sokkal korábbi és érzékenyebb sejtes immunválasz is mérhető, így jóval előbb meg lehet tudni, hogy fennáll-e és ha igen, hányféle fertőzés. Ez nemcsak az aktuális állapot kezelése miatt nagyon fontos, hanem azért is, mert gyenge immunaktivitás mellett a kórokozók egy része képes „beragadni” a szervezetbe, rosszabb vérellátású szövetrészekben megbújni és újra aktiválódni. Ezeket az újra fellángolásokat a szokásos immunglobulinszint meghatározással nem lehet detektálni.

TARKA KÓRKÉP – KOMBINÁLT FERTŐZÉS

Szakmai körökben is kevéssé ismert, hogy a kullancscsípés után kialakult tünetek egy jó részéért gyakran nem is a Borrelia burgdorferi, hanem valamely más társkórokozó vagy több mikroorganizmus együttes hatása a felelős. Sokszor a panaszok más, a Lyme-kórtól eltérő, de tüneteiben nagyon hasonló betegségeknek köszönhetők. Ezekért is javarészt a társfertőzők a felelősek. A Chlamydia pneumoniae pl. kapcsolatba hozható az Alzheimer-kórral, a sclerosis multiplex-szel (SM), a krónikus kimerültség (CFS), a szívinfarktus, agyi keringési zavarok, érgyulladások, ízületi betegségek és látászavarok egy részével…

A laborvizsgálatok fejlődésével mára lehetővé vált a Borrelia-Elispoton kívül az Ehrlichia, Chlamydia trachomatis és pneumoniae, az EBV, CMV, és legújabban a Babesia-Elispot-tesztje, azaz a nagyon érzékeny sejtes immunreakció vizsgálata is. A többi kórokozóra sajnos egyelőre csak az immunglobulinok szintje és a tünettan alapján lehet indirekt következtetni.

Az mindenképp gyanús, ha a Borrelia antibiotikus kezelését követően és a mérhető értékek normalizálódása után is fennállnak vagy visszatérnek a tünetek vagy azok egy része. Ezekben az esetekben a társfertőzés gyanúját tovább erősítheti, ha a szervezet általános sejtes immunvédelmi reakcióját a CD3/CD57 arányának meghatározásakor túl gyengének találjuk, vagyis nagyon alacsony arányszámot kapunk. Ilyenkor biztosak lehetünk afelől, hogy a még nem tesztelt vagy esetleg egyelőre nem is vizsgálható valamilyen kórokozók egyike vagy több is jelen van, és az gyengíti le az ellenállóképességet, ill. vesz részt a tünetek kialakulásában.

 

Az alábbiakban a leggyakoribb co-infekciókat (társfertőzéseket) foglaltam össze a teljesség igénye nélkül.

kullancs_fertozesek

A kullancscsípéssel terjedő kórokozók legjellemzőbb bőrtünetei:

1. sor: Lyme-kór, 2. sor: Bartonellosis, 3. sor: Rickettsiosis

Egyéb lehetséges társfertőzők

A kullancs csípés során szerzett kórokozók tartósan gyengítik az immunrendszert. Ennek következtében a felsoroltakon túl sok egyéb patogén mikroorganizmus is könnyebben megtelepedhet és elszaporodhat a Borreliás beteg szervezetében.

A teljesség igénye nélkül ilyenek lehetnek még:

  1. Herpes simplex vírus Typ I/II
  2. Borna-vírus
  3. Hepatitis C- vírus
  4. Toxoplasma
  5. Candida és más gombák
  6. Ascaris, Enterobius vermicularis és más bélférgek…
  7. HIV- virus

KULLANCS ÁLTAL TERJESZTETT FERTŐZÉSEK ÉS TÁRSFERTŐZÉSEK VIZSGÁLATA ÉS KOMPLEX KEZELÉSE:
Tel.: 20/588-28-10

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:54:56+00:00 2015-07-22|Categories: Kullancscsípés, Lyme-kór|