create counter

Láz, légúti tünetek, köhögés homeopátiás kezelése

Főoldal/Cikkeim/Homeopátiás kezelés/Láz, légúti tünetek, köhögés homeopátiás kezelése

Láz, légúti tünetek, köhögés homeopátiás kezelése

A megfázás tüneteire gyakran felesleges gyógyszereket szedni, mert nagyon gyorsan képesek homeopátiás szerekre is javulni…

A hidegrázás vagy borzongás és magas láz esetén Aconitumot D12 vagy D30 potenciálban javasolhatunk, ha izzadás nélkül jelentkezik a láz. Az Aconitumra jellemző még, hogy nyugtalan, szorongó a beteg, az arca kipirult, bőre száraz, erős szívdobogásra és szomjúságra panaszkodik.

Ha a magas lázas betegnél megjelenik az izzadás, akkor Belladonnát adjunk D12 vagy D30 potenciálban. A Belladonna jellegzetessége az izzadás mellett a bőr forrósága, a nyálkahártyák szárazsága, az erős szomjúság vagy éppen a szomjúság hiánya, és a levert, nyugtalan beteg állapota rosszabbodik fényre, zajra és érintéstől. Pupillája tág, szeme fényre érzékenyek. Torka száraz és forró, főleg éjszaka erős köhögési rohamokkal küzd.

Fejfájás, csont- és izomfájdalmak

Ha a fejfájás hidegrázással, reszketéssel, verejtékezéssel, fáradtsággal, izomfájdalommal és izomlázzal jár, és a szomjúság hiányzik, a Gelsemium D12 vagy D30 -as hígítása alkalmazható. Enyhíti a látászavarral járó fejfájást és a félig csukott szemhéjak gyengeségét.

Ha hasogató csont- és ízületi fájdalmakkal jelentkezik a betegség, és feltűnő tünetként megjelenik a szemgolyók fájdalmassága, valamint a hideg víz kívánása, az Eupatorium perfoliatum D12 vagy 30-as hígítása segíthet.

Ha a láz heves szomjúságérzettel és mozgásra enyhülő izomfájdalommal párosul, Rhus toxicodendront szedjünk D12 vagy D30 potenciálban. A Rhus toxicodendron feltűnő jellegzetessége még az ajakherpesz és néha a csalánkiütés megjelenése a bőrön. A beteg folyton izeg-mozog, nyugtalan, kívánja a meleget, borzong, és köhög, mihelyt kitakarózik. Jellegzetes a nyelv hegyének háromszög alakú pirossága.

A lázas mogorva, elutasító influenzás betegnél korán megjelenhet az ajakherpesz Natrium muriaticum állapotban is. A betegség kialakulását megelőzheti, vagy a tüneteket rosszabbíthatja a szellemi megerőltetés, a kifáradás és az alváshiány. Heves, görcsös tüsszögés, híg orrváladék jellemző a betegre, aki mindenféle vigasztalást visszautasít.

Ha a lázas, mozdulatlanul fekvő beteg ingerlékeny és nyugalomra vágyik, miközben száraz, fájdalmas köhögése a legkisebb mozgásra is rosszabbodik, és erősödik minden köhögés, minden légvétel, beszéd vagy nyelés alkalmával, a torka nagyon száraz és egyszerre nagy mennyiségű hideg vizet iszik, Bryoniát adhatunk D6-os potenciálban.

A hasonlóan ingerlékeny betegnek, ha borzong, fejfájásra és torokfájásra panaszkodik, nappal folyik az orra, éjjel viszont dugul, szemei könnyeznek, sokat tüsszög, főleg reggelente és hideg hatására, és a betegsége nagy italozás vagy érzelmi stressz után alakul ki, adjunk Nux vomica D6 vagy D12 hígításban.

Ha a láz nem emelkedik 38,5 fok fölé, gondoljunk a Ferrum phosphoricumra és adjuk D6 vagy D12 hígításban. Megerősíti ezt a szert, ha a beteg vérszegény, gyenge, orrvérzésre hajlamos, fülfájása és száraz köhögése jelentkezik.

Torokfájás, orrdugulás, köhögés, tüsszögés

Láz és általános tünetek mellett megjelenő, jellegzetes légúti tünetek esetén, ha száraz nyálkahártyákon érzett torokkaparással, torokfájással jelentkezik, javasolható a Homeogene 9 komplex készítmény. A száraz és forró torokra a Belladonna, vagy a száraz köhögésre a Bryonia D12-es hígítása.

A forró torok érzetével járó gyulladásra, ha a beteg gombócérzetre is panaszkodik, és a fájdalom jellemzően a fülek felé sugárzik, miközben lepedékes a nyelve és sötétvörös a torok nyálkahártyája, adhatunk Phytolacca D12-őt. Jellemző erre a szerre a kisízületek, a kéz- és a láb ízületeinek fájdalma.

Maró, vizes nátha, tüsszögés esetén az Eupatorium perfoliatum D6-ban adható, ha a maró náthától kisebesedik a beteg orrnyílása vagy szájszöglete.

A Gelsemiumra jellemzően dugult orrból a maró nátha úgy folyik, mintha forró víz volna. A mellkasban megjelenő, szegycsont mögötti csiklandozó irritációval kísért száraz köhögés a Rhus toxicodendron tünete. Ha a vírusfertőzéshez nagyon gyorsan görcsös köhögés, sárga orrváladékozás és gennyes torokgyulladás társul, kifejezett gyengeségérzettel, a Sulfur iodatum D6 vagy 12-es hígításából adjunk.

A Drosera D6 vagy 12-es hígításban a vírus által kiváltott, ugató köhögés szere, amely rekedtséggel és torokkaparás-érzettel jár. A Dulcamara állapotra a dugult orr, vizes orrváladék, heves tüsszögés, szemhéjduzzanat jellemző. A beteg jobban érzi magát zárt helyiségben. Szorítást érez a mellkasában és rekedtséggel járó köhögés kínozhatja.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T08:48:19+00:00 2013-11-05|Categories: Homeopátiás kezelés|Tags: , , , , , , |