A vizsgálat leírása

A leptin egy hormon, amely a szervezetben az étkezések utáni telítettség-érzetért felelős. Az étvágy, a jóllakottság a zsíranyagcsere szabályozásában játszik szerepet.
A zsírsejtek termelik; ha kevesebb a zsírraktár, akkor a leptinszint is alacsonyabb. Ha kevesebb leptin termelődik, az nagyobb étvággyal jár. Amint a szervezet táplálékhoz jut, nő a leptin szintje, mely az étvágy csökkenését eredményezi, ezáltal a táplálkozás befejeződik.
A leptin hiánya elhízáshoz vezethet, lévén, hogy az evésnek nincs megfelelő kontrollja. Azonban a tudomány jelenlegi állása szerint a túlsúlyos emberekben többnyire emelkedett  leptinszint mérhető, melynek hátterében az ún. leptinrezisztencia jelensége áll. Ennek lényege, hogy a szervezet ellenáll a leptin hatásának, illetve nem érzékeli az általa küldött jeleket, ezért a telítettségérzet sem jelentkezik. Így hiába termelődik egyre több és több leptin, nem váltja ki a kellő étvágycsökkentő hatást.
A leptin normálértéke függ az életkortól, testalkattól és a nemtől.

Kinek ajánljuk a vizsgálat elvégzését?

Azon pácienseinknek ajánljuk a leptin meghatározását, akik túlsúllyal küzdenek vagy éppen elhízottak, és ennek hátterében nincs kimutatott betegség.

Eredmények

A leptin alacsonyabb vagy emelkedett szintje (leptinrezisztencia) esetén érdemes kikérni dietetikus szakember véleményét, aki személyre szabottan, a megfelelő étrend összeállításával segítséget nyújthat a kívánatos testsúly elérésében.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!