create counter

A magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelése

Aconitum napellus

A beteg általában testesebb, pletorrhoeára hajlamos, rendkívül nyugtalan, szorong, halálfélelme van. A vérnyomás hirtelen, teljesen kiszámíthatatlanul ugrik ki, heves bal kar felé is sugárzó mellkasi nyomó fájdalommal, palpitációval (heves szívdobogás), intenzív pulzáló érzéssel, tompa tarkótáji és halántéki fájdalommal jár. A légzés nehezített, az arc kipirult, a beteg nagyon szédül, reszket, intenzíven izzad és minden ruhát le akar dobni magáról. A pulzus egyenetlen, kemény és telt. A tünetek fokozódnak: éjszaka, lefekvés után, a baloldalra fekve, dohányzás, zene és hűvös, száraz szél idején, sokk, ijedtség és nagyobb stressz esetén. A tünetek enyhülnek: szabadban, friss levegőre, nyugalomban és profúz (erős) verítékezést követően. Javasolt potenciák: D6-D12

Arnica montana

A beteg atletikus testalkatú, kongestiv típusú, munkamániás, gyakran morózus, ideges, minden apróságra túlérzékeny, ezért leginkább egyedül szeretne maradni (kerüli még mások érintését is), betegségét nem vagy csak nehezen ismeri be. Rendszeresen szédül, zúg a füle, a fejét forrónak, a testét hűvösnek érzi, levert, éjszaka is nagyon nyugtalan, állandóan forgolódik, mert az ágyat túl keménynek érzi. Elviselhetetlen mellkasi szorítása van, mely a bal könyökbe sugárzik. A szív hol tachycardiás, hol bradycardiás (heves, majd lassult szívritmus, időnként úgy érzi, most rögtön megáll a szívműködés), ennek megfelelően a pulzus is változékony. A vérnyomás kiugrását gyakran orrvérzés is kíséri, de előfordulhat agyvérzés is.  Az Arnica különösen alkalmas idős kor szívpanaszok, hypertonia (magas vérnyomás), dekompenzáció, cardiomyopathiák (szívizombetegség) és a postapoplexiás (agyvérzést követő) állapotok kezelésére. A tünetek fokozódnak: mozgáskor, érintésre, hűvös időben és borfogyasztást követően. A tünetek enyhülnek: nyugalomban, különösen, ha a fej mélyebb helyzetben van. Javasolt potenciák: D4-D30.

 

Aurum metallicum

Piknikus testalkatú, pirospozsgás arcú, depresszióra hajlamos (néha suicid gondolatok kínozzák), önvádakkal teli, időnként bátortalan, máskor ingerült, néha heves dühkitörésekre hajlamos, egyébként mélyen vallásos. A vérnyomás kiugrást heves fejfájás, az arc kipirulása, intenzív szédülés és fülzúgás kíséri. A szív mintha néha 2-3 percre leállna, majd ismét rendkívül erősen dobog, olyan érzése van, mint amikor az összes vér a fejéből egyszerre a végtagokba áramlana. A pulzus könnyen elnyomható, alig tapintható, arrhytmiás. Éjszaka heves mellkasi szúró fájdalom és extrém légszomj (képtelen lefeküdni emiatt) jelentkezik a felszökő vérnyomás miatt. A beteg apoplexiára (agyvérzésre) is hajlamos. A tünetek fokozódnak: harag, bánat, csalódás, ellentmondás hatására, hidegben, éjszaka, előre hajláskor és nyugalomban. A tünetek enyhülnek: melegre, lassú mozgáskor. Javasolt potenciák: D12-D200.

 

Crategus oxyacantha

A beteg teljesen legyengült, erőtlen, feszült, rosszul alszik. A szívizom kimerült (cardiomyopathia), a keringés kis terhelésre is hamar decompenzálódik. A szívpanaszokat légszomj, gyengült, irreguláris pulzus, tarkótáji fájdalom, sápadtság, profúz verítékezés és retrosternális (szegycsont mögötti) nyomás kíséri. A bőr és a végtagok hűvösek, ödémásak. A tünetek fokozódnak: terheléskor, meleg szobában, nyáron nagy melegben. A tünetek enyhülnek: friss levegőn, nyugalomban. Javasolt potenciák: D2-D12.

 

Glonoinum

A beteg rendkívül levert, nincs kedve semmihez, könnyen kijön a sodrából, türelmetlen, szorong. Az arca sötétvörös, pulzáló, feszítő fejfájása (a tarkótájról indul) van és időnként az az érzése, hogy a vér a lábaiból és a hasából is a mellkasba és a fejébe tolul. Ez gyakran még a carotisokon (nyaki verőér) is lehet látni. Nem véletlen, ha agyvérzésre hajlamos. A tünetek fokozódnak: melegben, rázkódáskor, lefekvéskor, lehajoláskor, tűző napfényben, klimaktériumban (vagy a normális menstruáció elnyomásakor – fogamzásgátlók!), hajvágáskor, stimuláló szerekre, alkoholtól és délelőtt. A tünetek enyhülnek: szabad levegőn, pihenéskor. Javasolt potenciák: D2-D12.

 

Lachesis muta

Többnyire egzaltált, logorrhoeás (sokat beszél), agresszióra hajlamos, erős önbizalommal rendelkező, féltékeny, gyanakvó, irigy, érzékeny és elhízásra hajlamos, kissé elhanyagolt küllemű szív-és érbetegeknél kell rá gondolnunk. Heves hőhullámok és hidegrázás váltakozva jelentkezik, lüktető fejfájással, a végtagok hidegek, a szív mintha összeszorulna. A tensio (vérnyomás) kiugrását többnyire erős szorongással egybekötött angina (a fájdalom a torok, a gyomor és a gége felé sugárzik ki!), fulladásérzet és csillapíthatatlan köhögés is kíséri, a pulzus parvus (alig tapintható), celer (gyors) és irreguláris. Az ajkak és a végtagok cyanotikusak (lilásak), a szív olyan, mintha nem férne el a mellkasban. A tünetek fokozódnak: reggel felkelés után, melegben, nyugalomban, a testnedvek kiválasztásának elnyomásakor, baloldalra fekve, meleg fürdő után, forró italok elfogyasztásakor, szorító ruháktól (garbó, nyakkendő…). A tünetek enyhülnek: a kiválasztó funkciók megindulásakor, mozgásra, meleg pakolásra. Javasolt potenciák: D12-D200.

 

Sulfur

Ingerlékeny, depresszióra hajlamos, vallásos-filozófikus természetű, önző, befelé forduló típus, erőtlen, kedvetlen, lusta és elhanyagolt küllemű. Vagy soványabb, rossz tartású, sápadtabb, vagy elhízott, piros arcú, nagy hasú, anyagcsere-betegségben (köszvény, hipertónia, obesitás, hyperlipémia…) szenvedő. Kongestív fejfájás, égő érzés a fejen, angina és apnoe kíséretében ugrik ki a vérnyomása. Olyan az érzése, mintha túl sok vér áramlott volna a szívébe, és ettől az meg is nőtt volna. A pulzáló vérkeringéshez visszér, aranyér is társul rendszerint. A tünetek fokozódnak: reggelente és estefelé, nedves hidegben, ágymelegtől, időjárás változáskor, nyugalomban és hosszabb álláskor, baloldalra fekve, alkohol és más stimulálók fogyasztásakor. A tünetek enyhülnek: száraz és meleg időben, jobb oldalra fekve. Javasolt potenciák: D12-D200.

 

Viscum album

A beteg reumás és köszvényes ízületi betegségben szenved, epilepsziára és asztmára hajlamos, magas vérnyomása többnyire veseeredetű, a hypertrophiás cardiomyopathiát billentyűelégtelenség kíséri. A pulzus kicsi, gyenge, irreguláris. Az anginás fájdalom olyan, mintha valaki a szívet összemarkolná, és intenzív apnoéval együtt jár. A tünetek fokozódnak: télen, hidegben, szélviharban, baloldalra fekve, ágyban. A tünetek enyhülnek: szabadban, izzadás után. Javasolt potenciák: D4-D12.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!