create counter

Mayr-féle hasi kezelés

Főoldal/Naturmedicina/Mayr-féle hasi kezelés

Mayr-féle hasi kezelés

„A has az élet középpontja. Betegségek százai gyökereznek benne.” (Kínai szólás)

A szervezetben minden szervnek van egy átlagos normálmérete, amelynek megváltozása legtöbbször kórjelző: valamilyen funkcionális vagy komolyabb strukturális eltérés jele. A szív, a máj, a vesék, a tüdő, a pajzsmirigy vagy egyéb szerveink méretbeli változását általában még a laikusok is komolyan veszik. Ezzel szemben a has változásait inkább csak esztétikai problémának éljük meg, sőt a férfiaknál sokan a „tekintély jelképének” is tartják. Pedig „ha valaki a has alakjának megváltozását képes időben észrevenni, olyan mintha a jó kutya szimatot kapott volna”- állapította meg már Paracelsus is. És milyen igaza volt…
Dr. Mayr az 50-es évek táján jelentette meg Ausztriában első könyvét, amely a hasi szervek alaki és méretbeli eltérésével és azok más betegségekkel való összefüggésével foglalkozik részletesen. Hosszú évek alapos és kitartó munkája során arra a megállapításra jutott, hogy az egészségkárosodás egyik legelső diszkrét jele az emésztő szervek teljesítményének csökkenése. Ezt az állapotot Mayr „enteropathiának” (a hasi szervek terheltsége, érintettsége, gyengesége) nevezte el. Van, aki ezt örökli, van, akinél már kora gyermekkorban kialakul, és egy életen át elkíséri a baj. Ilyenkor természetesen a tünetek idővel többnyire fokozódnak, és más betegségek kialakulást is magukkal vonják. Azonban az „enteropathia” a legtöbbeknél a civilizált életforma szövődményeként jön létre. A rohanó, kapkodó evés, az alig megrágott, sok folyadékkal leöblített falat, a tartósítószerekkel, vegyszerekkel kezelt élelmiszerek, a literszámra magunkba öntött feketekávé, a túlzott alkoholfogyasztás, a rendszertelen étkezés, és még sorolhatnánk tovább a listát. Nem meglepő hát, ha az orvoshoz fordulók jó részénél alaposabb kikérdezést követően szinte minden esetben fény derül valamilyen enyhébb vagy sok esetben tartós fennállása miatt már fel sem tűnő, ám mégis komolyabb emésztési zavarra.
Rendben van az emésztése?

A valóban egészséges, normális emésztés nem azonos a rendszeres székletürítéssel – pedig a legtöbben a fenti kérdést csak erre korlátozzák. A jó emésztéshez hozzátartozik az étel alapos feldolgozása, felszívható, könnyen hasznosítható és beépíthető elemekre történő lebontása és felszívódása is. Ehhez egészséges fogakra, nyálmirigyekre, gyomorra, bélrendszerre, májra, hasnyálmirigyre, epehólyagra, vér-és nyirokkeringésre is szükség van. Bármelyik rosszul működik, beteg vagy hiányzik, az emésztés már nem lehet tökéletes, még ha minden nap van is széklet. Normális esetben a széklet spontán ürül, nem kell lenmag, aszalt szilva, gyógyvizek, hashajtó vagy tejcukor hozzá, teljesen formált, könnyen kiüríthető, nem nyákos, véres, nem marja a végbél nyálkahártyáját és nem bűzös. Minél több toilette papírra van székletürítés után szükség, annál rosszabb az emésztés. „A toilette papír a bél reagenspapírja”, melyből gyorsan következtethetünk az emésztés hatásfokára, mondta Mayr. Minél erősebb erjedési folyamatok zajlanak a bélrendszerben, annál erjedtebb, savanyúbb szagú a széklet – például túl sok zöldség és gyümölcs fogyasztása után. Ha pedig valaki túl sok húst vagy más fehérjét fogyaszt, a rothadási folyamatok kerülnek túlsúlyba, és ilyenkor a széklet igen átható, kellemetlen szagú lesz.

A hosszantartó emésztési zavar a hasi szervek, így a has formájának és méretének eltérését is előidézi. Mayr a has formájából nagyon sok mindent meg tudott mondani ultrahang vagy más vizsgáló módszerek nélkül is.

Az „enteropathia” tünetei

 • Puffadás, teltségérzet
 • Hasi görcsök, szúró fájdalom
 • Gyomortáji nyomás, gyomorégés, savtúltengés
 • Kellemetlen szájszag, lehelet, lepedékes nyelv
 • Étvágytalanság vagy kóros éhség
 • Székrekedés és/vagy hasmenés
 • Hígabb, formálatlan, pépes széklet
 • Gyengeség, levertség evés után
 • Darabos, emésztetlen ételrészeket tartalmazó széklet
 • Nyákos és/vagy véres széklet
 • Allergia, bőrpanaszok: viszketés, kiütések, ekcéma, akné
 • Krónikus fejfájás

 

Mit árul el a has alakja?

 • A gázos has: A bélkacsokat a bennük felhalmozódott gázok töltik ki, a falat szinte szétfeszítik, ezért ez gyakran jelentős fájdalommal, teltségérzéssel is jár. Mivel az erjedés és rothadás során keletkező gázok a levegőnél könnyebbek, a köldök fölött halmozódnak fel, és előre nyomják a has felső részét. Amennyiben a bélfal renyhe, és a belek kitágultak, az egész has elődomborodik (3, 4. ábra).
 • A petyhüdt, széklettel teli has: A belekben ilyenkor elsősorban ételmaradékok, bélsár halmozódik fel nagyobb mennyiségben. Mivel ez a levegőnél jóval nehezebb, a has alsó részében gyűlik össze, és azt a köldök alatt domborítja ki. Néha nem ritka a zsákszerű előboltosulás sem (4, 5. ábra.).
 • A hegyes, csúcsos has: A petyhüdt, renyhe belekben megrekedő, pangó bélsár erjedése és rothadása során keletkező anyagok a bélnyálkahártya gyulladását idézik elő. A gyulladás a bélfali izmok görcsös és a hasizmok reflektorikus védekező helyzetű összehúzódását váltja ki. Ettől a köldök körül csúcsosan elődomborodik, nyomásra érzékeny és fájdalmas lesz a hasfal (6. ábra). A székletürítés is fájdalommal jár, és a beteg csak ritkán érzi azt, hogy sikerült teljesen kiüríteni a beleket. Mivel a gyulladt, irritált bélnyálkahártyán – annak meggyengült szűrőrétege miatt –  sokféle, idegen, addig átjutni nem tudó anyag is képes lesz felszívódni, rengeteg kísérő tünet, panasz fejlődik ki: allergia, visszatérő gyulladások, fejfájás, ízületi gyulladás, bőrbetegségek, stb. A gyulladás mindig együtt jár ödéma keletkezésével is. A bélkacsok között és a has mélyén, az ér- és idegképletek között felhalmozódó, pangó nyirok jól kitapintható a has vizsgálatakor. Ha régóta nagyobb fokú nyirokpangás áll fenn, az akár heves deréktáji fájdalmat is kiválthat. A keringésből javarészt kieső nyiroknedv pedig az immunrendszer drasztikus meggyengülését is kiváltja. Csúcsos has esetén mindig jelentős „önmérgeződéssel” (a bélben keletkező és a bélfalon könnyen átjutó salak-és méreganyagok miatt) számolhatunk!
 • A gázos széklettel teli has: 2 részre osztható – felül a gáz domborítja elő a hasfalat, alul pedig a pangó bélsár (7. ábra).
 • A gyulladt gázzal és széklettel teli has: A gázos és a csúcsos, gyulladásos has kombinálódik – annak minden kellemetlen tünetével, szövődményével együtt (8. ábra).
 • A hájas has: A fentiekhez a hasfalban felhalmozódó zsírréteg is csatlakozik még. Egyes esetekben szinte kötényszerűen lelóg a petyhüdt, zsíros hasfal. Ez az állapot rendszeres székletürítés mellett is komolyan előrehaladott „enteropathiát” jelez.

Fontos!

A nyirokképletek 70-80 %-a az emésztőszervek falában ill. a hasi szervek között helyezkedik el. Így azok betegsége szinte mindig magával vonja az immunrendszer aktivitásának csökkenését is.
Vizsgáljuk meg magunkat!

Ahhoz, hogy alaposan megvizsgálhassuk magunkat, álljunk ruha nélkül, laza tartásban, oldalt a tükör elé. Nem kell behúzni a hasat és kinyomni a mellet!

 • Vegyük alaposan szemügyre a has domborulatát, behúzódásait.
 • Nézzük meg, hogy a gerincünk a háti szakaszon nem hajlik-e túlzottan hátra, illetve az ágyéki szakaszon túlzottan előre.
 • Egyforma magasan állnak-e a vállaink és a csípőtövisek?
 • Mekkora szöget zár be a két bordaív a szegycsontnál? Normálisan 30-40 fokot, ha ennél nagyobbat, biztosan nincs már minden az emésztőszervekkel – még akkor sem, ha egyelőre ezt semmilyen feltűnő panasz sem jelzi.
 • Látszik-e egy kb. 2-3 harántujjnyi széles U-alakú ív a köldök két oldalán? Ha nem, akkor a bél izomzata petyhüdtebb, renyhébb.
 • Van-e a bordaíveken valahol kisebb-nagyobb domborulat („pukli”)? Ha igen, akkor a  mögötte vagy az epe (jobb oldalon) vagy a bélsár pang (jobb-vagy bal oldalon nagyobb területen).
 • Érzékeny-e nyomásra valahol a has? Vannak-e fájdalmas, tömöttebb tapintatú, esetleg kötegesen, hurkaszerűen kifeszülő szakaszok? Ha igen, szinte biztos, hogy gyulladás zajlik az emésztőrendszer valamely területén.

„Beteg bél = beteg vér = beteg szervezet.” (Mayr)

 • A beteg, rosszul emésztő, szűrő és felszívó funkciójában is sérült bélrendszer komoly testi, lelki bajok forrása lehet. Hiszen a vérbe bekerülő idegen anyagok elárasztják az egész szervezetet, a sejteket, és azok működését komolyan károsíthatják.
 • A sejtek közötti gyűjtőtérben felhalmozódó salak- és méreganyagok hosszútávon különféle betegségekhez vezetnek. Ezért ha azokat meg akarjuk előzni, az emésztőszervek állapotára különösen oda kell figyelni!

Persze nemcsak a felesleges vagy káros anyagok felszívódása okoz bajt, hanem a hiányos felszívódás is: a létfontos vitaminok, ásványok, zsírsavak és aminosavak hiánya gátolja a regenerációt, és idő előtti öregedéshez vezet.
Mit tanácsolt Mayr?

Mindenekelőtt arra buzdította betegeit, hogy változtassanak táplálkozási szokásaikon:

 • Alaposan rágjanak meg minden falatot, hiszen akkor könnyebb rendesen megemészteni.
 • Ne egyenek egyszerre túl sokat, és válogassák gondosan össze az ételt.
 • Este csak könnyen emészthető, egyszerű ételeket engedett fogyasztani.
 • Nem tanácsolta a túlzott fokú rostbevitelt, mert az az edzetlen, renyhe bélrendszert túlterheli, és több bajt okozhat, mint amennyit segít. Mindig fokozatosságra és mértékletességre intette betegeit.
 • Hetente 1-1 tehermentesítő diétás- vagy léböjtnapot is ajánlott. A betegeket rendszeresen Mayr-kúrára fogta. Ilyenkor a kúrázó egyénre szabott időtartamig csak teákat, gyógy-és ásványvizeket, bázikus zöldségleveseket, gyümölcsleveket, tejet/kefírt/joghurtot és egy különlegesen előkészített zsemlyét fogyaszthat csak. A kiválasztást, a salaktalanító és méregtelenítő folyamatokat pedig számtalan kiegészítő módszerrel támogatjuk.
 • A Mayr-kúrát mindig kiegészíti egy-egy kellemes hasi kezelés is. Ilyenkor a betegek hasát speciális fogásokat tartalmazó simító, lazító, a bél izmait erősítő, a hasi vér- és nyirokkeringést aktiváló masszázst alkalmazunk. (Ezt a speciális kezelési módot Ausztriában Mayr utódjai többhetes kurzusok keretében oktatják ma is.) A többnyire légzésszinkron masszázsfogások hatására javul a hasi szerveket beidegző vegetatív idegek funkciója, és ennek köszönhetően az izmok és az emésztőnedvet termelő mirigyek működése is. A has mélyebb rétegeiben pangó nyirok kiürül, a gyulladás gyorsabban megszűnik, a nyálkahártya könnyebben regenerálódik.
 • Az erjedési és rothadási folyamatok miatt felborult, savi irányba tolódott szöveti és emésztőszervi pH-t egy speciális bázikus porral korrigáljuk.

Mivel javíthatunk még az „enteropahtián”?

 • A jóga egyes elemei nagyon sokat segítenek a hasi szervek működésében. Már csak önmagában a hasi légzés is kellemes és jótékony masszírozó hatást fejt ki a hasi zsigerekre és az őket beidegző vegetatív idegközpontokra.
 • A kolon-hidroterápia (magas béltisztítás) során a vastagbél nyálkahártyája letisztul, megnyugszik, könnyebben megszűnik a gyulladás. A hideg és meleg víz váltakozó beáramlása során a béfali izmok edződnek, a vér-és nyirokkeringés aktiválódik, így a pangás is hamarabb megszűnik. A beteg nyálkahártya kóros baktériumflórája pedig újra képes lesz regenerálódni. Egyszerűbb, kevésbé alapos és hatékony, de nem hasztalan módszer a beöntés. A tartályba tehetünk langyos kamillateát is, ami gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Méregtelenítő napokon 1-2 alkalommal bárki elvégezheti.
 • A probiotikus kefir és joghurt (élőflórás) rendszeres fogyasztása is segít a bélműködés helyreállításában.
 • A talpmasszázs és az akupresszúra során az emésztőszervek működése aktívabb lesz. Kúraszerű vagy rendszeres (heti 1-2-szer) alkalmazása mindenképp hatásos módszer a hasi szervek karbantartására.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-07T08:13:30+00:00 2013-10-30|Categories: Naturmedicina|Tags: , |