create counter

Mayr-kúra

Mayr-kúra

Németországban korábban gyakran kérdezték egymást az emberek, vajon mit csinált Kohl kancellár minden évben a Mayr-klinikák egyikén, hiszen nem igen látszik rajta, hogy sokat fogyott volna egy-egy kúra után?

Időnként egyes táplálkozás szakértők arról nyilatkoznak, hogy a böjtkúrák, így a Mayr-kúra is túl egyoldalúak, drasztikusan leszűkítik az étkezést, és ettől hatásukra hiánybetegségek alakulhatnak ki. Vannak, akikben felvetődik a kérdés, miért fizessenek annyit egy olyan kúrára, ahol szinte alig kapnak enni?

 Ha viszont mégis annyi baj lenne ezekkel a kúrákkal, hogy lehet, hogy nyugaton mára egész “népmozgalommá” nőtte ki magát a böjtölés? Miért választják a betegségek megelőzésére és gyakran azok kezelésére mégis oly sokan ezt a módszert? És valóban annyi veszéllyel jár egy kúra? Az alábbiakban ezekről a kérdésekről olvashatnak.

Franz Xaver Mayr, osztrák orvos (1875-1965) az egészség megőrzésének lehetséges módjait kutatta egész élete során. Betegeit tanulmányozva rájött, hogy egészségünk sok esetben azon múlik, mennyire tökéletesen működik emésztőrendszerünk. Ezért a későbbiekben elsősorban az emésztőszervekre koncentrált, és betegeinek állapotát is főleg a hasi szervek állapotának rendezésével igyekezett helyreállítani. Ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küszködnek, egy speciális salaktalanítási módszert, a Mayr-kúrát fejlesztette ki.

A tisztító kúrák alkalmával gyakran előkerül a salakanyagok és méreganyagok fogalma, hiszen elsősorban azok kitakarítása a cél. Mayr a szervezetet egy kályhához hasonlította, amelyet ha állandóan teletömnek tüzelővel, elsalakosodik, és nem tud már elég meleget leadni. Amikor a salakot kiürítik és a kéményből a kormot is kitakarítják, a kályha újra teljes erővel képes fűteni, mert az égési folyamatok újra tökéletesek.

Hasonló “elsalakosító” folyamatok zajlanak szervezetünkben is, ha éveken át mindent, amit elénk tesznek válogatás nélkül elfogyasztunk, ráadásul alapos rágás nélkül, gyakran pedig messze a szükségletek feletti mennyiségben.

Az emésztés mindaddig kifogástalan, amíg megfelelő időben, mennyiségben és összetételben fogyasztjuk el étkünket. Ellenkező esetben a felesleges tápanyagok jó része nem a normál emésztési folyamatok útján, hanem erjedéssel és rothadással bomlik le a nedves, meleg és sötét bélüregben. Közben pedig számtalan, a máj, vese, idegrendszer, anyagcsere és immunrendszer számára káros anyag keletkezik. A hatásukra jelentkező legenyhébb tünetek fejfájás, kábultság, levertség, fáradékonyság, koncentrációs-és alvászavarok, émelygés és puffadás formájában jelentkeznek. Tartósan nagyobb mennyiségben azonban komolyabb problémákat is előidézhetnek: visszatérő gyulladások, allergiák, aknék, kiütések, ekcéma, ízületi fájdalmak, magas vérzsírszint, érelmeszesedés, fejfájás…

Mayr szerint az emésztőszervek a szervezet gyökérzetét képezik: ha a fa rossz táptalajon áll, nem tud rendesen növekedni és egészséges termést sem hozni, hamar megbetegszik és idő előtt kipusztul.

Kímélet és tisztítás

A kímélet azt jelenti, hogy mértékletesen táplálkozunk, nem terheljük túl emésztőszerveinket feleslegesen. A tisztítás során kitakarítjuk a béltraktust és a szöveteket megszabadítjuk a bennük feleslegesen felhalmozott hasznos és káros anyagoktól. A Mayr-kúra fajtái:

  • tea-kúra
  • tej-zsemlye-kúra
  • enyhe méregtelenítő diéta

A kúra előtt a beteget mindig megvizsgálja az orvos, és eldönti, kinek melyik kúra felel meg leginkább és, hogy az mennyi ideig tartson. Hiszen nem mindegy, hogy kinek milyen a testsúlya, milyen betegségei, panaszai vannak, mire allergiás vagy érzékeny, stb.

A kúra kezdődhet teaböjttel, amikor a beteg a teáját ételként szervírozva kapja meg és csak lassan, kortyonként fogyaszthatja el. Napközben a testsúlytól függően további 1,5-3 liter folyadékot kell elfogyasztani, ez lehet ásványvíz és frissen préselt higított gyümölcslé is.

Mikor javasolt?

  • Megelőzésre: regenerálódásra, a korai öregedési folyamatok megelőzésére, krónikus fáradtság esetén, a teljesítőképesség csökkenésekor, fertőzési hajlam esetén.
  • Emésztési zavaroknál: renyhe bélműködés, gyomor-, epehólyag-, máj-, patkóbél-gyulladás, fekély és működési zavar, erős felfúvódás és bélrendszeri gombásodás illetve a normál bélbaktérium flóra felborulása esetén.
  • Salaktalanításra: lágyrész reumatizmusnál, köszvénynél, ízületi fájdalmaknál, cellulitnél, allergiáknál, rendszeres fejfájás esetén.
  • Elhízáskor és szövődményei esetén: magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vérzsírok, zsírmáj, cukorbetegség kivédésére és kezelésére.
  • Bőrbetegségek: krónikus ekcéma, neurodermitisz, kiütések, allergia, akné kezelésére.
  • Az immunrendszer gyengeségekor: visszatérő fertőzések, allergiák kezelésére, megelőzésére.

A gyógyító kúraleves

A Mayr-kúra során naponta 1-2 alkalommal fogyaszthatunk friss zöldségekből készült, bázikus vegyhatású levest is. Legjobb persze, ha a hozzávalók biokertészetből származnak, tehát nem permetezték, vegyszerezték őket. A leginkább javasolt zöldfélék: sárgarépa, zeller, petrezselyem és gyökere, édeskömény gumó, burgonya, kevés hagyma, mértékkel vagy egyáltalán nem ajánljuk a hüvelyeseket, káposztaféléket, a cukkinit és a padlizsánt. A zöldségekből szabadon kombinálva készíthetünk minden napra másféle levest, az ízt friss vagy szárított fűszerekkel variálhatjuk. Kevés szójaszószt és élesztőpelyhet is használhatunk hozzá.

Miután megpároltuk a zöldségeket, szűrjük le, passzírozzuk át szűklyukú szűrőn vagy szitán, hiszen a kúra során az emésztőrendszerbe nem kerülhetnek rostok. A leves elsősorban vitamin-és ásványi anyag hordozó, valamint a vér savas pH-jának neutralizálására szolgál. Ebédre és vacsorára javasoljuk a híg krémleves fogyasztását.

Ki hogy eszik…

Mayr szerint az étel minőségén és mennyiségén kívül az elfogyasztás mikéntjére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk. Nem mindegy, hogy nyugalomban, a falatot jól megrágva vagy stresszben, az ételt félig vagy alig megrágva habzsoljuk be étkünket! Hiszen a táplálkozás nem az étel lenyeléssel fejeződik be, hanem még folytatódik tovább a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban, sőt a vérpályába bejutott elemi tápanyagalkotók sejtekhez történő elszállítása és az ott történő feldolgozás is ide tartozik! Nem mindegy tehát, hogy mennyire sikerült megrágni, és a tökéletesebb feldolgozáshoz előkészíteni az elfogyasztott eledelt. Ha ugyanis nagy darabokban csúszik le minden a torkunkon, sokkal kisebb része képes normális enzimatikus úton megemésztődni és nagyobb mennyiség esik erjedési és rothadási folyamatok áldozatául. Ilyenkor pedig sok, a szervezetünk számára káros anyag keletkezik.

Az alapos rágás begyakorlásának eszköze a kúra-zsemlye, amit 2-3 napig szikkasztunk (és nem szárítunk!!) mielőtt felhasználjuk. A szikkadt, rágós zsemlye minden falatját legalább 40-50-szer meg kell rágni, mielőtt lenyeljük. Ilyenkor már híg, folyékony péppé válik a szánkban. A tej-zsemlye kúra során minden nap kétszer szabad 1-1,5 szikkadt fehér zsemlyét és hozzá 2 dl tejet vagy natúr joghurtot, esetleg kefirt elfogyasztani.

Kiegészítő módszerek

¨     hideg-meleg vizes váltott zuhany

¨     béltisztítás (keserűsóval, beöntéssel, kolon-hidroterápiával)

¨     száraz testledörzsölés

¨     meleg vizes hasi pakolás

¨     napi 1 óra aktív mozgás, torna, jóga

¨     Mayr-féle hasi kezelés

¨     Masszázs

¨     relaxáció

A kúra előtt és után

A kúra mindig 3 fő részből áll:

a)  bevezető időszak – ilyenkor a beteg ráhangolódik testben és lélekben egyaránt a kúrára. Legalább 4-5 napig kevesebbet és egyszerű, könnyen emészthető ételeket fogyaszt, sok folyadékot iszik, többet pihen és alszik.

b)  a kúra – ez egyénre szabottan mindenkinél más és eltérő ideig tart.

c)  a felépítő étrend időszaka – ilyenkor az adott útmutatások és szabályok szerint lassan és fokozatosan visszaszoktatják a beteget az étkezésre. A kúrától csak akkor várható tartós hatása, ha azt reformtáplálkozás és életmód követi. A beteg eleinte havonta, majd 2-3 havonta kontrollra jár orvosához, hogy megbeszéljék, mit sikerült megvalósítani a javasolt változtatásokból és mi szorul még további reformra. Időszakonként évközben is lehet 1-2 napos vagy 1 hetes rövidített kúrát végezni.

A Mayr-kúra elsősorban normális testsúlyú vagy gyakori emésztési problémával küszködők számára javasolt. Ám ha valaki dolgozik, s emellett szeretne tisztítókúrát végezni, akkor is ez az egyik legoptimálisabb megoldás, mert könnyen, szenvedések nélkül és panaszmentesen lehet akár munkavégzés közben is Mayr-kúrázni.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-07T08:12:46+00:00 2013-10-30|Categories: Naturmedicina|Tags: |