Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges a mézes fokhagyma. Nagyanyáink ősi gyógymódjai közt tartjuk számon. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja a 2 amúgy finom ételt együtt nyelni. Íme egy egyszerű módszer, hogyan lehet a fokhagymát megszelídíteni, és csemegévé változtatni…
Elkészítési mód

A mézes fokhagyma bármikor elkészíthető, de leginkább a nyár az ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerű. Meg kell pucolni a fokhagymát, beletuszkolni egy kisebb üvegbe a mézbe, lefedni az üveget, és berakni a kamrába. Ennyi.

Hogy mi fog történni. Ha türelmesen várunk néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak, vagy a balzsamecetnek.
Miért is jó ez? Ami a fontos, a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet.

Mi van benne?
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma összezúzása – az alliináz enzim aktiválódásának köszönhetően különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.

A mézet is természetes baktériumölő hatású természetes házi szerekként tartják nyilván.

Mire jó a mézes fokhagyma?

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.

Hogyan készíthetjük még?

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.

Tipp gyomorfájósoknak: A fokhagymákat összezúzva el kell keverni a mézzel. Egy-két napig érdemes állni hagyni, így a méz „tompítja” a fokhagyma maró hatását.

Javasolt felhasználás
Betegség megelőzésére napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása javasolt – annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön.
Ha kezd kitörni valami fertőzés, akkor emeljük meg a napi adagot legalább 3-4×1 kanálnyira.
Emellett főzéshez is felhasználható, összetörve megkenhetjük vele a grillezendő falatokat.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!