Sokféle információt hallunk és olvasunk arról, hogy mit együnk és mit ne. Ráadásul sokszor, amiről azt hisszük, hogy egészséges, is tartalmazhat a termesztése, szállítása és raktározása miatt is egy sereg egészségre ártalmas anyagot… (ld. E-számok). Ezért az egészséges ételek kiválasztása nehézzé vált.

Most 9 olyan élelmiszerről olvashatunk, amelyek fogyasztását kerülni érdemes, mert gyakorlatilag semmi tápértékük nincs, és rendszeres fogyasztásuk egészségromboló is lehet.

1) Fehér kenyér, finomított liszt.  Minden vitamin, ásványi anyag-, rost-, és más fontos tápanyagoktól megfosztott állapotukban a test számára értéktelennek minősülnek. A finomított fehér lisztet klórral fehérítik és bromiddal brómozzák. Ez két mérgező vegyi anyag pajzsmirigy és más szervi károsodásokat okozhat. A glutén sok embernél kisebb-nagyobb mértékű túlérzékenységet, gyulladást és szövődményesen felszívódási zavart idéz elő.

2) Hagyományos fagyasztott ételek. Tele vannak tartósítószerekkel, ízfokozókkal, sóval, hidrogénezett olajokkal és egyéb mesterséges összetevőkkel. Mivel legtöbbjük már erősen előfőzött, így tápanyagtartalmuk is minimális. Ha pedig otthon mikrohullámú sütőben újra felmelegítjük őket, még a maradék bioaktív anyagokat is elpusztítjuk.

3) Fehér rizs. Ahogy a fehér kenyérből, ebből is eltávolították már a legtöbb értékes  tápanyagot. A barna rizsről még hántolták le róla a pelyvás héj alatti korpát, emiatt nagyobb a tápértéke. A “dúsított” fehér rizs is hiányos tápanyagokban, a szervezet másképp dolgozza fel, mint a barna rizst, amely lassabban szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet sem.

4) A mikrózható pattogatott kukorica.  A kukoricamagon kívül minden összetevője: a sok só és tartósítószerek, az ízfokozók és tartósítószerek egészségtelenek és betegségeket generálnak. A mikrohullámozható popcorn egy diacetil nevű kémiai anyagot is tartalmaz, amely károsítja a tüdőt. Ha szereted a pattogatott kukoricát, próbálj bio kukoricát venni, amit egy edényben kipattogtathatsz kókuszolajban, vagy biovajban. Hintsd meg kevés rózsaszínű himalája sóval.

5) Pácolt húskészítmények, nitrátok, nitritek. A felvágottak, kolbászok, virslik, bacon szalonna és a többi feldolgozott hús tele van nátriummal és nitráttal, nitrittel, nitrózaminnal és más tartósítószerrel, károsítják az érfalat, a sejtek génállományát, így fokozzák a szív-és érbetegségek és a rák kialakulási kockázatát. Ha húst szeretnél enni, keresd a nitrit és nitrát-mentes fajtát,l és biotermesztésűt válassz.

6) Fehérje-, és energia-szeletek. Úgy reklámozzák őket, hogy ezek a kis “csokik” rettenetesen egészségesek. Ám ezek az étkezést helyettesítő szeletek feldolgozott szójafehérjét, finomított cukrot, hidrogénezett zsírt, és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához. Nem minden fehérje-és energia-szelet rossz, persze el kell olvasnunk a címkét a hátoldalon és értelmeznünk kell, hogy mit vásárolunk.

7) Margarin. Rejtetten mindenféle feldolgozott ételben benne van. A margarin hidrogénezett transz-zsír-olaj minden változatban kerülendő. A közhiedelemmel ellentétben, a vaj nem egészségtelen, különösen, ha az kukorica és szója takarmány helyett füvön legeltetett állatoktól származik. Ám a legjobb alternatíva az extra szűz kókuszolaj vagy olívaolaj használata lenne.

 8) Szójatej és a szója alapú húshelyettesítők. A modern idők egyik legnagyobb egészségügyi csalása a szója őrület. Ne dőljünk be ennek a hóbortnak. A legtöbb szója adalékanyagot egy hexán nevű mérgező vegyület felhasználásával dolgozzák fel, amely szoros kapcsolatban áll születési rendellenességek, szaporodási problémák és a rák kialakulásával. A meg nem erjesztett szója ösztrogéntartalma igen magas, amely felboríthatja a test természetes hormontermelés egyensúlyát.

9) Semmi diétásat. A “diétás” termék sok mesterséges édesítőszerek, aszpartámot, szukralózt, szacharózt stb. tartalmaz. Ezeket az édesítőszereket neurológiai károsodás, emésztőrendszeri problémák és endokrin zavarok megjelenésével hozták összefüggésbe. Sok diétás termék hozzáadott vegyi ízesítőanyagokat is tartalmazhat, amelyek a zsír és más természetes összetevők eltávolítása miatt kerültek beléjük, hogy mesterségesen csökkentsék kalóriatartalmukat. Ehelyett maradj a legkevésbé átalakított és kezelt teljes értékű élelmiszereknél.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!