create counter

Nem mindegy mit mikor és mivel eszünk

Főoldal/Allergia és túlérzékenység/Nem mindegy mit mikor és mivel eszünk

Nem mindegy mit mikor és mivel eszünk

Az elmúlt hetekben közzé tett cikkeim nyomán sokan sokfélét kérdeztek tőlem. Ezért most szeretnék összefoglaló tömör választ adni minden érdeklődőnek és érintettnek.

 • Saját tapasztalatom szerint sokkal több anyagra lehetünk túlérzékenyek, mint amit ma tesztelni vagy akár csak megnevezni (glutén, hisztamin, laktóz, szacharóz, fruktóz, szorbit) is tudunk.
 • Sok esetben nem is okvetlen az élelmiszer alapanyaga, hanem azok az egyéb szerek, melyek a termesztéskor, szállításkor és ilyen-olyan kezelésekor kerültek rá/bele, okoznak gondot.
 • Azt is látom, hogy a betegeim jó része hullámzóan reagál egy-egy érzékenységet kiváltó anyagra. Ennek oka javarészt, hogy

1. az emésztő rendszeri nyálkahártya éppen milyen mértékben gyulladt, irritált, áteresztő
2. a bélbaktériumok mennyire épek és vannak egyensúlyban
3. az emésztés mennyire kielégítő
4. a máj mennyire terhelt (pl. egyéb más toxinokkal, sok fehérjebevitel miatt…)
5. az adott élelmiszer mivel együtt kerül épp bevitelre és milyen mennyiségben?

 • Ahogy a bél regenerálódik, vagy valami miatt épp megint rosszabbodik az állapota, egyes élelmiszerekre eltérően reagál a szervezet. Ma pl. meg tud enni egy ételt, de holnap már csak hasi görcsökkel.
 • Az sem mindegy, hogy mikor és milyen módon elkészítve fogyaszt valaki egy ételt. Lehet, hogy reggel vagy délelőtt semmi gondot nem okoz, ám este vagy evés után nem sokkal erős puffadást és hasfájást vélt ki ugyanaz a banán vagy körte…
 • Meggyőződésem, hogy az egyoldalú táplálkozás, a helytelen, kapkodó evés, a sokféle élvezeti szer és az ételekben található adalékok, a nagy stressz (+ egyes gyógyszerek, fertőzések) együttesen rontják le a bél állapotát és váltják ki a túlérzékenységet.
  Ezért annak rendezésben nem elég csak a gabona v. a túlérzékenyítő étel elhagyása. Ha a felsorolt pontokban található elváltozásokat nem regeneráljuk, rendezzük, akkor lényegi javulás sem várható.
 • Azt is fontos tudni, hogy az egyes élelmiszer-intoleranciák egymással gyakran kombinálódnak, így csak a gabonák v. csak a tej elhagyása sok esetben alig hoz javulást… Ennek oka is az, hogy a bél beteg, a nyálkahártya gyengébben termeli a szükséges enzimeket, és átereszt a vérbe egy sereg anyagot, ami egyébként nem kerülne be (= áteresztő bélszindróma). Így tehát a fő feladat mindenféle túlérzékenység esetén a bélrendszer szanálása, regenerálása. Enélkül csak átmeneti enyhülés várható!
 • Sajnos a diétának hosszú ideig kell tartania – még akkor is, ha relatív hamar érzünk javulást. Egy-egy intolerancia esetén legalább ½-3/4 évnek el kell telnie a radikális javuláshoz, és átlag 2-3 évig ki kell hagyni az erősen túlérzékenyítő anyagot.
 • Azoknál, akik sokféle ételre v. italra intoleránsak, fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen intenzitású a túlérzékenység. Ha nem akarja teljesen beszűkíteni a fogyasztható ételek körét, akkor jó, ha nagyon odafigyel teste reakcióira, és azokból, amik gyengén pozitívak ritkán keveset (a többi túlérzékenyítővel azonban nem kombinálva!) fogyaszt.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T09:00:37+00:00 2013-11-05|Categories: Allergia és túlérzékenység|Tags: , , , |