create counter

Problémás folyóügyek – Hólyaghurut kezelése homeopátiával

Főoldal/Cikkeim/Homeopátiás kezelés/Problémás folyóügyek – Hólyaghurut kezelése homeopátiával

Problémás folyóügyek – Hólyaghurut kezelése homeopátiával

Van, akinek a torka, másnak a veséje és a húgyhólyagja viseli nehezebben a téli hideget. Nem kell túl nagy megfázás ahhoz, hogy a kínzó vizelési inger állandóan az illemhelyre üldözzön bennünket. Aki nem akar azonnal antibiotikumokat szedni, mert tart azok mellékhatásaitól, vagy nem kíván túl hamar visszaesni, megpróbálhatja előtte még a természet adta egyéb lehetőségeket is…

A hólyaghurut többnyire bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés következtében kialakuló gyulladásos megbetegedés. Hátterében sokszor hideghatás, elégtelen higiéné, vagy valamilyen hajlamosító tényező (húgyhólyagkő vagy -homok, vizeletpangás, intenzív szexuális élet, a hólyag túltelítettsége) is állhat. A panaszok enyhítésére először érdemesebb szelídebb homeopátiával és néhány egyszerűbb természetes fogással próbálkozni, és csak ezek sikertelensége esetén alkalmazni az erősebb klasszikus kezelési módokat.

Fokozott folyadékbevitellel elősegíthetjük például a húgyutak tisztulását, és csökkenthetjük a kórokozók számát. A tünetek enyhítésére alkalmazhatunk hidroterápiás módszereket: vehetünk emelkedő hőmérsékletű lábfürdőt, vagy meleg zsályateás ülőfürdőt. Jót tesz a kamilla-szénavirág pakolás és a forró, nedves borogatás is a has alsó részére.

Mikor melyik homeopátiás szert válasszuk?

Hirtelen kezdet esetén

 • Aconit: a tünetek szinte egyik pillanatról a másikra „robbannak be”. Az állandó vizelési inger ellenére igen kevés vizelet ürül, amit elviselhetetlen, égő fájdalom kísér. A beteg annyira fél a fájdalomtól, hogy emiatt inkább visszatartja a vizeletét. A tünetek éjszaka rosszabbodnak, kísérheti láz, izzadás nélkül, erős szomjúság.
 • Belladonna: az égő hólyagtáji fájdalom érintésre vagy rázkódásra romlik. Jellemző a lázas forróság, izzadás, kipirult arc, és száraz nyálkahártyák ellenére a szomjúság hiánya.

Erős égő, csípő fájdalom

 • —Arsenicum album: az égő fájdalom melegre javul. A beteg sápadt, legyengült, mégis izgatott, szorongó, aggódó. Az intenzív szomjúságérzetet a sűrűn kortyolgatott kis mennyiségű hideg ital csillapítja.
 • Apis mellifica: az égető, nyomó fájdalom a vizeletürítés elején a legrosszabb. A vizelési inger gyakori, szinte állandó és fájdalmas. A gyerekek sírnak a pisilés előtt. A vizelet lehet véres, zavaros, tejszerű, habos, néha kellemetlen szagú.
 • Cantharis: a húgycsőben fellépő metsző, égő fájdalom érezhető, a vizelési inger kibírhatatlanul sürgető, gyakori, eredménytelen és csupán néhány csepp sötétebb színű, zavaros, esetleg véres vizelet ürül.
 • Capsicum: heves, égő-szúró érzés vizeletürítés végén a húgycső elülső részén, valamint improduktív vizelési inger jelentkezik. A vizelet bőséges és átlátszó.
 • Dulcamara: a kiváltó okok közül jelentős szerepet játszik a nyirkos idő, átnedvesedés, átázás, hideg víz, áthűlés egy forró nappalt követő hideg éjszakán. Az égő fájdalom a húgycső nyílásánál jelentkezik, a tüneteket meleg enyhíti. A vizelet zavaros, nyálkás. Krónikus, visszatérő hólyaghurut esetén is alkalmazható.
 • Sarsaparilla: súlyos, égő fájdalom lép fel a vizelés végén. A vizelet lehet nyálkás, homoktartalmú, de véres is. A vizelési inger gyakori, szinte állandó.

Görcsös vizelési inger

 • Equisetum: állandó vizelési inger, a vizeletürítés nem szünteti meg az ingert, és a húgycsőben metsző fájdalmat idézhet elő. A hólyag érzékeny, különösen nyomásra. Akaratlan vizeletcsöpögés fordulhat elő, főként éjszaka. A vizelet nyálkás (különbség a Cantharissal szemben).
 • Kreosotum: éjjel és nappal egyaránt fennáll a gyakori vizelési inger. Rendszerint nagy mennyiségű, halvány, égő érzést keltő vizelet ürül. A hólyaghurut vizelettartási problémákat okozhat.
 • Mercurius corrosivus: szünet nélküli, görcsös fájdalom a húgyhólyagban, a vizelési inger hirtelen jelentkezik. A nyálkás-gennyes vizelet cseppenként ürül, a gyulladás sokszor vérzésig fokozódhat. A betegséget láz és éjszakai izzadás kísérheti.
 • Pulsatilla: gyakran használatos terhesség idején fellépő vizelési zavar esetén. Jellemző a szinte állandó, eredménytelen vizelési inger, ami görcsrohamokkal jár. Az inger annyira sürgető lehet, hogy a vizelet elcseppen. A panaszok háton fekve jelentősen rosszabbodnak. Vizeletürítéskor égő érzés jelentkezik a hólyag alsó részén és a húgycsőben. A vizelet sötét, erős szagú, lehet véres, nyálkás vagy gennyes.
 • Staphysagria: nagyon gyakran lép fel vizelési inger, az ürítés viszont jelentősen nehezített, csöpögő. Ez a szer kifejezetten alkalmas vesekőműtét vagy szülés utáni vizeletelakadásra, katéterezést, vagy szexuális túlkapást követő hólyaghurut esetén. Különösen javasolható olyanoknak, akiknek a nemi élet kezdete óta vannak panaszaik.

Az itt feltüntetett szereket D6, C6 vagy C9 potenciában szedjük óránként, majd a tünetek enyhülésének megfelelően ritkíthatjuk a bevételt. A tüneteknek néhány órán belül javulniuk kell, de ha 1-2 szer kipróbálását követően sem észlelünk változást, keressünk fel szakorvost!

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2016-01-18T07:57:02+00:00 2016-01-18|Categories: Homeopátiás kezelés|