create counter

Prosztatagondok

Főoldal/Orvos válaszol/Prosztatagondok

Prosztatagondok

 „Ultrahangvizsgálaton – többek között – prosztata-megnagyobbodást mutattak ki nálam. Egy ideje azt észlelem, hogy a korábbiakhoz képest hirtelen tör rám a vizelési inger, és gyakrabban is kell WC-re mennem. Összefüggenek-e ezek a tünetek a prosztatával, és ha igen, hogyan lehet kezelni?”

A felsorolt tünetek lehetnek jóindulatú prosztata-megnagyobbodás jelei is, azonban más megbetegedések (pl. húgyúti fertőzés, hólyagbeidegzési rendellenesség, prosztata rosszindulatú daganata) következményeként is létrejöhetnek. Ennek eldöntése szakorvosi feladat, ezért elsősorban azt javaslom, hogy panaszaival keressen fel urológus szakorvost! A jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás – orvosi szakkifejezéssel benignus prosztata-hipertrófia – elég gyakori probléma a középkorú-idősödő férfiak körében. Ez a prosztata jóindulatú daganatos betegsége. Jellemző tünetei lehetnek a sürgető és gyakori vizelési inger, a vizeletsugár elvékonyodása, a nehezen induló vizelés, éjszaka jelentkező vizelési inger, súlyosabb esetben a vizelet elakadása, vizelettartási képtelenség, szövődményes húgyúti fertőzések, valamint vesekárosodás. A diagnózis felállításához nagyon fontos a beteg panaszainak, tüneteinek pontos feltérképezése, az orvosi és különböző laboratóriumi vizsgálatok (vizeletvizsgálat, vérkép, vesefunkció-vizsgálat). Szükség esetén különböző eszközös vizsgálatok, pl. hólyagtükrözés elvégzését is kezdeményezheti az urológus. A megelőzésben és enyhe esetekben az életmódbeli változások mellett jó hatásúak a fitoterápiás készítmények, súlyosabb esetben különböző gyógyszerek és műtéti megoldás a választható kezelési módok. A személyre szabott terápia kiválasztása, a kontrollvizsgálatok gyakoriságának meghatározása orvosi-szakorvosi feladat.

Milyen életmódbeli változások és gyógynövények segíthetnek a panaszok enyhítésében?

  • túlzott mértékű alkoholfogyasztás elhagyása
  • túl zsíros és fűszeres ételek kerülése
  • dohányzás mérséklése, illetve elhagyása
  • rendszeres testmozgás, sport

A fitoterápiás termékek közül szerencsére már igen bő választék áll rendelkezésre, amelyekből kiválasztható a legmegfelelőbb készítmény a beteg számára:

  • tökmagolaj
  • törpepálma- és
  • rozspollenkészítmények
  • gyógyteakeverékek kúraszerű használatra – pl. csalángyökér, kisvirágú füzike, orvosi zsálya, kukoricabajusz, nyírfalevél.

Kiegészítő kezelésként jól alkalmazható meleg ülőfürdő kamilla, szénavirág hozzáadásával, orvosi segítséggel pedig homeopátiás gyógyszerek, neurálterápia, akupunktúra és akupresszúra is.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T09:08:43+00:00 2013-11-05|Categories: Orvos válaszol|Tags: , , |